Τα 10 καλύτερα παγωτά της Αθήνας
Μικρές οάσεις δροσιάς μέσα στην πόλη για να μετρήσεις τα φετινά παγωτά που θα φας.
- 20 ΙΟΥΛ 2020
Όταν ήμασταν μικροί μετράγαμε τα μπάνια και τα παγωτά. Δεν ξέρω αν το κάνεις ακόμα αυτό αλλά όσο μεγαλώνω καταλήγω ότι τα παγωτά εκτός από στιγμές δροσιάς μέσα στις καυτές μέρες του καλοκαιριού, είναι και αναμνήσεις. Αναμνήσεις παιδικές, εφηβικές, συναισθηματικές. Όλες με κάποιον τρόπο συνδέονται με τις γεύσεις που δοκίμασες μέσα από το κυπελλάκι ή το χωνάκι που μέσα είχε δύο μπάλες παγωτό.
Σίγουρα θυμάσαι που έφαγες παγωτό όταν είχατε βγει πρώτο ραντεβού και περπατάγατε. Σίγουρα σου έχει μείνει το γέλιο όταν είχε κολλήσει στην μύτη σου παγωτό και στο έβγαλε. Τα παγωτά είναι μνήμες και γι’ αυτό μαζέψαμε τα δέκα καλύτερα σημεία της Αθήνας για να φας τέλειο παγωτό και να δημιουργήσεις νέες.
Κόκκιον
Το Κόκκιον είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό παγωτατζίδικο. Είναι ο χώρος δημιουργίας ενός παγωτατζή με εμπειρία σε 3άστερα εστιατόρια. Ο Βασίλης Παπαματθαίου σπούδασε ζαχαροπλαστική στην Espaisucre στη Βαρκελώνη, μάλλον την πιο σύγχρονη σχολή μαγειρικής παγκοσμίως και αποφάσισε ότι έμαθε από την πορεία του σε κορυφαία εστιατόρια του κόσμου να το φέρει στο στενό της Πρωτογένους. Εκεί δημιουργεί μοναδικές γεύσεις σε απίστευτη ποιότητα και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη κουταλιά. Κόκκιον είναι το αρχαίο όνομα του χαρουπιού και εκεί θα βρεις απίστευτες γεύσεις που ίσως ποτέ να μην είχες φανταστεί. Παγωτό χαλβάς, αλατισμένο φιστίκι με καραμέλα, παρφέ κουκουνάρι με βερίκοκο και πολλά πολλά άλλα. Το Κόκκιον του Βασίλη Παπαματθαίου έχει το καλύτερο παγωτό της Αθήνας και αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση.
Πρωτογένους 2, Αθήνα
Morris Brown
To 2016 είχα γράψει για τον έρωτα που είχα πάθει με το παγωτό του Morris Brown. Από τότε ο έρωτας έγινε αγάπη αλλά πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ίσως η μόνη ουσιαστική αλλαγή είναι ότι άνοιξε άλλο ένα Morris Brown και εκτός από την Πεντέλη μπορείς να το απολαμβάνεις και στα Βριλλήσια. Η ουρά και στα δύο μαγαζιά παραμένει ίδια, όπως και η ποικιλία των γεύσεών του. “Στου Morris Brown είναι ασύλληπτο το τι γεύσεις μπορείς να συναντήσεις Ενδεικτικό στοιχείο: Έχουν περάσει από την βιτρίνα πάνω από 400 γεύσεις στα τρία χρόνια λειτουργίας του. Ανανάς με κόλιανδρο, λευκή σοκολάτα με μάντολες Κεφαλλονιάς, κρέμα με δενδρολίβανο και μέλι, πορτοκαλόπιτα, double dark chocolate και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις και είναι πολύ θαυμαστό το πως η Ρενάτα βρίσκει συνέχεια καινούργιες γεύσεις, καινούργια κίνητρα, καινούργιες προκλήσεις”.
Πλατεία Αναλήψεως 4, Βριλήσσια // Πλατεία Ηρωών Πολυτεχνείου 11, Νέα Πεντέλη
Le Greche
Αν υπάρχει ένα παγωτατζίδικο που το ξέρει όλη η Αθήνα αυτό είναι Το Le Greche. Βρίσκεται στην Μητροπόλεως και θα το καταλάβετε από μακριά αφού σχεδόν πάντα έχει ουρά από κόσμο. Αν πάλι περνάτε νωρίς, ίσως κολλήσετε με την βιτρίνα του που είναι τόσο περιποιημένη και τόσο θελκτική. Το Le Greche έχει εκπληκτικό παγωτό και αυτό οφείλεται στο ότι η ιδιοκτήτριά του σπούδασε επί 4 χρόνια στην Μπρέσια της Ιταλίας τη μοναδική τέχνη του παγωτού. Φρέσκο, απόλυτα υγιεινό, προσεγμένο και λαχταριστό. Μπορώ να βάζω άπειρα επίθετα για να χαρακτηρίσω το παγωτό του Le Greche αλλά πίστεψέ μόνο αν το δοκιμάσεις θα το καταλάβεις.
