Τα 1000+1 μαγειρικά κόλπα της Nadiya Hussain
- 16 ΜΑΡ 2021
Και, τέλος, η χρυσοχέρα πεθερά μου, που με ταΐζει τα καλύτερα εδώ και 20 χρόνια, με σταθερή -σχεδόν καθημερινή- ροή τάπερ προς την κουζίνα μου, άρχισε να σταυροκοπιέται όταν της πήγα, περήφανος, ένα ποτήρι φραπέ γεμάτο με τη συγκεκριμένη σάλτσα για να δει το κατόρθωμά μου. Το πρώτο από τα πολλά που θα έρθουν. Ναι, από αυτοπεποίθηση έχει ξεχειλίσει ο τέντζερης (τώρα που βρήκα το spicy καπάκι).
Λογικό αν σκεφτείς ότι, μέχρι τώρα, η θητεία μου στην κουζίνα εκτείνεται σε τοστ, burger και πατάτες τηγανιτές. Σκέψου ότι, μέχρι και την πρώτη περίοδο του lockdown, που οι πάντες μαγείρευαν και πόσταραν τις δημιουργίες τους online, εγώ την είχα βγάλει καθαρή. Δεν κόλλησα το μικρόβιο της μαγειρικής, προτιμώντας να εξασκήσω τις ικανότητές μου στο delivery ordering, στο οποίο και είμαι μάστερ.
Αυτό που κανένας από τους δικούς μου ανθρώπους δε γνώριζε, αυτό που δεν τολμούσα να τους αποκαλύψω, είναι ότι τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει μπει μια καινούργια γυναίκα στη ζωή μου.
Τη λένε Νάντια (Ώρα για Φαγητό με την Νάντια, Φουρνιστές Λιχουδιές από τη Νάντια). Είναι 36 χρονών. Αγγλίδα με ρίζες από το Μπαγκλαντές. Είναι παντρεμένη με τρία παιδιά. Διαθέτει υπέροχο χαμόγελο. Και ξέρει 1000+1 μαγειρικά κόλπα.
Με τη Νάντια, που λες, γνωριστήκαμε και την καψουρεύτηκα ένα βράδυ που δεν είχα τίποτα άλλο να δω. Δεν ήξερα τίποτα για αυτήν παρόλο που το κορίτσι είναι φουλ διάσημο ήδη από το 2015, όταν κέρδισε το The Great British Bake Off.
Παρουσιάζοντας στη συνέχεια ένα μάτσο μαγειρικά shows για το BBC (The Chronicles of Nadija, Nadiya’s British Food Adventure, Nadiya’s Family Favourites), αποκτώντας τη δική της στήλη στο The Times Magazine και γράφοντας ένα μάτσο bestseller βιβλία (μεταξύ των οποίων αυτοβιογραφία, μυθιστορήματα και παιδικά βιβλία). Σκέψου ότι μέχρι που τη φώναξαν να φτιάξει ένα κέικ για τα 90α γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ.
Δε χρειάστηκε παρά 15 λεπτά, στο πρώτο επεισόδιο, για να πάθω ψύχωση μαζί της. Παρακολουθώντας οτιδήποτε έχει εμφανιστεί και μπαίνοντας στο τριπάκι, για πρώτη φορά στη ζωή μου, να αρχίσω να δοκιμάζω να φτιάξω αυτά που προτείνει. Όχι τα δύσκολα, ούτε την ειδικότητά της (δηλαδή τα κέικ), αλλά τα εύκολα και γρήγορα. Αυτά που η ίδια προτείνει για ανθρώπους που δεν έχουν πολύ χρόνο για μαγείρεμα, όπως π.χ. μια εξαιρετική συνταγή για noodles κοτόπουλο, κάτι φαλάφελ από φασόλια Heinz ή ένα πειραγμένο french toast που σέρβιρα ένα πρωινό στην -δικαίως έκπληκτη- γυναίκα μου. Αποδεικνύοντας ότι το τρίτο πρόσωπο δεν καταστρέφει απαραίτητα μια σχέση. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί και να την ανανεώνει.
Η αλήθεια είναι ότι η Nadiya θυμίζει όντως, όπως εύστοχα έχουν πει, μια μοντέρνα Eliza Doolittle (βλέπε Μy Fair Lady). Ένα λαϊκό κορίτσι που μεγάλωσε σε ένα παραδοσιακό μουσουλμανικό σπίτι στο Luton μαζί με άλλα πέντε αδέλφια. Εκεί όπου ο χώρος ήταν ελάχιστος αλλά οι μυρωδιές από την κουζίνα δυνατές και γεμάτες ένταση, γλύκα και πολλά μπαχαρικά.
Η ίδια ξεκίνησε να μαγειρεύει μετά τον γάμο της (από προξενείο), στα 20 της, προκειμένου να ευχαριστήσει τον άντρα της όταν έμαθε ότι του αρέσουν τα κέικ. Και, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τη μαγειρική όλο αυτό το διάστημα ως ψυχανάλυση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές κρίσεις πανικού που αντιμετώπιζε ήδη από την εφηβεία της.
Η μαγειρική είναι που της έδωσε την αυτοπεποίθηση να μιλήσει δημοσία για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε ως παιδί από ένα ξάδελφό της και για το τραυματικό σοκ που υπέστη στο δημοτικό όταν οι συμμαθητές της έβγαζαν τη μαντήλα και της έχωναν το κεφάλι στην τουαλέτα επειδή ήταν πολύ μαύρη.
H μαγειρική είναι που τη βοηθά να αντιμετωπίσει με το γνωστό χαμόγελο της, που το έχουν αποκαλέσει εθνικό θησαυρό, τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχεται ακόμη σε καθημερινή βάση (λόγω του χρώματος του δέρματός της, του φύλου της, της θρησκείας της) στα social media.
Η μαγειρική τη βοήθησε να ντιλάρει (γιατί το ξεπεράσει είναι μεγάλη λέξη) όλα τα άγχη και όλες τις φοβίες της. Και, κυρίως, να αναδείξει μια απίστευτα θετική προσωπικότητα που σε «υποχρεώνει» να μοιραστείς την ίδια αγάπη για το φαγητό που εμφανώς έχει και η ίδια. Μία one of a kind γυναίκα που βάζει ψυχή σε ότι σερβίρει. Βάζοντας σε στο τριπάκι να κάνεις το ίδιο για τους ανθρώπους που αγαπάς.