iStock
ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι γυναίκες σεφ καταγγέλλουν τον σεξισμό στις κουζίνες

Με μία ανοιχτή επιστολή καταδικάζουν τη «συστηματικά ελαττωματική» βιομηχανία των εστιατορίων.

Περίπου 70 γυναίκες σεφ υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή όπου καταδικάζουν τη «συστηματικά ελαττωματική» βιομηχανία των εστιατορίων και επικρίνουν την «αξιοθρήνητη εκπροσώπηση των γυναικών» στα βραβεία του οδηγού Michelin Guide UK που παρουσιάστηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η εν λόγω επιστολή έρχεται και ως απάντηση στη συνέντευξη που έδωσε ο Jason Atherton στους Times, στην οποία ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει δει» σεξισμό στις βρετανικές κουζίνες.

Σύμφωνα με τον Atherton, ο σεξισμός στα εστιατόρια της Βρετανίας δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να υπάρχει επειδή δεν τον έχει δει. «Όχι, όχι πραγματικά. Δεν το έχω δει. Κάθε βιομηχανία έχει τα πάνω και τα κάτω της. Νομίζω ότι εστιάζουν υπερβολικά στη βιομηχανία μας εξαιτίας αυτού… Νομίζω ότι εστιάζουν στην αρνητική πλευρά της βιομηχανίας μας, αντί για το τι είναι σπουδαίο, όπως το γεγονός ότι μπορείς να είσαι οποιοδήποτε φύλο τώρα στη βιομηχανία μας και να ευδοκιμήσεις», απάντησε ο σεφ όταν ερωτήθηκε αν οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν σεξισμό στις κουζίνες της Βρετανίας.

Αρκεί ωστόσο να δει κάποιος τις φωτογραφίες των βραβεύσεων για να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία ποικιλομορφία.

«Ο σεξισμός ήταν και παραμένει ένα διάχυτο ζήτημα στη βιομηχανία μας, διαμορφώνοντας την κουλτούρα των κουζινών μας με τρόπους που μειώνουν τις δυνατότητες και τη συμβολή αμέτρητων ταλαντούχων γυναικών», αναφέρεται στην επιστολή.

«Θέλουμε να ξέρετε ότι έχουμε κουραστεί. Εξαντλημένες από μια βιομηχανία τόσο συστηματικά ελαττωματική που δυσκολευόμαστε να δούμε τους εαυτούς μας μέσα σε αυτήν».

Οι σεφ υπογράμμισαν «ανάρμοστα σχόλια και συμπεριφορές», καθώς και «άνισες ευκαιρίες εξέλιξης», σημειώνοντας ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια μόνο δύο γυναίκες έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίπου το ένα τέταρτο των 203.700 σεφ της χώρας είναι γυναίκες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως αναφέρει η Tribune.

Οι υπογράφουσες τόνισαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ποικιλομορφίας στον κλάδο, λέγοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διορθωθεί η έλλειψη γυναικών και έγχρωμων ατόμων σε ηγετικούς ρόλους».

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την επιστολή περιλαμβάνονται η σεφ Sally Abe από το The Pem του Λονδίνου και η Helen Graham, πρώην executive chef του εστιατορίου Bubala της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τους Times.

«Ο κλάδος κλείνει τα μάτια σε ενδημικές συμπεριφορές που δεν αναγνωρίζονται ως σεξισμός και μένουν ανεξέλεγκτες», δήλωσε η Graham στην εφημερίδα.

Ο οδηγός Michelin δήλωσε στο AFP σε ανακοίνωσή του ότι καταδικάζει όλες τις πράξεις βίας και παρενόχλησης. Αναγνώρισε όμως ότι «τα στερεότυπα των φύλων είναι βαθιά ριζωμένα» στη βιομηχανία, γεγονός που «δυστυχώς αντικατοπτρίζεται» στις επιλογές τους.

«Το φύλο ενός σεφ δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ κριτήριο για τις επιλογές μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Michelin είχε «επίγνωση της ευθύνης της» να προάγει την ποικιλομορφία.

Κάπου εδώ να πούμε ότι όταν ένας σεφ αποφασίζει να έχει δημόσιο λόγο, γνωρίζοντας ότι στα μάτια των νεότερων είναι συχνά παράδειγμα προς μίμηση, καλό είναι να πηγαίνει προετοιμασμένος. Οι φυλετικές ανισότητες υπάρχουν στη βιομηχανία της εστίασης και δεν θα εξαλειφθούν εύκολα αν δεν πάρουν θέση οι πραγματικά προνομιούχοι.

Exit mobile version