Στη Φλωρεντία για lampredotto (σάντουιτς με πατσά)
Ο εθνικός θησαυρός της Φλωρεντίας είναι ένα lampredotto panino και το βρίσκεις σε κάθε πάγκο φαγητού στην πόλη.
- 7 ΦΕΒ 2024
Λίγα μέτρα μακριά από τον σιδηροδρομικό σταθμό Santa Maria Novella στη Φλωρεντία, μια υπαίθρια καντίνα γίνεται κοινό σημείο συνάντησης για περαστικούς. Είναι ένας από τους πολλούς πάγκους φαγητού που συναντάει κανείς όσο περιπλανιέται στην ιταλική πόλη και στους οποίους βρίσκει μια κλασική τοπική λιχουδιά: Σάντουιτς με πατσά ή αλλιώς lampredotto. Θα τους αναγνωρίσεις από το διακριτικό trippa e lampredotto.
Πρόκειται για ψιλοκομμένη και βρασμένη μοσχαρίσια κοιλιά, που στη Φλωρεντία θεωρείται εθνικός θησαυρός, και τρώγεται συνήθως σε σάντουιτς, σκέτη ή με salsa verde και πικάντικη σάλτσα. Το κρέας βράζει με διάφορα καρυκεύματα για να γίνει τρυφερό και στη συνέχεια κόβεται χοντροκομμένα.
Οι μάστορες του είδους, βουτούν το ψωμί στον ζωμό για να γίνει ακόμα πιο γευστικό. Αν δε θέλεις την πράσινη σάλτσα, η πιο κλασική επιλογή είναι μόνο αλάτι και πιπέρι. Θα στο τυλίξουν με δεξιοτεχνία και θα στο κλείσουν σε ένα πλαστικό σακουλάκι για να μη χάσει τα ζουμιά και να παραμείνει ζεστό. Καταναλώνεται αμέσως.
Όπως οι περισσότερες συνταγές με εντόσθια, έτσι και το lampredotto έχει τις ρίζες του σε μια εποχή που ο καθημερινός πολίτης της Τοσκάνης δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τα καλύτερα κομμάτια κρέατος και έπρεπε να αρκεστεί στα πιο άχρηστα. Σε αντίθεση με τον πατσά (trippa για να τον αναζητήσεις στη γειτονική χώρα), ο οποίος παρασκευάζεται σε όλη την Ιταλία και τον υπόλοιπο κόσμο, το lampredotto συναντάται μόνο στη Φλωρεντία.
Σήμερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική γαστρονομία. Θα το βρεις σε μενού πολυτελών εστιατορίων που αποτίουν φόρο τιμής στην παράδοση της Τοσκάνης και, κυρίως, σε πάγκους με φαγητό σε κάθε γωνιά της πόλης.
Το να φας ένα panino lampredotto σημαίνει ότι απολαμβάνεις μια γνήσια εμπειρία. Είναι ένα πιάτο που ενσαρκώνει το πνεύμα της πόλης -και γενικότερα της Τοσκάνης- σε μορφή φαγητού. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα παράδειγμα της cucina povera ή της αγροτικής κουζίνας, που αποτελείται από «διασωθέντα» υλικά, όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα διάσημα πιάτα της Φλωρεντίας (η pappa al pomodoro και η ribollita, για παράδειγμα, παρασκευάζονται με υπολείμματα ψωμιού).
Το όνομα προέρχεται από την «παραποίηση» του ονόματος ενός άλλου πιάτου, το οποίο έτρωγαν οι ευγενείς. Οι φτωχές τάξεις δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να το καταναλώσουν, κι έτσι αποφάσισαν να το αντικαταστήσουν με μια ταπεινή αλλά εξίσου νόστιμη επιλογή.
Οι πάγκοι φαγητού της Φλωρεντίας είναι έτοιμοι να ταΐσουν όσους αναζητούν ένα γρήγορο γεύμα ή ένα χορταστικό σνακ μετά από τις πολύωρες επισκέψεις στα μουσεία και τις βόλτες στην πόλη. Είναι επίσης ιδανικοί για όσους έχουν αργήσει να βγουν για φαγητό με αποτέλεσμα να βρουν τις κουζίνες των εστιατορίων κλειστές.
Τέλος, είναι μια καλή επιλογή όταν ταξιδεύεις με μικρό budget μιας και οι υπαίθριες καντίνες αποτελούν έναν προσιτό τρόπο για να γνωρίσεις τις σπεσιαλιτέ της Φλωρεντίας. Να είσαι προετοιμασμένος να φας όρθιος ή σε ένα σκαμνί, ή ακόμα καλύτερα να απολαύσεις το panino σου σε μια κοντινή πλατεία ή κάνοντας βόλτα στο εντυπωσιακό ιστορικό κέντρο. Το lampredotto ή το αγαπάς ή το μισείς. Σίγουρα όμως πρέπει να το δοκιμάσεις μία φορά στη ζωή σου.