FINE DINING

Στο Sani Gourmet 2022 και οι 9 Έλληνες σεφ ήταν υπέροχοι

Εντυπώσεις από το 15ο Sani Gourmet, τη σπουδαία γαστρονομική διοργάνωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Sani Resort της Χαλκιδικής.

Η ατμόσφαιρα είναι ιδανική. Δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τον ήλιο, όλοι χαρούμενοι, άνετοι, σχεδόν ανέμελοι -ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος μετά από δύο χρόνια πανδημίας-, κάποιοι με μάσκες, άλλοι χωρίς – άπαντες όμως ζουν και πάλι αυτό που είχαμε συνηθίσει, την κανονικότητα.

Ο κόσμος περιφέρεται από τον έναν πάγκο στον άλλο, όλοι τοποθετημένοι στρατηγικά σε σημείο που έχεις κόντρα τον ήλιο, και δοκιμάζει τις γαστρονομικές προτάσεις των Culinary Artisans, των 9 σεφ που δέχτηκαν την πρόσκληση από το φετινό Sani Gourmet για να δημιουργήσουν degustation menus με έμπνευση από τα αγαπημένα τους signature πιάτα και τις προσωπικές τους γαστρονομικές καταβολές.

Προσφέρουν amuse-bouche σε επισκέπτες, δημοσιογράφους, ανθρώπους από τον επιχειρηματικό και γαστρονομικό κόσμο, σε μάγειρες, σεφ και οινοπαραγωγούς που, την Κυριακή 22 Μαΐου, βρίσκονται στην εντυπωσιακή Sani Marina, στον χώρο του Sea You, που φιλοξενεί το πάρτι του Sani Gourmet 2022 και θέλουν να πάρουν μία πρώτη γεύση από τις δημιουργίες των 9 σεφ.

Δοκιμάζω και ξαναδοκιμάζω. Αυτό που μου μένει είναι το εξαιρετικό μπάο με γαρίδα του σεφ Δημήτρη Παμπόρη, το παγωτό lemongrass του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, η χορτόπιτα του Γκίκα Ξενάκη, οι γαρίδες των Delta boys (Φέσκος και Παπαζαχαρίας), το ταρτάρ μοσχαριού του Σωτήρη Ευαγγέλου, ο τόνος ταρτάρ του Άνταμ Κοντοβά.

Γύρω μας, όλα υπέροχα ενώ ποτήρια από εκλεκτές ετικέτες κρασιών, φυσικών και μη, μαζί με δροσερά κοκτέιλς και μπίρες συμπληρώνουν τη φοβερή αυτή μεσημεριανή συνάντηση, που μοιάζει με κούρσα που στη θέση των οδηγών βρίσκονται οι σεφ.

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ετοιμάζει ταρτάρ από μοσχάρι

Δύο χρόνια ήταν πολλά. Όχι μόνο για το σπουδαίο γαστρονομικό φεστιβάλ του Sani Gourmet, που ξεκίνησε το 2006 και μέσα σε αυτά τα 16 χρόνια κατάφερε να βρει αγάπη, καταξίωση και κοινό να το αγκαλιάσει. Μιλάμε για μία διοργάνωση που έγινε θεσμός, από τις πρώτες κιόλας ημέρες – τότε που δεν υπήρχαν στην καθημερινότητά μας ούτε τόσα γκουρμέ εστιατόρια, ούτε τόσες πολλές γαστρονομικές τάσεις, ούτε τόσοι σταρ σεφ αλλά ούτε και τόσα ριάλιτι μαγειρικής.

Κοινώς, το Sani Gourmet, ο γαστρονομικός θεσμός που συμβαίνει κάθε χρόνο (με εξαίρεση τα χρόνια του COVID), στο μαγικό Sani Resort στη Χαλκιδική, κατάφερε να γίνει, στην πράξη, μία διοργάνωση πρωτοπόρα, καινοτόμα, διορατική και τολμηρή, από πολύ νωρίς.

