Στο Sorolop τετραγώνισαν τον κύκλο του γλυκού
Αυτό που θα δεις να συμβαίνει μέσα σε αυτό το μικρό γλυκάδικο μπορεί να μην αποκαλείται επιστήμη αλλά θα κέρδιζε πολλούς διαγωνισμούς ευρεσιτεχνίας. Και τον παγκόσμιο διαγωνισμό σιελόρροιας.
- 30 ΣΕΠ 2014
Όταν η συνάδελφος Μαριλένα Μπάτη έφερε για τρίτη φορά τις καριόκες της στο γραφείο να μας κεράσει, όλοι της είπαν να ανοίξει ζαχαροπλαστείο (γιατί είναι πράγματι φανταστικές). Και ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα το να ειδικεύεται σε ένα γλυκό το ζαχαροπλαστείο της. Παρότι διαφώνησα αρχικά με την φιλοσοφία, ακολούθησε ένα ρεπορτάζ μου στα καλύτερα γλυκά της πόλης και μία βόλτα από το πολύ καινούριο Sorolop στα Εξάρχεια. Και αποφάσισα ότι το να κάνεις ένα πράγμα πολύ καλά, μπορεί να είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν και τα παιδιά στο Sorolop. Για να φτιάξουν ένα πράγμα και να το κάνουν πολύ καλά. Τελικά φτιάχνουν τρία πράγματα και τα φτιάχνουν εξαιρετικά καλά. Αλλά η ευρεσιτεχνία, η μυσταγωγία και η πρωτοτυπία βρίσκεται αλλού.
Αυτό για ανθρώπους που αγαπούν το φαγητό και το γλυκό είναι σαν να τους πετάς μέσα στην Disneyland της απόλαυσης. Σαν να τους αφήνεις να δημιουργήσουν μόνοι τους κάθε φορά το δικό τους απόλυτα μοναδικό γλυκό. Τρία γλυκά τα οποία μας δίνουν 7 βασικά διαφορετικά γλυκά. Με δεκάδες αν όχι εκατοντάδες συνδυασμούς αν βάλεις μέσα εναλλαγές σε σιρόπια, ξηρούς καρπούς και παγωτά.
Και δεν θα σου μιλήσω για το τι συνδυασμούς μπορείς να σκεφτεί το μυαλό του καθενός. Κάποιος ζήτησε σουδάκια πάνω στο τσουρέκι του με παγωτό αλλά χωρίς σοκολάτα. Θα σου δείξω τα βασικά του Sorolop και θα σε αφήσω να πειραματιστείς μόνος σου στην επόμενη επίσκεψή σου στη γωνία Εμμανουήλ Μπενάκη και Ανδρέα Μεταξά στο κέντρο της Αθήνας.
Από sex και drums δεν ξέρω πώς πάμε αλλά από προφιτερόλ τα πάμε πολύ καλά. Και διάλεξα αυτή την κατηγορία γλυκού να ξεκινήσω το αφιέρωμα στο Sorolop γιατί είναι αυτό που μου έκανε το πρώτο κλικ πριν καν δοκιμάσω. Κι αυτό γιατί οι επιλογές στο προφιτερόλ σου είναι δύο. Ζεστή σοκολάτα ή κρύα. Πάμε ξανά. Αν σκοπεύεις να το φας άμεσα υπάρχει και η δυνατότητα της ζεστής σοκολάτας πάνω στα σου.
Σκέψου λοιπόν το καλύτερο προφιτερόλ που έχεις φάει στη ζωή σου και σκέψου το τώρα με ζεστή σοκολάτα από το μπεν μαρί. Εντάξει, αν προτιμάς το κλασικό με κρύα σοκολάτα, πάω πάσο και σου σφίγγω λίγο το χέρι ένθερμα μπας και μου δώσεις λίγο.
Τα σουδάκια είναι εκεί και περιμένουν ανυπόμονα να δεχτούν την σοκολάτα και την σαντιγί.
Σε ατομική συσκευασία, σε λίγο μεγαλύτερη ή και σε αρκετά μεγαλύτερη.
