FOOD & DRINK

Summer cocktails, Μέρος 3: Η cachaça

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα καλοκαιρινά ποτά και το πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε κλασικά (αλλά και μερικά πιο ιδιότροπα) κοκτέιλ. Σειρά έχει ένα ποτό από τη Βραζιλία, το οποίο στην Ελλάδα, το μάθαμε από την caipirinha. Η cachaça.

Μετά τα καλοκαιρινά κοκτέιλ με βότκα αλλά και εκείνα με τεκίλα, σειρά παίρνει ένα λευκό ποτό από τη Βραζιλιά. Η  cachaça, το σύμβολο του κινήματος ανεξαρτησίας της Βραζιλίας, το τρίτο σε παραγωγή ποτό παγκοσμίως μετά τη βότκα και το soju, το ποτό των κοινών θνητών της χώρας, άργησε πολύ να γίνει της μόδας.

Για την ακρίβεια μέχρι τη δεκαετία του 90 δεν το ήξεραν και πάρα πολλοί εκτός συνόρων της Βραζιλίας και το θεωρούσαν απλό υποκατάστατο ενός καλού ρούμι. Κοινή προέλευση των δύο; Το ζαχαροκάλαμο. Ομοιότητες; Πολλές. Αλλά η cachaça έχει την δική της μακρά ιστορία, τους δικούς της φανατικούς και φυσικά τα δικά της κοκτέιλ.

Sagatiba, Leblon, Ypioca, Cabana, Cachaça 51, Nega Fulo, Cachaça do Box 32 είναι μόνο λίγες από τις ετικέτες που ταξιδέυουν πλέον πέραν των συνόρων της Βραζιλίας, για να γίνουν η βάση μερικών γνωστών αλλά και πολλών άγνωστων κοκτέιλ. Προφανώς και αξίζει να την δοκιμάσεις σκέτη με πάγο. Αλλά το σώμα και η γεύση της θυσιάζεται εύκολα στο βωμό ενός πολύ ποιοτικού και καλοκαιρινού κοκτέιλ.

Caipirinha

 

1 lime κομμένο σε φέτες

60 ml cachaça

2 κουταλάκια ζάχαρη

Προετοιμασία

Σε ένα ποτήρι old fashioned, βάζεις τα κομμάτια του lime και την ζάχαρη και τα λιώνεις με ένα muddler. Προσθέτεις πάγο στο ποτήρι (καλύτερα τριμμένο), γεμίζεις το ποτήρι με την cachaça και γαρνίρεις με ένα κομμάτι lime. Προαιρετικά μπορείς να βάλεις και ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού.

Brazilian Crush

 

60 ml cachaça

1 μικρό πορτοκάλι ή 4 κουμ κουατ

10 ml χυμό lime (αν χρησιμοποιήσεις πορτοκάλι)

15 ml γρεναδίνη

1 φύλλο μέντας

Προετοιμασία

Ιδανικά παρασκευάζεται με κουμ κουάτ χωρίς τον χυμό του lime. Αν δεν είναι η εποχή τους μπορείς να το κάνεις με πορτοκάλι. Βάζεις τα φρούτα, τη γρεναδίνη και τον χυμό σε ένα shaker. Τα λιώνεις με ένα muddler ελαφρά, προσθέτεις πάγο και την cachaça και ανακινείς. Ρίχνεις όλο το μίγμα σε ένα ποτήρι old fashioned. Γαρνίρεις με την μέντα.

Amazonia

 

30 ml cachaça

6 φύλλα μέντας

30 ml χυμό μήλου

20 ml χυμό lime

1 κουταλάκι σιρόπι ζάχαρης

50 ml σαμπάνιας

Προετοιμασία

Σε ένα shaker προσθέτεις την cachaça και τα φύλλα της μέντας, τα οποία πρώτα έχεις χτυπήσει ελαφρά στο χέρι για να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με μερικά κομμάτια πάγο και ανακινείς για λίγη ώρα. Στραγγίζεις σε ένα ποτήρι σαμπάνιας και γαρνίρεις αν θες με ένα κομμάτι μήλου.

Woody Woodpecker

 

40 ml cachaça

100 ml χυμό πορτοκάλι

10 ml λικέρ Galliano

Προετοιμασία

Σε ένα shaker με πάγο προσθέτεις την cachaça και τον χυμό και ανακινείς καλά. Στραγγίζεις σε ένα ποτήρι για κοκτέιλ, προσθέτεις το Galliano και ανακατεύεις ελαφρά πριν σερβίρεις.

Paulistano

 

1 lime κομμένο σε φέτες

50 ml cachaça

6 φύλλα μέντας

30 ml χυμό ανανά

10 ml orange cognac

Προετοιμασία

Λιώνεις τα κομμάτια του lime σε ένα shaker. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά εκτός από 3 φύλλα μέντας και ανακινείς μαζί με κομμάτια πάγου. Στραγγίζεις σε ένα martini glass και γαρνίρεις με την μέντα που έχεις κρατήσει στην άκρη.

Carioca Gimlet

 

50 ml cachaça

1 lime κομμένο σε φέτες

10 ml χυμό lime

10 ml tonic

20 ml club soda

Προετοιμασία

Βάζεις το ρούμι, τα lime και τον χυμό σε ένα shaker με πάγο και ανακινείς. Σερβίρεις σε ένα ποτήρι collins με πάγο. Γεμίζεις το ποτήρι με το tonic και την σόδα. Ανακατεύεις και είναι έτοιμο.

Batida de Coco

 

30 ml cachaça

40 ml χυμό ανανά

10 ml κρέμα

20 ml Batida de Coco

Προετοιμασία

Προσθέτεις όλα τα υλικά σε ένα shaker με πάγο και ανακινείς πολύ καλά. Προφανώς και μπορείς να πιεις σκέτο Batida de Coco απο το μπουκάλι αλλά η εκδοχή του κοκτέιλ είναι πιο απολαυστική. Σερβίρεις σε ένα ποτήρι για long drinks και γαρνίρεις με ανανά. Την ομπρελίτσα άσ’ την καλύτερα.