iStock
ΓΕΥΣΗ

Spaghetti all’assassina, τα καμένα μακαρόνια που έγιναν viral στο TikTok

Η συνταγή για τα spaghetti all'assassina δεν προέκυψε τώρα, καθώς πρόκειται για ένα πιάτο που χρονολογείται από τη δεκαετία του '60 στο Μπάρι, αλλά φαίνεται να ζει τη στιγμή της στο TikTok.

Τα spaghetti all’assassina, επίσης γνωστά ως spaghetti bruciati (καμένα μακαρόνια), είναι μια παραδοσιακή συνταγή από το Μπάρι της Ιταλίας. Πρόκειται για μακαρόνια μαγειρεμένα σε ζωμό passata (πουρέ) ντομάτας με τη μέθοδο που είναι γνωστή ως “risottata”. Με άλλα λόγια, σε στυλ ριζότο. Το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς καμένα, τραγανά καραμελωμένα σπαγγέτι με έντονη και πικάντικη γεύση ντομάτας.

Πρόκειται για ένα one-pot πιάτο πριν εξελιχθεί σε τάση το να φτιάχνονται όλα σε ένα σκεύος και γίνουν οι εν λόγω συνταγές, viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα φτιάχνεις μαγειρεύοντας τα σπαγγέτι όπως θα έφτιαχνες το ριζότο, προσθέτοντας ζωμό ντομάτας σε άβραστα ζυμαρικά σε ένα τηγάνι λίγο-λίγο κάθε φορά, το οποίο παράγει μια σούπερ συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας.

Η συνταγή για τα spaghetti all’assassina δεν προέκυψε τώρα, καθώς πρόκειται για ένα πιάτο που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60 στο Μπάρι, αλλά φαίνεται να ζει τη στιγμή της στο TikTok. Η ιστορία προέλευσης του πιάτου δεν είναι 100% αποδεκτή, καθώς κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες γύρω από τη δημιουργία του.

Πιστεύεται ότι ένας ντόπιος σεφ σέρβιρε στους πελάτες ένα πιάτο με πολύ πικάντικα μακαρόνια που ισχυρίστηκαν ότι «προσπαθούσε να τους σκοτώσει», και έτσι γεννήθηκαν τα spaghetti all’assassina (ή αλλιώς «μακαρόνια δολοφόνος»). Μια άλλη θεωρία είναι ότι ένας σεφ αποσπάστηκε τόσο πολύ που άθελά του έκαψε ή «σκότωσε» ένα πιάτο ζυμαρικών, αλλά ο πελάτης το λάτρεψε ούτως ή άλλως, οπότε η συνταγή παρέμεινε.

Ερχόμενοι στη δεκαετία του 2020, το συγκεκριμένο πιάτο έχει αναβιώσει από πολλούς chefs, επαγγελματίες και μη, στο TikTok, με αποτέλεσμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες να βρίσκει κανείς εκατοντάδες εκδοχές του με αμέτρητα views. Υπήρχαν βέβαια και κάποιοι που έσπευσαν να σχολιάσουν το πόσο παράξενη ήταν αυτή η φαινομενικά απρόσμενη άνοδος της συγκεκριμένης συνταγής, με έναν να λέει ότι ένιωσε σαν «κοινωνικό πείραμα» για να δει πόσος χρόνος χρειάζεται για να ξεκινήσει μια τάση.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές άλλες viral συνταγές, αυτή μετράει τουλάχιστον πενήντα χρόνια. Κι αν δεν μπορείς να εμπιστευτείς το TikTok, ίσως να πιστέψεις τον Stanley Tucci, ο οποίος δοκίμασε τα spaghetti all’assassina στο Μπάρι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της εκπομπής του Searching For Italy.

Η μοναδικότητα της συγκεκριμένης συνταγής είναι ότι τα ζυμαρικά δεν βράζουν πρώτα σε κατσαρόλα με νερό, αλλά μπαίνουν κατευθείαν από τη συσκευασία τους σε ένα τηγάνι και μαγειρεύονται με τη σάλτσα ντομάτας. Ένα μαντεμένιο τηγάνι θα κάνει σίγουρα τη διαφορά και παρόλο που η συνταγή απαιτεί ένα μόνο σκεύος και ελάχιστα υλικά (σπαγγέτι, πικάντικη σάλτσα ντομάτας με τσίλι και σκόρδο και ελαιόλαδο), χρειάζεται να ακολουθήσεις με προσοχή τη διαδικασία για να έχεις το κατάλληλο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα λαχταριστό και όπως φαίνεται, δεν είναι όλα τα viral πιάτα πάντα αμφισβητήσιμα.