Unsplash
FOOD & DRINK

Πώς ο flat white coffee κατέκτησε και την Ελλάδα

Μιλήσαμε με έναν expert του καφέ, προκειμένου να μάθουμε τα μυστικά του ροφήματος που έγινε trend.

Η ιστορία του flat white coffee ξεκινάει περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κάπου στην Αυστραλία. O Alan Preston, ιδιοκτήτης του Moors Espresso Bar στο Σίδνεϊ αποφασίζει μια μέρα να βάλει στο μενού του μαγαζιού ένα νέο, κάπως ιδιαίτερο καφέ με βάση το γάλα και τον αποκαλεί flat white coffee. Ο καφές αρχίζει και αποκτάει σταθερούς πελάτες που τον παραγγέλνουν όλο ένα και πιο συχνά, αναγκάζοντας κι άλλες καφετέριες στην πόλη, αλλά σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας να τον συμπεριλάβουν στον κατάλογό τους.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Αυτή που θέλει τον flat white coffee να γεννιέται λίγο πιο δίπλα, στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, από τους Derek Townsend και Darrell Ahlers ιδιοκτήτες του Cafe DKD, οι οποίοι δοκίμασαν να πειράξουν κάπως ένα ιταλικό latte. Όπως και να ‘χει, ο καφές αυτός που ξεκίνησε από την Ωκεανία, κατάφερε τις επόμενες δεκαετίες να κατακτήσει όλη την υφήλιο, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει βάλει για τα καλά στο μάτι και τη χώρα μας.

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που παραγγέλνουν έναν flat white coffee στις καφετέριες, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών, αλλά και οι baristas προσπαθούν να τον σερβίρουν στην πιο τέλεια μορφή του. Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, η παρασκευή του flat white. Πρέπει να προσέξεις αρκετά τις λεπτομέρειες, ενώ όλη τη δουλειά στο ρόφημα την κάνει το γάλα. Για να μάθουμε καλύτερα τα του flat white, απευθυνθήκαμε στον expert του είδους, τον Τάσο Ανδρέου, barista του Beauty Killed the Beast, ο οποίος μας έλυσε όλες μας τις απορίες.

“Όπως σε έναν καπουτσίνο ή σε ένα latte, έτσι και στον flat white, η δόση του εσπρέσο είναι η ίδια. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι το γάλα και η αναλογία του με τον καφέ. Σε ένα καλό flat white, η δοσολογία του γάλατος δεν καλύπτει τον καφέ, αλλά τον αναδεικνύει. Το γάλα δεν είναι διογκωμένο, δεν είναι αφρόγαλο, όπως στον καπουτσίνο. Επίσης, δεν πίνεις ουσιαστικά γάλα με καφέ, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον latte.

Ο καφές αυτός έχει να κάνει πολύ με το πώς θα παρασκευάσεις το γάλα, για να πετύχεις την τέλεια, βελούδινη υφή του. Δεν βάζεις πολύ αέρα στο ακροφύσιο, απλά το στοβιλίζεις για να πάρει αυτή την υφή. Όλη η δουλειά είναι στην τεχνική του στροβιλίσματος του γάλατος για τον flat white. Στο καπουτσίνο ακούς τον ήχο από το ακροφύσιο, εδώ δεν το διογκώνεις τόσο. Αυτό τον βοηθάει το γάλα να κρατήσει την ωραία του γεύση και το γλυκίζει.

Για ένα τέλειο flat white, μπορείς να επιλέξεις μια ποικιλία εσπρέσο που να ταιριάζει απόλυτα με το γάλα που θα χρησιμοποιήσεις. Μια πολύ καλή επιλογή είναι κάποιος καφές με χώρα προέλευσης τον Παναμά. Προσωπικά, πιστεύω ότι σε ένα καλό flat white, δεν χρειάζεται καν να προσθέσεις ζάχαρη, έτσι ώστε να καταλάβεις όλες τις γεύσεις του.

Είναι ακόμη πιο εύκολο να κάνεις latte art σε έναν flat white. Το κρεμώδες γάλα που έχεις ετοιμάσει, πέφτει στο ποτήρι ή στην κούπα, κάνει έναν στροβιλισμό με τον εσπρέσο και ανεβαίνεο προς τα πάνω δίνοντας σου την ευκαιρία για υπέροχα και εύκολα σχέδια.

Στα ζεστά flat white δεν ξεχωρίζεις χρώματα μέσα στο ποτήρι. Αντίθετα, σε έναν κρύο flat white τα ξεχωρίζεις. Η παρασκευή του κρύου flat white μοιάζει με αυτή του fredo espresso. Ωστόσο, σε ένα ποτήρι χωρίς πάγο, βάζεις πρώτα το γάλα και μετά σιγά σιγά ρίχνεις τον καφέ, κάνοντας αφρό στο πάνω μέρος. Κι έτσι πίνεις τον καφέ και σου έρχεται και η γεύση του γάλατος, κρατώντας την απόλυτη ισορροπία. Αντίθετα, στο ζεστό flat white, ρίχνεις πρώτα τον καφέ και από πάνω το γάλα”.

(Κεντρική φωτογραφία: Unsplash)

Exit mobile version