FOOD & DRINK

Στο φετινό TEDx Athens γνωρίσαμε επιτέλους τον άγνωστο ‘Χ’

Κλείνοντας τα δέκα χρόνια ζωής, το TEDx μας σύστησε την μεταβλητή που επηρεάζει την ύπαρξή μας.

Τι είναι πραγματικά αυτό το ‘Χ’ που συναντάμε παντού; Από την άλγεβρα και την γενετική, μέχρι τη φιλοσοφία και τον αθλητισμό. Αυτό το μυσταγωγικό, περίεργο και συνάμα γοητευτικό γράμμα της αλφαβήτου τυγχάνει να βρίσκεται συνεχώς μπροστά μας, συμβολίζοντας μια πληθώρα διαφορετικών πεδίων. Αυτός ο παράγοντας ‘Χ’ ήταν και το φετινό θέμα του TEDx Athens που διοργανώθηκε για δέκατη συνεχόμενη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 1η Ιουνίου. Άλλωστε, το ‘Χ’ στα λατινικά είναι ο αριθμός 10. Δεν θα μπορούσαν να να σκεφτούν καλύτερο θέμα για το φετινό event.

O κόσμος γύρω μας αλλάζει συνεχώς και μαζί του αλλάζουμε κι εμείς. Το ‘Χ’ είναι η μεταβλητή που μας θυμίζει ότι η μόνη σταθερά στη ζωή μας, είναι η αλλαγή. Αλήθεια, πώς θα θέλαμε να είναι ο πλανήτης μας σε δέκα χρόνια από σήμερα; Ήταν κι αυτό ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν μέσα στην ημέρα.

Μια ημέρα που τα είχε όλα, από σπουδαίες ομιλίες ανθρώπων που συγκίνησαν, acts που σε έκαναν να θέλεις να τα εξερευνήσεις, μέχρι τρομερά performances.

Για περισσότερες από 16 ώρες, σε τρεις ειδικά διαμορφωμένους χώρους το κοινό που συμμετείχε, είχε την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσει τις ομιλίες, αλλά να πάρει μέρος και σε πολλές από αυτές, κάνοντας δικές του ερωτήσεις.

Το δέκατο TEDx Athens ήταν sold out (περισσότερα από 2.300 άτομα) και σίγουρα ένας από τους ομιλητές που περίμεναν όλοι με αγωνία να ακούσουν ήταν ο Αρούν Γκάντι, εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι.

Ο πρόεδρος του Gandhi Worldwide Education Institute χειροκροτήθηκε θερμά βγαίνοντας στο stage, όπου μίλησε για τη βία, όπως την βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. “Όταν ήμουν παιδάκι, γυρνώντας μια μέρα από το σχολείο πέταξα κάτω ένα φθαρμένο μολύβι. Ο παππούς μου το έμαθε, μου έδωσε ένα φακό και με άφησε να ψάχνω για ώρες, μέχρι να το βρω. Κάπως έτσι έμαθα να σέβομαι το περιβάλλον, αλλά και τους ανθρώπους που μοχθούν για πράγματα που θεωρούμε δεδομένα”.

Παράλληλα, αυτό που κράτησαν πολλοί από τη συζήτηση με τον Γκάντι, ήταν το παράδειγμα που χρησιμοποίησε για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς. “Οι γονείς μου όταν έκανα κάτι κακό, δεν με χτυπούσαν. Αντίθετα, έκαναν νηστεία, δεν έτρωγαν μέχρι να καταλάβω το λάθος μου και να μην το ξανακάνω. Ένιωθα ένοχος για αυτό. Ήταν ένας τρόπος τιμωρίας, χωρίς να χρησιμοποιούν βία”.

Ο βραβευμένος με Grammy μουσικός παραγωγός Christopher C. King, ένας άνθρωπος που έχει επανειλημμένα δείξει την αγάπη του για την Ελλάδα και τα παραδοσιακά, δημοτικά τραγούδια που την χαρακτηρίζουν, τόνισε μεταξύ άλλων στο κεντρικό stage του TEDx πως “η μουσική μας θεραπεύει και μας ολοκληρώνει”. Να σημειωθεί πως το βιβλίο του, ‘Ηπειρώτικο Μοιρολόι’, με έρευνα γύρω από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, κατατάχθηκε στα κορυφαία δέκα βιβλία του 2018 από την Wall Street Journal.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτοί οι δύο ομιλητές που ξεχώρισαν. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά έναν από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στους κλάδους της οικονομίας και της τεχνολογίας, τον Κρις Σκίνερ, ο οποίος υπογράμμισε πως “η τεχνολογία κάνει καλό στην κοινωνία και τον πλανήτη. Μην φοβάστε την εξέλιξη”.

