ΦΑΓΗΤΟ

Στο Birdman θα φας ramen σαν να είσαι στην Ιαπωνία

H ιαπωνική pub στο κέντρο της Αθήνας δίνει ασιατικό χρώμα στις after work εξόδους μας.

Αν κάνεις μια βόλτα στους δρόμους κάτω από το Σύνταγμα, από την πλευρά της οδού Μητροπόλεως, θα νιώσεις λες και ξύπνησες σε κάποια γειτονιά του Τόκιο. Πολλά μαγαζιά, είτε εστιατόρια, είτε bars με επιρροές από την ασιατική κουζίνα και κουλτούρα έχουν ξεπεταχτεί το ένα δίπλα στο άλλο. Κάπου εκεί ανάμεσα, στο νούμερο 2 της οδού Σκούφου, πέτυχα το Birdman, ένα μικρό μακρόστενο ιαπωνικό μπαράκι με τρομερή αύρα και εξαιρετικά κουλ κόσμο.

Η αλήθεια είναι πως το είχα ακούσει σε διάφορες συζητήσεις το συγκεκριμένο μαγαζί και είχα δει αρκετές φωτογραφίες από τους χώρους και το μενού του στα social media. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, δεν είχε τύχει να το επισκεφτώ. Λάθος μου, το ξέρω. Γι’ αυτό και έδωσα μια υπόσχεση να το επισκέπτομαι όλο και πιο συχνά για ένα ποτό ή ένα ιαπωνικό σουβλάκι (yakitori) μετά τη δουλειά. Ουσιαστικά, είναι το μαγαζί που ψάχνεις για ένα ιδανικό after work drink.

Το Birdman άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο και ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Πίσω από την ιδέα και την υλοποίησή του κρύβεται ο σπουδαίος Έλληνας σεφ, Άρης Βεζενές, επομένως γνωρίζεις από πριν πως δεν πρόκειται για άλλο ένα μαγαζί στο κέντρο. Έχει δώσει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο Birdman, τόσο από άποψη φαγητού και ποτού, αλλά και χώρου.

Όλο το παιχνίδι παίζεται στη μεγάλη κεντρική ξύλινη μπάρα που δεσπόζει στο εσωτερικού του μαγαζιού, μαζί με τα ψηλά σκαμπό. Εκεί βασίζεται και όλο το concept του, προκειμένου να σε κάνει να νιώσεις όλο και περισσότερο πως βρίσκεσαι ξεχασμένος κάπου στο Τόκιο (ή στη Νέα Υόρκη) και σίγουρα όχι στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για μια ιαπωνική pub, η οποία εκτός από φαγητό έχει επενδύσει και στα premium ποτά. Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το σάκε ή κάποιο ιαπωνικό ουίσκι για να νιώσεις ακόμη περισσότερο στο κλίμα. Η μουσική δεν είναι πολύ δυνατά κάτι που σου επιτρέπει να συζητήσεις, ενώ στο background θα παίζουν ήχοι τζαζ, μπλουζ και σόουλ.

Ο κατάλογος φαγητού του Birdman είναι σχετικά μικρός, αλλά αν δεν το έχεις και πολύ με την ιαπωνική κουζίνα θα χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου σερβιτόρου (οι οποίοι είναι πραγματικά πανέτοιμοι να σου λύσουν κάθε απορία). Στα must που πρέπει να παραγγείλεις είναι φυσικά το Wagyu Shoyu Ramen, ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Ιαπωνίας. Ήταν απλά εξαιρετικό.

Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το Birdman δεν είναι εστιατόριο, αλλά pub που σερβίρει φαγητό. Επομένως, τα πιάτα του έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να συνοδεύσουν ιδανικά το ποτό σου. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε σουβλάκι από κοτόπουλο, μοσχάρι ή θαλασσινό (το χτένι ήταν άπαιχτο), όλα τους προσεγμένα με εξειδικευμένες κοπές και ποιοτική πρώτη ύλη. Επίσης, γευστικότατο ήταν και το beef nigiri (σούσι χωρίς το φύκι), το οποίο παρακαλούσες να μη τελειώσει.

Η βραδιά στην ιαπωνική pub του Άρη Βεζενέ κυλάει σε αργούς ρυθμούς. Τα πιάτα έρχονται ένα-ένα δίνοντας σου χρόνο να το γευτείς και το απολαύσεις και σχεδόν ξεχνιέσαι συζητώντας, τρώγοντας και πίνοντας κάποιο σπέσιαλ κοκτέιλ ή ιαπωνικό ποτό. Είναι πλέον σίγουρο πως η φετινή σεζόν θα με βρει όλο και περισσότερες φορές να ‘χάνομαι’ στην ιαπωνική αύρα του Birdman.

Birdman Athens, Σκούφου 2, Αθήνα (τηλ. 210 3212800)

(Κεντρική φωτογραφία: Από τον λογαριασμό του Birdman Athens στο Instagram)