Μικρό break για νερό και να πούμε για τις συσκευασίες. Όπως μας είπε o Γκέντι, εις εκ των ιδιοκτητών μαζί με τον Βαγγέλη, “υπάρχει ένας οικολογικός προσανατολισμός όσον αφορά τις συσκευασίες. Αντί για πλαστικά κουταλάκια χρησιμοποιούμε από ξύλο, τα κυπελλάκια μας είναι από χαζαροκάλαμο και γενικά όλες οι συσκευασίες μας είναι οικολογικές”.
Το ακόμα πιο φανταστικό είναι ότι σε κάθε πελάτη που ήθελε μια μεγαλύτερη ποσότητα προφιτερόλ, τον καλούσαν την επόμενη φορά να φέρει το δικό του σκεύος και να το σερβίρουν εκεί.
Συνεχίζουμε όμως με τα γλυκά γιατί είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο. Βασικά, το προσωπικό μου αγαπημένο. Πολίτικο τσουρέκι κύριοι. “Χειρόπλεκτο χωρίς διογκωτικά” όπως μας είπαν τα παιδιά. Τρομερά νόστιμο, μαστιχωτό και ψωμώδες θα πω εγώ.
Το τσουρέκι είτε κόβεται σε φέτες για να δεχθεί πάνω του σοκολάτα, παγωτό, ό,τι σκεφτείς. Ή πωλείται σκέτο και ωραιότατο να το πάρεις στο σπίτι να το χαρείς.
Η αποθέωση βέβαια έρχεται όταν παίρνεις ένα τσουρέκι και εφαρμόζεις πάνω του τους νόμους τη σοκολάτας.
Θα μου πεις βέβαια ότι μπορεί να μην είσαι του τσουρεκιού. Ότι δεν θες συνδυασμούς στα γλυκά σου. Ότι το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα και κυκλοφορείς στους δρόμους με μπλουζάκι #never_ending_summer. Το παγωτό είναι εκεί για εσένα.
Φτιαγμένα από φρέσκο γάλα και φρέσκα φρούτα, τα παγωτά του Sorolop (όσα δοκίμασα τουλάχιστον) είναι όλα μικρά βήματα για την ανθρωπότητα. Το τσουρέκι που είδατε πιο πάνω ήταν το μεγάλο. Δοκίμασα τη βανίλια, δοκίμασα το lime που όπως θα δεις αργότερα είναι πολυεργαλείο και δοκίμασα και το armenoville. Παρφέ κρέμα με μαρέγκα τριμμένη και καραμελωμένα αμύγδαλα. Ανίκητο. Όπως και πολλά από τα άλλα παγωτά που υπήρχαν στη βιτρίνα.
Ένας παππάς παρήγγελνε το χωνάκι του εκείνη την ώρα που φωτογράφιζα και έχασε την ευκαιρία να αγιοποιηθεί λίγο αργότερα όταν δοκίμαζε που δεν αναφώνησε “θεϊκό παγωτό”. Το φώναξε ο Νικήτας που είχε έρθει παρέα μου στο Sorolop. Ακριβέστερα έκανε την απογευματινή του βόλτα από το Sorolop καθότι θαμώνας.
Τα παιδιά μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τα σορμπέ τους και ειδικότερα το πεπόνι. Το οποίο αντί να το δοκιμάσω σε κυπελλάκι, ήρθε σε μορφή daiquiri με το σορμπέ να αναμειγνύεται με ρούμι και λίγο από το παγωτό lime.
Μια ευχάριστη εναλλαγή να πω την αλήθεια και σίγουρα ιδανικό για να σβήσει όλη τη σοκολάτα που θα έχεις φάει προηγουμένως. Είπαμε, τα παιδιά στο Sorolop μπορεί να μην ανακάλυψαν την σοκολάτα αλλά έδωσαν στα τρία αυτά γλυκίσματα, το προφιτερόλ, το παγωτό και το τσουρέκι, έναν χαρακτήρα ταυτόχρονα πειραματικό και επαναστατικό.
Κάνε τη βόλτα σου από το Sorolop και θα με θυμηθείς.