Βαρούλκο/Facebook
ATHENS BEST

Τα 10 καλύτερα μέρη για ψάρι στην Αθήνα

Οι ναοί της Αθήνας όπου θα φας τέλειο και φυσικά φρέσκο ψάρι.
Το καλοκαίρι, εκτός από θάλασσα, παραλία και ήλιο, θέλει και ψάρι. Είναι η εποχή που τραβιέται περισσότερο από κάθε άλλη το να δοκιμάσεις ό,τι πιο φρέσκο βγάζουν οι ελληνικές θάλασσες και να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί διακοπές. Μαζέψαμε τα δέκα μαγαζιά στην Αθήνα που σερβίρουν ό,τι καλύτερο βγάζει η θάλασσα για να πας το υπόλοιπο του καλοκαιριού σου. 

Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου

Το εστιατόριο Παπαϊωάννου είναι ξακουστό για το ψάρι του. Πριν μερικά χρόνια όμως, ο διάσημος πια σεφ αποφάσισε αυτή την ποιότητα και το μεράκι που σέρβιρε τόσα χρόνια, να τα παρουσιάσει σε μια πιο ανάλαφρη εκδοχή και να μάθει όλη την Αττική να τρώει καλό και φρέσκο ψάρι. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το ‘Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου’, το οποίο μπορείς να συναντήσεις στο Χαλάνδρι, στην Γλυφάδα, στην Νέα Ερυθραία, στο Κολωνάκι αλλά και στην περιοχή της Μητρόπολης στο κέντρο. Σε όλα θα συναντήσεις ένα μενού με αρκετές επιλογές σε ψάρια και όστρακα, με την εποχικότητα να παίζει τεράστιο ρόλο. Σε όλα του τα μαγαζιά ο Γιώργος Παπαϊωάννου θέλει να προσφέρει σε όσους αγαπούν το ψάρι, υψηλή ποιότητα αλλά σε προσιτό προϋπολογισμό. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για το ψάρι ημέρας αλλά και να δοκιμάσετε τις μακαρονάδες του με θαλασσινά που είναι συγκλονιστικές.

Λυκούργου 6 & Αγίας Βαρβάρας 66, Χαλάνδρι / Αγγέλου Μεταξά 48, Γλυφάδα / Χάρητος 39Β, Κολωνάκι / Πατρ. Ιωακείμ & Πατρ. Γρηγορίου, Νέα Ερυθραία / Πλατεία Μητροπόλεως 4, Αθήνα / Μ. Αλεξάνδρου 74, Νέα Σμύρνη

Δουράμπεης

Ο Δουράμπεης είναι το μαγαζί που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί την διασημότερη και μια από τις παλαιότερες ψαροταβέρνες της Αττικής. Στο ίδιο σημείο από το 1932, ο ιστορικός Δουράμπεης σερβίρει ό,τι καλύτερο έχει όλα αυτά τα χρόνια στους πελάτες του. Η αφοσίωση του στην υψηλή ποιότητα είναι δεδομένη μετά από τόσα χρόνια, ενώ η τοποθεσία μοιάζει πλέον ιστορική αφού στέκει δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και είναι τα δύο ορόσημα της περιοχής μιας και βρίσκονται εκεί από όταν ήταν ακόμα αμμουδιά. Στον Δουράμπεη θα βρεις ολόφρεσκα ψάρια αλλά και ιδιαίτερα όστρακα που μόνο αυτός ξέρει να κάνει τόσο επιτυχημένα. Και μιας και είπαμε για όστρακα, μην ξεχάσεις αν βρίσκεσαι βόρεια να περάσεις και από το ‘Δουράμπεης Oyster’ όπου θα βρεις ένα πιο μοντέρνο περιβάλλον αλλά την ίδια προσήλωση στην ποιότητα. Για να κλείσω θα σου πω ότι από τον Δουράμπεη έχουν περάσει βασιλιάδες, πολιτικά ονόματα όλων των εποχών και διάσημοι αθλητές όπως ο Πελέ και ο Μαραντόνα.

Ακτή Δηλαβέρη 29, Πειραιάς / Αδριανείου 37, Ν. Ψυχικό 

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Τούτο το μαγαζί είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένα μπαλκόνι στις Κυκλάδες με συγκλονιστική θέα που σου κόβει την ανάσα. Στην διακόσμησή του κυριαρχεί η απλότητα ενώ στην κουζίνα και στην σχάρα του η απόλυτη μαεστρία. Η οικογένεια Κωβαίου κατάγεται από τη Σχοινούσα, και αυτός είναι ο λόγος που το μενού περιλαμβάνει πολλά προϊόντα της κυκλαδίτικης γης, ενώ το ψάρι όπως φαντάζεσαι έχει την τιμητική του. Ψάρια που τα φέρνουν καθημερινά ψαράδες απ’ όλο το Αιγαίο και σου σερβίρονται με όποιο τρόπο φανταστείς. Στο μπαλκόνι θα απολαύσεις κυκλαδίτικη κακαβιά, σεβίτσε από ψάρι ημέρας, στρείδια ψητά στη σχάρα, μύδια και κυδώνια αχνιστά, γαριδάκι συμιακό, αστακομακαρονάδα, πιάτα όπως σπαγγέτι με καραβίδες, αλλά και ψάρια με το κιλό, σφυρίδες, συναγρίδες, μπαρμπούνια, τσιπούρες, μπακαλιάρο και άλλα.

