ΦΑΓΗΤΟ

Στον ‘Ζύθο’ στα Λαδάδικα θα δεις τη νηστεία με άλλο μάτι

Η Δώρα Τσαμπάζη κλήθηκε να νηστέψει για τον ιερό σκοπό του ρεπορτάζ και διαπίστωσε ότι στον "Ζύθο" στα Λαδάδικα, άξιζε τον κόπο.

Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα η ίδια ιστορία. Νηστεία 40 ημέρες. Το Πάσχα πιο αυστηρή, τα Χριστούγεννα πιο χαλαρή, αλλά νηστεία. Νομίζω οι περισσότεροι δεν υπήρξαμε ποτέ φανατικοί θαυμαστές του είδους, ειδικά όταν ήμαστε παιδιά και μας έβαζαν με το ζόρι οι μαμάδες μας να νηστέψουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ παράλληλα μας βασάνιζαν με τα τσουρέκια που έφτιαχναν και μας απαγόρευαν να αγγίξουμε λόγω νηστείας!

Καλύτερα μιας ώρας τσουρεκένια απόλαυση, παρά 48 ώρες βασανιστηρίου και αναμονής! Κι ας πάω στην κόλαση, σκεφτόμουν. Αργότερα βέβαια, ξεπέρασα όλες αυτές τις θρησκευτικές προκαταλήψεις και συνειδητοποίησα, ότι υπάρχει και το διατροφικό κομμάτι, ότι δηλαδή και λίγη αποτοξίνωση δεν θα έβλαπτε, οπότε κουτσά στραβά λίγη νηστεία την έκανα μια στο τόσο.

Φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα, το big boss του Oneman, ζήτησε να νηστέψω, έστω για μια μέρα. Για το σάιτ ρε γαμώτο! Με μία επίσκεψη στα Λαδάδικα και στον φημισμένο «Ζύθο», η νηστεία ήλπιζα να γίνει διασκέδαση. Όπου ξέρω ότι πάντα τέτοιες μέρες, προσθέτουν στο κλασσικό μενού τους πιάτα ακόμα και για τους πιο φανατικούς της νηστείας.

O Ζύθος είναι πλέον 25 χρόνων και είναι ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της πόλης, με μία λίστα από κορυφαία κρασιά και ελληνικές μπύρες και ένα πολύ καλό service. To πρώτο μαγαζί άνοιξε το 1990 στα Λαδάδικα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, ξεπήδησε το “αδερφάκι” του, ο Ζύθος Ντορέ στον Λευκό Πύργο.

Ξεκινάω λοιπόν με μία σαλάτα που έχει γράψει την δική της ιστορία στον Ζύθο και στην Θεσσαλονίκη.  Την μαϊντανοσαλάτα. Με φρέσκια ντομάτα, κρεμμυδάκι, χυμό λεμόνι και πλιγούρι.

 

Συνεχίζω με εκλεκτούς μεζέδες, όπως λευκό ταραμά, τα κλασικά σαρμαδάκια, ή αλλιώς ντολμαδάκια.

 

Και χταπόδι στη σχάρα με φάβα.

Οι τραγανοί λουκουμάδες μπακαλιάρου μου προκαλούν απανωτά εγκεφαλικά και περιμένω να νιώσω την κρούστα τους στον ουρανίσκο να κάνει “κράαατς!”. Αν και απαγορεύεται το ψάρι στη νηστεία του Πάσχα, κάνω την καρδιά μου πέτρα και τους δοκιμάζω για χάρη του ρεπορτάζ. Και εγένετο φως.

 

H μακαρονάδα με ολόκληρα μύδια με το κέλυφός τους, έρχεται να ολοκληρώσει ένα φτωχό και ταπεινό κατά τα άλλα γεύμα. Σερβίρεται με λιγκουίνι και φρέσκια ντομάτα. Για τους λάτρεις των μανιταριών, ανεξαρτήτως από περίοδο νηστείας, πάντα υπάρχει στο μενού, μια κλασσική μακαρονάδα του Ζύθου, οι ταλιατέλες με μανιτάρια.

 

Για επιδόρπιο αμφιταλαντεύομαι για λίγο ανάμεσα στην μους με σοκολάτα υγείας και ταχίνι και το semifreddo χαλβά. Τελικά καταλήγω στο δεύτερο, για να συνδυάσω γευστικά την μοντέρνα ζαχαροπλαστική με την παράδοση.

Καλή Ανάσταση φίλοι μου!

Ζύθος Λαδάδικα

Κατούνη 5, τηλ. 2310540284

Ζύθος στο Ντορέ

Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος

τηλ. 2310279010