Μητροπόλεως 16Α , Αθήνα
Χαρά
Όπως σου είπα και πιο πριν, το παγωτό είναι μνήμη. Μπορεί τεράστια σημασία να έχει η γεύση, η υφή, η τεχνική και τα υλικά, αλλά πάνω από όλα είναι η μνήμη που σου δημιουργεί και πόσο εύκολα αυτή καρφώνεται στο μυαλό σου. Ένα παγωτατζίδικο που έχει δημιουργήσει μνήμες σε πολλούς Αθηναίους, μικρούς και μεγάλους, είναι η Χαρά στην Πατησίων. Στέκει εκεί από το 1969 και προσφέρει το παλιό, καλό και κλασικό παγωτό. Θα σου θυμίσει αμέσως την παλιά Αθήνα αν δεν έχεις πάει, ενώ αν πήγαινες εκεί από μικρός θα έρθουν στο μυαλό σου οι μνήμες που με το ποδήλατο έκανες βόλτα στο τεράστιο πεζοδρόμιο και σε κυνήγαγε η μητέρα σου για μία κουταλιά Σικάγο. Ναι, στην Χαρά επιβάλλεται να πάρεις μαστιχωτό καϊμάκι και το Σικάγο που αμφιβάλλω αν θα το καταφέρεις μόνος σου. Η ιστορία της Χαράς είναι μοναδική και γι’ αυτό πρέπει να της αφιερώσουμε πολύ περισσότερο από μια παράγραφο κάποια στιγμή.
Πατησίων 339, Αθήνα
Fatto a Mano
Θυμάμαι όταν είχε ανοίξει, συζητάγαμε μεταξύ μας ότι είναι πολύ αποκομμένο από την πιάτσα του Περιστερίου. Το Fatto a Mano όμως δεν φοβήθηκε ποτέ γιατί ήξερε τι προσφέρει. Θεσπέσιο, χειροποίητο παγωτό. Όπως λέει και το όνομά του, τα πάντα είναι φτιαγμένα στο χέρι χωρίς ουσίες και συντηρητικά. Μόλις μπαίνεις μέσα, δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις ενώ highlight είναι το συντριβανάκι σοκολάτας που μας είχε προκαλέσει εθισμό όταν το επισκεφτήκαμε πρώτη φορά. Το παγωτό στο Fatto a Mano είναι εμπειρία. Είναι μαλακό, γευστικό με γεύσεις που παίζουν με τον ουρανίσκο σου. Τα τελευταία χρόνια το βλέπω όλο και περισσότερο να εμφανίζεται και σε άλλα μαγαζιά και αυτό είναι μια δικαίωση. Όπου και αν το βρεις, είτε σε κάποιο μαγαζί που προσφέρει το παγωτό του είτε στο δικό του κάστρο στο Περιστέρι, δοκίμασε και θα καταλάβεις τι σημαίνει χειροποίητο παγωτο.
Κώστα Βάρναλη 21, Περιστέρι
Zillion’s
Όταν είχα πρωτοπάρει το δίπλωμα, μια από τις πρώτες μου βόλτες ήταν στην Κηφισιά. Εκεί είχα συναντήσει το Zillion’s και έκατσα για ένα παγωτό. Μόλις μπήκα μέσα, δεν μου θύμιζε σε τίποτα τα υπόλοιπα παγωτατζίδικα που είχα επισκεφτεί μέχρι τότε. Ήταν μοντέρνο, ήταν μια πραγματική gellateria στην Ελλάδα. 13 χρόνια μετά το Zillion’s καταφέρνει ακόμα να ξεχωρίζει και να προσφέρει ποιοτικό παγωτό που φτιάχνεται εκεί μέσα καθημερινά. Το απολαμβάνεις στην ανθισμένη του αυλή και ξέρεις ότι έχεις φάει ένα καλό και νόστιμο παγωτό, πριν ακόμα φτάσεις στην πρώτη μπουκιά. Πριν μερικά χρόνια απέκτησε αδερφάκι μέσα στο Golden Hall, αν θες ένα παγωτάκι ανάμεσα στα ψώνια σου.