Παράλληλα, η επιχειρηματίας και επιστήμονας, Ρενέ Γουότσον, μίλησε για τους καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας που βρήκε και κατάφερε να κινήσει το ενδιαφέρον μαθητών από όλη την Βρετανία, καταλήγοντας στο ότι “η περιέργεια μπορεί να είναι το μυστικό για μια καλύτερη ζωή”. Ο διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο της IBM Research της Ζυρίχης, Κώστας Μπέκας, ανέβηκε στην κεντρική σκηνή τους TEDx και μίλησε για το πώς τα γνωστικά συστήματα μπορούν να επηρεάσουν βιομηχανίες, επιχειρήσεις αλλά και άλλες επιστήμες. Άλλωστε, “το όνειρο της τεχνητής νοημοσύνης είναι στην πραγματικότητα πάρα πολύ παλιό”.

Μία ακόμη δυναμική γυναίκα και επιχειρηματίας που ξεχώρισε με την ομιλία της ήταν η Λίσα Λανγκ, η οποία μας ρώτησε αν μπορούμε να σκεφτούμε τι θα φοράμε όταν κατοικήσουμε στον πλανήτη Άρη. Η ίδια ακροβατεί μεταξύ μόδας και τεχνολογίας και επισήμανε πως “ο Ίκαρος ήταν ένας άνθρωπος που ήθελε να πετάξει και για να τα καταφέρει άλλαξε τα ρούχα του. Μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο”.

Η ιστορία του μουσικού και ακτιβιστή, Γιώργου Μπαρκούρη, κατάφερε να μας εμπνεύσει, εξηγώντας μας πώς μία δύσκολη κατάσταση, μπορεί να αποτελεί απλώς μία αφετηρία για κάτι πολύ καλύτερο. Ο κ. Μπαρκούρης έχοντας σπουδές πάνω στην πληροφορική και μια σταθερή δουλειά, τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης κατέληξε άστεγος, ενώ έμεινε για δύο χρόνια σε ξενώνα αστέγων, μέχρι που άρχισε να διδάσκει την επιστήμη των υπολογιστών σε πρόσφυγες μέσα από το πρόγραμμα Tech Talent School.

Πόσες φορές έχεις σκεφτεί να τα σταματήσεις όλα και να ξεκινήσεις να ταξιδεύεις full time; Αυτό ακριβώς έκανε ο Michael Tierney πριν μερικά χρόνια και ανεβαίνοντας στη σκηνή του TEDx Athens, προσπάθησε να μας ενθαρρύνει να αλλάξουμε προς ένα πιο ανεξάρτητο και βιώσιμο lifestyle. “Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες, το μόνο που αλλάζει είναι το πώς τις αξιοποιούμε!”

Εκτός από ομιλίες, παρακολουθήσαμε και live performances από καλλιτέχνες όπως οι Percussion4one, ο Δημήτρης Κόψης, ο Πέτρος Κούρτης και η Τζένη Καπάδαη. Μπορώ επίσης να προσθέσω πως ένα από τα πιο εντυπωσιακά acts ήταν αυτό της 10χρονης μάγου Issy Simpson, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το ‘Βρετανία έχεις ταλέντο’.

Με τσαμπουκά, χιούμορ και τρικ που θα ζήλευε ο Χάρι Πότερ, η μικρή Issy κέρδισε το πιο ζεστό χειροκρότημα του κοινού. “Αν δουλέψεις σκληρά και πιστέψεις πραγματικά ότι μπορείς να κάνεις το αδύνατο, δυνατό, τότε αυτό είναι μαγεία”, ήταν το δικό της μήνυμα.

Για δέκατη χρονιά η ιδρυτική ομάδα του TEDx Athens, μαζί με τη βοήθεια των δεκάδων εθελοντών κατάφερε να μας χαρίσει ένα πλούσιο και αρκετά ενδιαφέρον πρόγραμμα ομιλιών και δράσεων σε έναν εξαιρετικό χώρο, όπως αυτός του Κέντρου Πολιτισμού-Σταύρος Νιάρχος. Η ημέρα έκλεισε με ένα μεγάλο πάρτι, όπου όλοι γίναμε μια παρέα, ανταλλάξαμε ιδέες και διασκεδάσαμε. Φυσικά, δεν φύγαμε μόνο γεμάτοι με εμπειρίες, αλλά και με την διάσημη πλέον τσάντα του TEDx ανά χείρας, γεμάτη με καλούδια και gadgets από τους χορηγούς του event.

Κάπως έτσι, το κεφάλαιο του ‘Χ’ έκλεισε, ανοίγοντας ένα νέο, αχαρτογράφητο ακόμη, ταξίδι αναζήτησης, στο οποίο θα προσπαθήσουμε να βρούμε απαντήσεις στο επόμενο TEDx, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.