Πώς η μπουγάτσα του Μπαντή έγινε διάσημη σε όλη την Ευρώπη
Η Δώρα Τσαμπάζη ξεναγήθηκε στο εργαστήριο μπουγάτσας του Μπαντή και έμαθε τα πάντα για την καλή, χειροποίητη μπουγάτσα, αλλά και το μυστικό της επιτυχίας της.
- 20 ΔΕΚ 2016
Δεν έχω αφιερώσει το χρόνο που θα έπρεπε στις καλά μπουγατσατζίδικα και γι’ αυτό το λόγο θα επανορθώσω. Και όταν λέμε καλό, θα πρέπει αρχικά να παρασκευάζει το ίδιο τις μπουγάτσες του και όχι να τις προμηθεύεται από αλλού. Να τις παρασκευάζει και να τις ψήνει επί τόπου, να χρησιμοποιεί καλά υλικά και να είναι γευστικό το αποτέλεσμα. Και όταν τέλος, τις καταναλώσεις να είναι ελαφριές για το στομάχι.
Μία τέτοια μπουγάτσα είναι η μπουγάτσα του Μπαντή στην Παναγία Φανερωμένη. Με ιστορία κοντά στα 50 χρόνια σχεδόν, με δικό της εργαστήρι στο υπόγειο, και με αρχηγό τον Φίλιππο, έναν 40χρονο ΠΑΟΚτσή, με σπουδές υποκριτικής, που συνεχίζει την συνταγή του πατέρα του και δημιουργεί ίσως μία, από τις καλύτερες μπουγάτσες στην πόλη, αν όχι την καλύτερη.
Πώς κατάφερε να σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις του Tripadvisor
Ο Φίλιππος εκτός από facebook, το θέμα social media και internet marketing, δεν το κατείχε πολύ, για την ακρίβεια, καθόλου, όπως μου εξήγησε. Ωστόσο είχε κάτι άλλο, πιο σημαντικό ίσως από όλα αυτά, αγάπη, μεράκι και το αίσθημα της φιλοξενίας. Κάποια μέρα, ένας Ιταλός τουρίστας προσπαθώντας να βρει την Άνω Πόλη, χάθηκε και βρέθηκε στην περιοχή της Παναγίας Φανερωμένης. Κουρασμένος και εξαντλημένος από τη ζέστη, κάθισε στο Μπουγατσατζίδικο «Μπαντής» για να ξαποστάσει και να ζητήσει πληροφορίες. Ο Φίλιππος του έκανε καφέ και τον κέρασε μπουγάτσα και όταν ξεκουράστηκε τον κατατόπισε σχετικά με την Άνω Πόλη και τον δρόμο που έπρεπε να πάρει. Ο Ιταλός τουρίστας τον ευχαρίστησε και πήρε τον δρόμο του, αλλά μερικές ώρες αργότερα, δημιούργησε την τοποθεσία «Μπαντής» στο Tripadvisor, που δεν υπήρχε μέχρι τότε, κάνοντας την πρώτη επική κριτική και το πρώτο αποθεωτικό σχόλιο.
Από τότε η μοίρα του «Μπαντή» άλλαξε ιντερνετικά, και οι τουρίστες που κατέφθαναν στην καθόλου τουριστική γειτονιά θα έλεγα, αυτή της Παναγίας Φανερωμένης, με χάρτες και κινητά στο χέρι για να βρουν την μπουγάτσα που έκανε θραύση στο Tripadvisor, ήταν άπειροι. Το παράδοξο και ωραίο ταυτόχρονα, ήταν τις Κυριακές που στην μπουγάτσα του Μπαντή, έπιναν καφέ και έτρωγαν μπουγάτσα οι ηλικιωμένες κυρίες που μόλις είχαν φύγει από την εκκλησία που είχε σχολάσει και τουρίστες με back up και σανδάλια σαν μια παρέα όλοι μαζί.
Αυτό το γεγονός βέβαια, έκανε «διάσημο» τον Μπαντή στο ίντερνετ και κυρίως σε τουρίστες, αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι η μπουγάτσα του για αυτούς που ξέρουν, τους Θεσσαλονικείς, δεν ήταν ήδη μία από τις κορυφαίες.
Η μπουγάτσα παρασκευάζεται από τον ίδιο τον Φίλιππο, την γυναίκα του και τους βοηθούς του, στο υπόγειο εργαστήριο του καταστήματος. Χειροποίητο φύλλο, χειροποίητη γέμιση.
Μπουγάτσα με κρέμα, με τυρί, (ένα μείγμα με γάλα, τυρί και μυζήθρα), με κιμά, με σπανάκι, η κλασική μπουγάτσα μόνο με φύλλο και χοντρή ζάχαρη, αλλά και η σπεσιαλιτέ του καταστήματος που βγαίνει μόνο τις Κυριακές ή κατόπιν παραγγελίας, η μπουγάτσα με κατσικίσιο τυρί και μέλι. Ένας μοναδικός συνδυασμός αλμυρού και γλυκού, για τους λάτρεις του κατσικίσιου τυριού, που έχει έντονη και ξεχωριστή γεύση.
Και φυσικά όλες οι υπόλοιπες δημιουργίες, τυρόπιτα, πρασόπιτα, κουρού, μπουρέκι. Στην κατάψυξη του καταστήματος υπάρχουν έτοιμες μπουγάτσες χειροποίητες για όσους θέλουν να τις ψήσουν σπίτι τους και να τις καταναλώσουν εκεί.
Περίμενα με ανυπομονησία να ψηθεί η μπουγάτσα με τυρί που ετοιμάσαμε μαζί με τον Φίλιππο στο παρασκευαστήριο του και όταν ήρθε η ώρα και ήταν έτοιμη, η γεύση της, δικαίωσε την έρευνά μου.
Φυσικά, δεν άντεξα να μην δοκιμάσω την αδυναμία μου που λέγεται «Με Κιμά», αλλά την καρδιά μου σκλάβωσε για πάντα το κατσικίσιο τυρί με το μέλι.
Αποχαιρέτησα τον Φίλιππο, αφού ανταλλάξαμε απόψεις για την πορεία του ΠΑΟΚ και κάναμε την πλάκα μας και την αυτοκριτική μας για το χάλι της ομάδας, τον ευχαρίστησα για την φιλοξενία και του υποσχέθηκα, σχεδόν τον απείλησα μπορώ να πω, ότι σύντομα θα επιστρέψω.
Παραδοσιακό Μπουγατσατζίδικο Μπαντής, Παναγίας Φανερωμένης 33, τηλ. 2310-510355