ΦΑΓΗΤΟ

Στο Tamarind θα δοκιμάσεις τα καλύτερα πιάτα της Ταϊλάνδης

Μια γευστική έκρηξη στον ουρανίσκο σου σε έναν υπέροχο χώρο στο Μεταξουργείο.

Ο Ταμάρινθος ή Ταμάρινδος είναι ένα δέντρο που ο καρπός του έχει ‘μαγικές’ ιδιότητες. Πολλές περιοχές της Ασίας, τον χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στην παραδοσιακή ιατρική, καθώς ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε διάφορες ασθένειες. Σήμερα, το tamarind, χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες του κόσμου δίνοντας γεύση και νοστιμίζοντας παραδοσιακά πιάτα.

Αυτός ο μαγικός καρπός έδωσε έμπνευση και στο παραδοσιακό ταϊλανδέζικο εστιατόριο Tamarind στο Μεταξουργείο. Ένα εστιατόριο, στο οποίο θα δοκιμάσεις τα πιάτα του Ελληνοταιλανδού executive chef Ben Provis, ο οποίος χαρτογράφησε γευστικά ένα ταξίδι στην αυθεντική, τοπική κουζίνα του, πάλαι ποτέ, Βασιλείου του Σιάμ.

Το εσωτερικό του εστιατορίου είναι άκρως ταξιδιάρικο και σε συνεπαίρνει. Στο βάθος θα δεις ένα μεγάλο δέντρο, το οποίο στα κλαδιά του έχει κρεμασμένα δεκάδες χαρτάκια με μηνύματα. Είναι ο ταμάρινδος και όλα αυτά τα ‘χαρτάκια’ είναι γεμάτα με ευχές. Όπως είπαμε άλλωστε, αυτό το δέντρο έχει μαγικές ιδιότητες, επομένως θα μπορούσε – γιατί όχι – να πραγματοποιήσει ακόμη και τα πιο τρελά μας όνειρα.

Το καλύτερο σημείο για να δειπνήσεις πάντως είναι με διαφορά το πατάρι, το ‘tree house’. Το καλοκαίρι το σκηνικό αλλάζει και τα τραπέζια (και ο κόσμος) μεταφέρεται έξω και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία. Στήνεται ένα tiki bar, με ωραία μουσική, δροσερά κοκτέιλ και φυσικά τα αρωματικά και γευστικότατα πιάτα του Tamarind, όπου νιώθεις λες και τρως σε κάποιο μαγαζί στους δρόμους της Μπανγκόγκ.

 

Τι είναι αυτό που κάνει τα πιάτα της κουζίνας της Ταϊλάνδης να ξεχωρίζουν; Τα ιδιαίτερα παραδοσιακά υλικά με πλούσια διατροφικά οφέλη που χρησιμοποιούν, τα μπαχαρικά που δίνουν γεύση και χρώμα, καθώς και η μοναδική υφή του φαγητού.

Όλα τα παραπάνω θα τα συναντήσεις στα πιάτα του Tamarind. Από τον κατάλογο με τα ορεκτικά ξεχώρισα το Μίανγκ Κούι Τίο. Είναι φρέσκα ρολάκια με αποξηραμένα φύλλα ρυζιού γεμισμένα με κοτόπουλο και γαρίδες, τραγανά λαχανικά και βότανα της Ταϋλάνδης., τα οποία σερβίρονται με καυτερή και γλυκόξινη σάλτσα. Ό,τι καλύτερο για να προθερμάνεις τον ουρανίσκο σου γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν.

 

Και προχωράμε στην κατηγορία one plate dish, όπου τα πιάτα είναι μεγαλύτερα και χορταστικά. Την καρδιά μου έκλεψε το Πάλο Μπετ, το οποίο έχει κομμάτια πεντανόστιμης ψητής πάπιας, μαζί με ξηρά μανιτάρια shiitake, βραστό σφιχτό αυγό και τόφου σε ζωμό με μίγμα Five-Spice, σάλτσα σόγιας και σάλτσα στρειδιών.

Το συγκεκριμένο πιάτο πρόκειται για μια παλιά ταϊλανδέζικη συνταγή, η οποία εισήχθη τοπικά από τους Κινέζους- Καντονέζους και τους μετανάστες του Tae Chiew, οι οποίοι έφτασαν στο βασίλειο του Σιάμ στις αρχές του 19ου αιώνα. Το θρυλικό κινέζικο μίγμα των πέντε μπαχαρικών, το οποίο δημιουργεί αυτή την εκρηκτική γεύση του πιάτου, πιστεύεται ότι ενισχύει και διεγείρει το σώμα.

Σχεδόν όλα τα κυρίως πιάτα του Tamarind κρύβουν και μια μαγική origin ιστορία από πίσω τους, την οποία καλείσαι να ανακαλύψεις. Προφανώς, με μια επίσκεψη δεν μπορείς να τα δοκιμάσεις όλα, αλλά ο σκοπός μας είναι να σου δείξουμε από που να αρχίσεις.

Δεν γίνεται, λοιπόν, να φτάσεις στο εστιατόριο και να μην παραγγείλεις ένα Κάο Σόι. Κι αυτό παραδοσιακό πιάτο της Β. Ταϊλάνδης με βασικά συστατικά του τα νουντλς αυγού και το κοτόπουλο, μαγειρεμένα σε ένα ζωμό από κρέμα καρύδας. Ο κουρκουμάς και το άρωμα μαύρου κάρδαμου, απογειώνουν αυτό το πιάτο και σε κάνουν να παρακαλάς να μη τελειώσει ποτέ.

Αν ένα ταξίδι μέχρι την Ταϊλάνδη σου φαίνεται μακρύ και δύσκολο, δεν έχεις να περάσεις ένα βράδυ από τον υπέροχο χώρο του Tamarind στο Μεταξουργείο. Τουλάχιστον γευστικά θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι ήδη στην Ταϊλάνδη.

Tamarind Thai Kitchen, Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο (τηλ. 210 5225945)

(Κεντρική φωτογραφία: @Tamarindathens)