Παύλου Μελά 13, Καρέας

Βαρούλκο

Ο Λευτέρης Λαζάρου δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που μας έμαθε ότι το ψάρι που τρώμε στο σπίτι μας μπορεί να μεταλλαχτεί στο απόλυτο gourmet πιάτο. Πάνω από όλα όμως, σε κάθε πιάτο στο Βαρούλκο βγαίνει το μεράκι και η αγάπη του για την πρώτη ύλη. Από τότε που μετακόμισε και πήγε από την Πειραιώς στο Μικρολίμανο, μοιάζει σα να βρήκε τον φυσικό του χώρο, έναν καμβά έμπνευσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και φυσικά βραβείο Michelin το οποίο και σε κάθε λίστα του το κατατάσσει στα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου. Στο Μικρολίμανο εκτός από τις ευφάνταστες δημιουργίες του σεφ μπορείτε να βρείτε και πιο value for money επιλογές αλλά με τρομερή θαλασσινή γεύση.

Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο

Τραβόλτα

Το Τραβόλτα είναι το αδερφάκι του Base Grill στο Περιστέρι. Σε απόσταση αναπνοής από τον ναό του κρέατος, τα αδέρφια Λιάκου αποφάσισαν να πειραματιστούν με το ψάρι και τους θαλασσινούς μεζέδες και πίστεψέ με τα καταφέρνουν απίστευτα. Βρίσκεται σχεδόν πίσω από το σταθμό του μετρό του Αγίου Αντωνίου, και σερβίρει ψάρια που φτάνουν καθημερινά φρέσκα από καΐκια της Χαλκίδας, της Καλύμνου και της Αθήνας. Εκτός όμως από τα ολόφρεσκα ψάρια, θα βρεις και δημιουργικά πιάτα που πάνε την πρώτη ύλη σε άλλο επίπεδο. Αν αναρωτιέσαι από πού βγαίνει το όνομα του μαγαζιού τότε μάθε ότι το πήρε από τον Λάκη τον Τραβόλτα, ο οποίος φημιζόταν για τις χορευτικές του ικανότητες και διατηρούσε την ταβέρνα ‘Πηγάδι’ στο Περιστέρι. Σήμερα, ο γιος του είναι συνιδιοκτήτης του μαγαζιού.

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι

Βαρκούλες

Όταν πριν από μερικά χρόνια ο Χριστόφορος μου ανέφερε τούτη την ψαροταβέρνα δεν πίστευα ποτέ ότι δεν υπερβάλει στα λόγια του. Μου μίλαγε για το καλύτερο κριθαρότο γαρίδας που έχει φάει ποτέ αλλά και για τα εκπληκτικά του όστρακα. Όταν πήγα κατάλαβα ότι τούτο το μαγαζί στην Νέα Ιωνία είναι ίσως ένα μικρό διαμάντι σε μια εκτός πιάτσας γειτονιά. Ο έμπειρος σεφ Θεμιστοκλής Ζεάκης λατρεύει τον τόνο, όσο λατρεύει και να πειραματίζεται με την πρώτη ύλη του. Όλα αυτά τα χρόνια -πάνω από δέκα- έχει δημιουργήσει πιάτα που οι θαμώνες του τα ζητούν επίμονα και έχουν γίνει classics πια. Δεν περίμενες ποτέ ότι στην Νέα Ιωνία θα έβρισκες τέτοιο μαγαζί ε; Κι όμως οι ‘Βαρκούλες’ σε ταξιδεύουν από αυτή την γειτονιά outsider στις πιο όμορφες και αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Αλαΐας 2, Νέα Ιωνία

Κανάρια

Δεν γίνεται να μιλάς για ψάρι και να μην μιλήσεις για τα Κανάρια, το μαγαζί που είναι σα να έχει σταματήσει ο χρόνος στο 1950. Σήμερα, τρεις γενιές μετά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό θέλω να το πάρεις μόνο σαν καλό. Εκτός από το υπέροχο ταξίδι στον χρόνο, τα Κανάρια σε ταξιδεύουν και σε υπέροχες, αυθεντικές και πεντανόστιμες γεύσεις. Η ταβέρνα, που αποτελεί αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις της αυθεντικής ψαροφαγίας, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με μια (σχετικά) μεγάλη αυλή. Οι θαμώνες του το ξέρουν και ως “ο βασιλιάς της γαρίδας” αφού φημίζεται για τη φρέσκια γαρίδα γάμπαρη που φέρνει κάθε μέρα(!) από τον Πλαταμώνα και τηγανίζει με μεράκι. Εκτός όμως από την γαρίδα του αξίζει να δοκιμάσεις και οτιδήποτε άλλο σου γυαλίσει από τον κατάλογο.

