FOOD & DRINK

Summer Cocktails, Μέρος 4: Το ρούμι

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα καλοκαιρινά ποτά και το πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε κλασικά (αλλά και μερικά πιο ιδιότροπα) κοκτέιλ. Σειρά έχει το νέκταρ της Καραϊβικής. Το ρούμι.

Έφτασε η ώρα να σοβαρευτούμε και να ασχοληθούμε με το κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό ποτό. Είτε βρίσκεται στο ποτήρι ενός θαμώνα του Floridita στην Αβάνα, είτε στο μπουκάλι ενός ναυτικού στη Μαδαγασκάρη είτε ακόμα και στο δικό σου ποτήρι σε μια παραλία ενός Ελληνικού νησιού, το ρούμι επιτελεί τον ύψιστο σκοπό του από την στιγμή που ξεκινά το ταξίδι από το ζαχαροκάλαμο. Να σου φτιάξει τη διάθεση.

Μετά λοιπόν από τα καλοκαιρινά κοκτέιλ με βότκα, εκείνα με τεκίλα και εκείνα με cachaça, το ONEMAN σού παρουσιάζει μερικά κλασικά (και ένα ιδιαίτερο) cocktail με ρούμι. Για να μπορείς με τα κατάλληλη υλικά, να δημιουργήσεις τα δικά σου cocktail στο bar του σπιτιού σου. Δεν χρειάζεσαι πολλά. Μερικά σωστά εργαλεία και τις ιδανικές αναλογίες.

Για να ετοιμάσω το αφιέρωμα στα cocktail με ρούμι, ζήτησα βοήθεια από το Havana Club. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου ποτά. Για την ακρίβεια τα 3 Anos, Reserva και Seleccion de Maestros καταλαμβάνουν χώρο στο bar του σπιτιού μου. Και το Havana Club με παρέπεμψε με την σειρά του στον σωστό άνθρωπο, τον Άρη Χατζηαντωνίου και το Banana Moon.

 

Πήγα λοιπόν στο Banana Moon, γνώρισα από κοντά τον Άρη, έναν 32χρονο που είναι φανερά ερωτευμένος με τη δουλειά του, αρέσκεται στο να παίζει με το mixology και την μοριακή μιξολογία, ενώ έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς του στο flair, για το οποίο θα μιλήσουμε από Σεπτέμβρη.

Ο Άρης δημιούργησε λοιπόν 5 cocktail με ρούμι Havana Club, για να δοκιμάσεις κι εσύ με την σειρά σου να τα κοπιάρεις…

Mai Tai

20 ml HC Anejo 3 Anos

20 ml HC Anejo Reserva

10 ml HC Anejo 7 Anos

20 ml χυμό από στυμμένο lime (μισό lime είναι αυτό)

20 ml λικέρ πορτοκάλι

1 dash Angostura bitters πορτοκάλι

20 ml σιρόπι πικραμύγδαλο

 

Προετοιμασία

Για το Mai Tai και όλα τα πολυνησιακά cocktail χρησιμοποιούμε ένα blend από διάφορα ρούμι. Προσθέτουμε σε ένα shaker με πάγο όλα τα υλικά εκτός από τα 10 ml του Anejo 7 ετών. Προσθέτουμε κατά σειρά τα δύο άλλα ρούμι, το lime, το λικέρ πορτοκαλιού, τα bitters και τέλος το πικραμύγδαλο. Στο Banana Moon φτιάχνουμε το δικό μας σιρόπι πικραμύγδαλο. Αφού στραγγίσουμε στο ποτήρι, ρίχνουμε από πάνω το ρούμι που έχουμε φυλάξει. Το ρούμι αυτό θα μείνει πάνω – πάνω στο ποτό και θα δίνει διαρκώς τα αρώματα του ρούμι. Γαρνίρουμε με ένα zest πορτοκαλιού.

 

Classic Mojito

60 ml HC Anejo 3 Anos

3 lime wedges

1,5 κουταλιά ζάχαρη

6-7 φύλλα

 

Προετοιμασία

Προσθέτουμε στο ποτήρι τα lime wedges και τη ζάχαρη. Προσέχουμε με το muddling να μην συνθλίψουμε πολύ το lime και ξινίσει το cocktail. Εφαρμόζουμε συνεχή πίεση αλλά χωρίς να ανεβοκατεβάζουμε το muddler. Προσθέτουμε πάγο, το Havana και τα φύλλα δυόσμου. Προσοχή. Δεν έχουμε βάλει τον δυόσμο μαζί με τα lime στο muddling. Ο δυόσμος όπως και κάθε άλλο βότανο, αν πιεστεί θα πικρίσει. Πιέζουμε ελαφρά τα φύλλα ή τα χτυπάμε στο χέρι μας μία φορά για να απελευθερώσει τα έλαια και τη μυρωδιά του. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τριμμένο πάγο. Στο τέλος προσθέτουμε τη σόδα, χωρίς να ανακατέψουμε και γαρνίρουμε με μια κορυφή από δυόσμο.

 

Classic Daiquiri

60 ml HC Anejo Blanco

20 ml χυμό από στυμμένο lime

20 ml σιρόπι ζάχαρης

 

Προετοιμασία

Το μυστικό για ένα daiquiri είναι οι ιδανικές αναλογίες. Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στη γεύση του ρούμι, την οξύτητα του lime και την γλυκάδα της ζάχαρης. Χτυπάμε τα υλικά σε ένα shaker με πάγο και στραγγίζουμε σε ένα ποτήρι για martini. Χρησιμοποιούμε το Blanco για το συγκεκριμένο cocktail γιατί κρατάει τα αρώματα της βανίλιας, της καραμέλας και τα αναδεικνύει μέσα από το ποτό αυτό.

 

Crème Caramele

Εμπνεύσεως του ίδιου του Άρη Χατζηαντωνίου

50 ml HC Anejo 7 Anos

20 ml σιρόπι βανίλιας

20 ml λικέρ καραμέλας

5 ml χυμό από στυμμένο lime

10 ml κρέμα γάλακτος

1 barspoon lemon curd

 

Προετοιμασία

Προσθέτουμε τα υλικά σε ένα shaker με πάγο. Πρέπει το shake να είναι πολύ δυνατό γιατί τα υλικά το απαιτούν. Είναι επίσης σημαντικό να σουρώσουμε διπλά το ποτό πριν καταλήξει στο ποτήρι μας. Πριν σουρώσουμε, βάζουμε λίγο lemon curd στην άκρη του ποτηριού αλλά πασπαλίζουμε και με τριμμένο μπισκότο digestive.

 

Cuba Libre

60 ml HC Anejo 3 Anos

20 ml χυμό από στυμμένο lime

80 ml cola

 

Προετοιμασία

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το Reserva για να φτιάξουν Cuba libre. Εγώ χρησιμοποιώ το 3άρι Havana γιατί έχει πολύ καλή αντίδραση στην cola και το lime. Προσθέτουμε στο ποτήρι τον χυμό. Ρίχουμε πάγο και το ρούμι, πριν γεμίσουμε το ποτήρι με cola και ανακατέψουμε καλά. Γαρνίρουμε με ένα lime wedge και ελευθερώνουμε την Κούβα.

Μπορείτε να μου την πείτε και στο @christoschatzi