Rantan/Instagram
ΓΕΥΣΗ

Rantan: Η ιστορία του βιώσιμου εστιατορίου που τους βάζει όλους στο ίδιο τραπέζι

Ένα εστιατόριο, μια μικρο-φάρμα και ένα πείραμα στον αγρο-γαστρονομικό τουρισμό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν σπιτικό φαγητό σε ένα πετρόχτιστο σπίτι που βρίσκεται σε κοιλάδα μόλις μια ώρα οδήγησης από το Τορίνο.

Πρώτα ήταν σεφ, μετά έγιναν ζευγάρι και τώρα είναι αγρότες, εστιάτορες και ιδιοκτήτες ενός ξενώνα στη βόρεια Ιταλία. Η Carol Choi και ο Francesco Scarrone γνωρίστηκαν όταν εργάζονταν στο εστιατόριο Relæ του Christian Puglisi στην Κοπεγχάγη. Εκεί ανέπτυξαν το πάθος τους για την καλλιέργεια προϊόντων και, εμπνευσμένοι από το φιλόδοξο πρότζεκτ του Puglisi, το Farm of Ideas, αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα δικό τους εγχείρημα.

Το αποτέλεσμα είναι το Rantan, ένα εστιατόριο, μια μικρο-φάρμα και ένα πείραμα στον αγρο-γαστρονομικό τουρισμό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν βιώσιμο σπιτικό φαγητό σε ένα πετρόχτιστο σπίτι που βρίσκεται σε μια ηλιόλουστη κοιλάδα μόλις μια ώρα οδήγησης από το Τορίνο.

Ο Francesco κατάγεται από το Canavese κι έχει μηχανολογικό υπόβαθρο, ενώ η Carol από τη Νέα Υόρκη, όπου και σπούδασε λογοτεχνία και εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους. Το πάθος τους για τη μαγειρική τούς οδήγησε στη Δανία και τελικά σε μία νέα ζωή στην επαρχία Trausella, σε ένα σπίτι που ανακαινίστηκε με τέχνη και περιβάλλεται από λαχανόκηπο, οπωρώνα και κοτέτσι.

«Έχουμε υιοθετήσει τις βασικές αρχές της βιοποικιλότητας, των υπεύθυνων καλλιεργητικών τεχνικών και των βιώσιμων μαγειρικών πρακτικών. Τώρα, που είμαστε παντρεμένοι, με το δικό μας κομμάτι γης και το δικό μας σπίτι, η ιδέα εστιάζει στους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι και μιας προσωπικής και ζεστής φιλοξενίας» λένε στην ιταλική έκδοση του GQ.

Το εν λόγω τραπέζι είναι ένα και μοναδικό, ακριβώς για να μοιραστούν όλοι μαζί το μενού που φτιάχνεται με υλικά ημέρας στα οποία προστίθενται και κάποια από τοπικούς παραγωγούς που επιλέγονται με βάση τις κοινές τους αρχές. «Μία από αυτούς είναι η κυρία Elsa, από την οποία παίρνουμε το βούτυρο από αλπικό βοσκότοπο ή η φάρμα Parva Domus που μας προμηθεύει με χοιρινό κρέας που προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται στο δάσος». Ο Stefano και η Carol έχουν γίνει και οι ίδιοι αγρότες, αφού όπως λένε «το καλύτερο πράγμα δεν είναι μόνο να μαγειρεύεις, αλλά να γνωρίζεις τα πάντα για τα τρόφιμα με τα οποία δουλεύεις».

Στο εστιατόριο, η Carol είναι υπεύθυνη για τα επιδόρπια και το ψωμί, το οποίο φτιάχνει με προζύμι και ψήνει σε ξυλόφουρνο. Ο Francesco φροντίζει για τα αλμυρά πιάτα, τα οποία φυσικά ποικίλλουν συνεχώς. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, μια ψητή κολοκύθα με βούτυρο φουντουκιού, φασκόμηλο και ψητά φουντούκια. Ή πολέντα καλαμποκιού που έχει όλη τη γεύση της μεξικάνικης τορτίγιας, συνοδευόμενη από μια σάλτσα με αποξηραμένα τσίλι από τον κήπο, καμένα στο τηγάνι και ανακατεμένα μαζί με ντομάτες και ρίγανη.

Το Rantan διαθέτει επίσης δύο υπνοδωμάτια, για όποιον θέλει να βιώσει μία ολοκληρωμένη εμπειρία στη φάρμα. Ένα πλούσιο πρωινό με φρέσκα αγροτικά προϊόντα και φρεσκοψημένα pastries περιλαμβάνεται στη διαμονή για να ξεκινήσει η εξερεύνηση με τον καλύτερο τρόπο.

Η βιωσιμότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τη μαγειρική αλλά και με τη λειτουργία του εστιατορίου, το οποίο είναι ανοιχτό για βραδινό γεύμα κάθε Παρασκευή και Σάββατο (τις ίδιες ημέρες είναι διαθέσιμα και τα δωμάτια). Τις Κυριακές μπορείς να γευματίσεις μόνο το μεσημέρι.

Exit mobile version