Κανάρη 119, Μοσχάτο

Scorpina

Η σκορπίνα είναι ένα άσχημο κατά γενική ομολογία ψάρι αλλά πεντανόστιμο. Η Scorpina στο Νέο Ψυχικό είναι όμορφη και στην όψη αλλά και στην γεύση της. Όταν ο Γιάννης Λιάκου αποφάσισε να την ανοίξει ήθελε να κρύψει μέσα της όλη την αγνή αγάπη του για την θάλασσα. Στα λευκοστρωμένα του τραπέζια θα δοκιμάσεις θαλασσινες μακαρονάδες, ριζότο κακαβιάς αλλά και ευρηματικές δημιουργίες με βάση το ψάρι ή τα όστρακα. Και μιας και το αναφέραμε, οι ολόφρεσκες ψαρούκλες έρχονται από τους σημαντικότερους ψαρότοπους του Αιγαίου όπως η Κάλυμνος, η Καβάλα, οι Κυκλάδες και  οι Σποράδες και μπορείς να τις φας είτε αγνές και παρθένες είτε να τις εμπιστευτείς στον σεφ και να δημιουργήσει για σένα.

Γρ. Ξενοπούλου 2, Νέο Ψυχικό

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Όταν βλέπεις αυτό το Ε/Γ δεν πάει κατευθείαν το μυαλό σου στο καράβι που θα σε πάει διακοπές; Τούτο το μαγαζί θα σε ταξιδέψει με τις γεύσεις του. Είτε πας στην κλασική συνοικιακή ταβέρνα στο Κερατσίνι, είτε στο βόρειο αδερφάκι του στην Νέα Ερυθραία. Το μότο τους είναι όσο πιο απλά μαγειρεμένα τόσο καλύτερα, και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που θα δεις τον κατάλογο. Καβουροσαλάτα, αβγοταραχομακαρονάδα, στρειδομακαρονάδα, ζεστή σαλάτα με ψητά στρείδια, στρειδόχτενα που συνοδεύονται από σκορδοβούτυρο και μαϊντανό και πολλά ακόμα. Μην ξεχάσεις να κλείσεις το γεύμα σου με κάποιο ή κάποια από τα υπέροχα γλυκά του. Το σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις μετά την επίσκεψή σου, σα να έφαγες σε κάποιο νησί του αιγαίου.

Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία / Πλάτωνος 72, Κερατσίνι

Στροφή

Η λίστα αυτή κλείνει με ένα μαγαζί όχι μόνο ποιοτικό αλλά σε κάθε έκφανσή του παραδοσιακό. Λειτουργεί από το 1977 και αποτελεί ένα μικρό διαμάντι για τους ψαρολάτρες στον Πειραιά αλλά και σε όλη την Αττική. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο Πέραμα και σερβίρει ό,τι πιο φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Ο Λεωνίδας, ο ιδιοκτήτης του, όταν ξεμπάρκαρε, αποφάσισε να φτιάξει ένα μαγαζί το οποίο θα έχει την αγνή πρώτη ύλη σαν μοναδικό οδηγό. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τους μακρόστενους πετροσωλήνες, μαγειρεμένους μόνο με λεμόνι και σάλτσα από ελαιόλαδο, καθώς και τους αχινούς, ενώ επιβάλλεται να πάρεις αχινοσαλάτα σφηνάκι και ‘παπαγαλάκια’ από την Αίγινα.

Λεωφόρος Ειρήνης 33, Πέραμα

Υπάρχουν πολλοί ναοί για να επισκεφτείς αν είσαι λάτρης του ψαριού και εμείς προσπαθήσαμε να χωρέσουμε τους δέκα, κατα την γνώμη μας καλύτερους. Πρέπει όμως να πας και σε άλλα μαγαζιά όπως η Λέσβος, Blue Fish, Τσιρόπουλος Sea Food, Μικρές Κυκλάδες, Παπαϊωάννου, Ρακί Μεζέ, Καστελόριζο Βάρκιζας, Σαρδελάκι, Ψαράκια & Θαλασσινά, Ψάριστον, Ψαράδες, Πιπεριά, Αιόλου 68, Jimmy’s Fish και Ψιψίνα τα οποία σερβίρουν υπέροχα θαλασσινά πιάτα.

Exit mobile version