Στις 15 διοργανώσεις του φιλοξένησε σπουδαίους σεφ του εξωτερικού, ανέδειξε τους επόμενους νέους Έλληνες σεφ, τίμησε την παλιά φρουρά, είδε πολλά (μα πάρα πολλά) αστέρια Michelin να βρίσκονται στον γαστρονομικό ουρανό του.

Ο φετινός θεσμός του Sani Gourmet πραγματοποιήθηκε από τις 20 μέχρι τις 24 Μαΐου, γιόρτασε την Ελληνική Γαστρονομική Σκηνή έχοντας για θέμα του το Culinary Artisans, με εννέα Έλληνες σεφ του τώρα, πρεσβευτές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας να συναντιούνται στον εμβληματικό χώρο του Sani Resort για να ξεδιπλώσουν τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο τους, προσφέροντας αξέχαστες γευστικές εμπειρίες και αυθεντικές στιγμές απόλαυσης, βάζοντας ο καθένας τις δικές του ανατρεπτικές πινελιές σε γνωστά και αγαπημένα πιάτα.

Έτσι κοιτώντας το μενού του Sani Gourmet για το 2022, θα έβρισκες τα ονόματα της Λίζας Κερμανίδου και των Σωτήρη Ευαγγέλου, Άνταμ Κοντοβά, Γκίκα Ξενάκη, Μανώλη Παπουτσάκη, Αλέξανδρου Τσιοτίνη, Θάνου Φέσκου και Γιώργου Παπαζαχαρία, Βασίλη Μουρατίδη, Δημήτρη Παμπόρη όπου αποκλειστικά για 5 ημέρες οι συγκεκριμένοι «υπέροχοι 9» φιλοξενήθηκαν στα πολυβραβευμένα εστιατόρια του Sani Resort, Water, Fresco, Tomata και Asian, για να δημιουργήσουν Degustation Menus με έμπνευση από τα αγαπημένα τους signature πιάτα και τις προσωπικές τους γαστρονομικές καταβολές, συνδυάζοντάς τα με ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιών.

Το να καλέσεις 9 Έλληνες σεφ είναι μια τολμηρή κίνηση και κάπως δίκαιη κατά τη γνώμη μου, ειδικά από τη στιγμή που έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνιας πανδημίας, με κλειστή την εστίαση για αρκετό καιρό.

Μία κίνηση στήριξης, πρωτίστως στη γαστρονομία του τόπου μας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ιδέες, τεχνικές, γεύσεις και αποτελέσματα αντίστοιχες κουζίνες του εξωτερικού. Ωστόσο, κάτι που θα ήθελα προσωπικά να δω θα ήταν και κάποια ακόμα γυναικεία παρουσία πέρα από τη συμμετοχή της διεθνούς Ελληνίδας patissière Λίζας Κερμανίδου.

Έτσι όπως ήταν διαμορφωμένο το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να δοκιμάσεις τα degustation menus όλων των σεφ, μιλάμε άλλωστε για γαστρονομικές εμπειρίες που διαρκούν τουλάχιστον τρεις ώρες. Είχα όμως την τύχη να δοκιμάσω τα μενού δύο σπουδαίων σεφ: Του Δημήτρη Παμπόρη στο εστιατόριο Asian και του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στο Water.

Το μενού ων 6 σταδίων του Δημήτρη Παμπόρη, σεφ των Treehouse/Bubo στη Χαλκιδική, μου φάνηκε αρκετά νόστιμο αλλά και αιχμηρό από το πρώτο κιόλας στάδιο. Ο σεφ που γνωρίζει πώς να αυτοσχεδιάζει δημιουργικά με τις γεύσεις, τα υλικά και τις τεχνικές ξεκίνησε με γαρίδες ταρτάρ με τζατζίκι από buttermilk, πράσινο λάδι και χαβιάρι, συνέχισε με μία ενδιαφέρουσα Αθηναϊκή σαλάτα με κάβουρα από την Πιερία, σέλερι, χαμομήλι και λουίζα, τα χτένια με τα γλυκάδια, το λαβράκι με τσάτνεϊ σταφίδας και μαύρο σκόρδο και έκλεισε με ένα Περιστέρι και συκώτι περιστεριού μαγειρεμένο σε κασίς και καφέ.