Διονύσου 69, Κηφισιά
Βάρσος
Συνεχίζουμε Κηφισιώτικα με ίσως, το ιστορικότερο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας. Ο Βάρσος δεν έχει μόνο παγωτά αλλά έχει και υπέροχα και πάνφρεσκα παγωτά. Όλα εδώ παρασκευάζονται με ελληνικό γάλα αγελάδος. Το καϊμάκι του όμως είναι αυτό που φεύγει σαν τρελό και έχει υπέροχη γεύση και έντονη μυρωδιά. Όποτε πηγαίνω στον Βάρσο παίρνω το παρφέ του γιατί έχει την ίδια και απαράλλαχτη γευσή από τότε που με πήγαιναν οι γονείς μου μικρό και έπαιζα στην αυλή του. Σε αυτή την ίδια αυλή μπορείς και εσύ να κάτσεις και να απολαύσεις υπέροχο παγωτό.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Il Vero
Δεν είναι τοσο ξακουστό αλλά είναι τόσο ξεχωριστό. Στο Γαλάτσι υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο όπου μοιράζει απλόχερα παγωτό υψηλής ποιότητας εδώ και πολλά χρόνια. Όποιος φάει παγωτό από το Il Vero το θυμάται για χρόνια. Ειδικά η αλμυρή καραμέλα σε χωνάκι είναι το κάτι άλλο. Βέβαια αν δεν σου αρέσει σίγουρα θα βρεις την γεύση σου, αφού στην βιτρίνα υπάρχουν πάνω από 80 γεύσεις. Για εσένα που μένεις μακριά, μπορείς να το πάρεις και στο σπίτι σε ειδική συσκευασία για να απολαμβάνεις όποτε θες καλό και ποιοτικό παγωτό.
Βεΐκου 59 , Γαλάτσι
–14
Το όνομά του είναι τόσο ιδιαίτερο όσο και οι γεύσεις του. Όταν άνοιξε το 2004 η βιοτεχνία στα Σπάτα, επιθυμία των δημιουργών του ήταν να φτιάξουν το παγωτό όπως το τρώγαμε παιδιά. Φρέσκα υλικά, γάλα υψηλής ποιότητας και παγωμένο στους μείον 14 βαθμούς, ακριβώς. Η κατάλληλη θερμοκρασία σύμφωνα με τους ίδιους για να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα. Πριν από λίγα χρόνια αυτή η μαγεία μεταφέρθηκε και σε έναν χαριτωμενο χώρο στην καρδιά της πόλης, στην οδό Αθηναΐδος. Έτσι για να μπορείς όποτε το λαχταράς να έχεις ένα flashback στις παλιές και παιδικές σου αναμνήσεις.
Αθηναΐδος 3, Αθήνα
Dickie Dee
Θα κλείσουμε με ένα μαγαζί το οποίο προσφέρει παγωτό αλλά λίγο διαφορετικά. Το Dickie Dee έχει το καλύτερο soft παγωτό που έχεις φάει ποτέ στην ζωή σου. Ξέρεις, αυτό που βγαίνει από παγωτομηχανή και είναι μαλακό και γαμάτο. Αυτό. Το όνομά του παραπέμπει στους dickie dee της δεκαετίας του 60 όπου μοίραζαν με τρίκυκλα στην Αμερική soft ice cream. Εδώ στην Αθήνα αποκτήσαμε το δικό μας Dickie Dee σε ένα παλιό κτίριο του 1920 στην Βουλής και πίστεψέ το παγωτό του είναι συγκλονιστικό. Χειροποίητο soft παγωτό σε διάφορες γεύσεις- όχι μόνο βανίλια και σοκολάτα, που είναι οι πιο συνηθισμένες- αλλά και γλυκά για να συνδυάσεις τις θεσπέσιες επιλογές του.
Βουλής 23, Σύνταγμα
Bonus: Kayak
Μία ελληνική εταιρεία που έχει καταφέρει τα τελευταία 25 και βάλε χρόνια να γίνει το συνώνυμο του παγωτού. Σε κάθε νησί, σε κάθε μέρος που πηγαίνεις για διακοπές τα παγωτά Kayak είναι εκεί για να ομορφύνουν τις στιγμές σου και να τις κάνουν λίγο πιο γλυκές και λίγο πιο δροσερές. Στα Kayak δεν θα βρεις μόνο συνηθισμένες γεύσεις. Θα βρεις γεύσεις που ίσως δεν έχεις ξαναδεί και μόλις φας την πρώτη κουταλιά θα καταλάβεις ότι σε κάθε ωραία ανάμνηση τα Kayak ήταν κάπου εκεί τριγύρω.
Η Αθήνα έχει υπέροχα παγωτατζίδικα απλά μέσα στην λίστα δεν χώραγαν όλα. Ice Roll, Άρτιστον, Cookieland, The ice cream shop, Solo Gelato, Chocotopia, Gatoh-Desserts Δωδώνη, Zuccherino, Crepe Diem, Μαραμπού. Melt, Choco Latte Milano, Mucca, BUFALA GELATO, Cremino, Mattonella, Αφοί Ασημακόπουλοι, Μέλισσα, La Mole, Giovanni Gelateria Artigiana είναι μόνο μερικά από αυτά.