Σπουδαίο το wine pairing της βραδιάς, ξεχώρισα το Sole Pinot Noir του κτήματος Βιβλία Χώρα και το Beyer Ranch Zinfandel από το κτήμα Wente Vineyards της Καλιφόρνια. Έξυπνη η ιδέα του επιδορπίου με καραμελωμένο γιαούρτι με βασιλικό.

Την επόμενη ημέρα, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, σεφ του αθηναϊκού CTC, μας παρουσίασε ένα σύγχρονο ελληνικό δείπνο με μερικά πιάτα που σου μένουν στο μυαλό για καιρό. Απίθανο άνοιγμα με στρείδια ποσέ σε σάλτσα ρετσίνας με αγγουράκι τουρσί και χαβιάρι oscietra, φοβερή συνέχεια με το εκπληκτικό καπνιστό λαυράκι με φρέσκο αχινό, ταραμά από ρέγγα και νερό ντομάτας (ήταν σαν να έχει βάλει την καλοκαιρινή στιγμή της «βούτας» στη σαλάτα μέσα σε μία μπουκιά).

Στη συνέχεια υποδεχτήκαμε το signature πιάτο του, την υπέροχη βελουτέ από καλαμπόκι με αστακό και αφρό από τρούφα και περγαμόντο, έπειτα μας παρουσίασε τη δική του νόστιμη εκδοχή της αποδομημένης γουρουνοπούλας στη λαδόκολλα με πατάτες και μαρούλι, ενώ στο αρνίσιο καπνιστό στήθος με αγκινάρα, σταμναγκάθι και sabayon άνηθο μας έδειξε δύο πράγματα. 1) Για ποιους λόγους κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin και 2) πώς η ελληνική παράδοση περνά στο fine dining.

Εξαιρετική ιδέα για κλείσιμο πριν το επιδόρπιο, να έρθει η σαλάτα από κόκκινα φρούτα – φαίνεται το τι σημαίνει να έχεις δουλέψει τόσα χρόνια στη Γαλλία. Για το γλυκό δεν έχω λόγια, ένα ροδάκινο συγκλονιστικό, αν προκύψει η ευκαιρία να το δοκιμάσετε, αρπάξτε τη.

Σομελιέ της βραδιάς ήταν ο Άρης Σκλαβενίτης, που όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που γνωρίζει το κρασί όσο λίγοι, επομένως και οι επιλογές του ήταν σε υψηλότατο επίπεδο. Κρατάω και ψάχνω το κόκκινο Château La Sauvageonne Terrasses du Larzac Grand Vin από τα νότια της Γαλλίας (των κτημάτων του πρώην παίκτη του ράγκμπι και νυν σπουδαίου οινοποιού Gérard Bertrand) και την πάντα σπουδαία, πάντα εξαιρετική Ρομπόλα του κτήματος Ορεάλιος Γη.

Φιλοξενηθήκαμε στο Porto Sani, το πολυτελές ξενοδοχείο που αποτυπώνει ιδανικά τον τρόπο ζωής στο Sani Resort. Βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από τη Sani Marina, διαθέτει πολλές και μεγάλες πισίνες τόσο για ενήλικες όσο και για βρέφη και πρόκειται για ένα μέρος κατάλληλο για οικογενειακές διακοπές.

Ήταν μία σπουδαία διοργάνωση που όντως έφερε στο προσκήνιο τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομική σκηνή, και μας υπενθύμισε ότι όντως η ελληνική σκηνή είναι φοβερή, ενωμένη, δυνατή. Μας δημιούργησε έντονες γευστικές αναμνήσεις, ευχάριστα συναισθήματα και μια γλυκιά προσμονή συνάντησης για την επόμενη χρονιά. Σημαντικό να αναφερθεί επίσης, το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φετινού θεσμού εφαρμόστηκαν πρακτικές μηδενικών οργανικών απορριμμάτων, στοχεύοντας στη μείωση και κομποστοποίηση των αποβλήτων.

Και του χρόνου!