Τα ελληνικά προϊόντα που δεν μάθαμε να αγαπάμε
Αυτός ο ευλογημένος τόπος δεν βγάζει μόνο ελιές και φέτα. Βγάζει δεκάδες gourmet προϊόντα που μπορεί να μην τα έχουμε βάλει ποτέ στο τραπέζι μας.
- 3 ΔΕΚ 2013
Η δική μας η γενιά έβαλε την ξένη κουζίνα στη ζωή μας. Με το άνοιγμα πολλών εστιατορίων με γεύσεις από όλο τον κόσμο, μάθαμε ξαφνικά να εκτιμούμε και να αποθεώνουμε το wasabi, τα jalapenos, την harissa και τόσα άλλα ξενόφερτα που έχουμε τιμήσει κι εμείς σε αυτό το site κατά καιρούς. Κάπου εκεί όμως ξεχάσαμε τα ελληνικά προϊόντα.
Να σημειώσω το εξής.
Η κρίση (και η προ κρίσεως περίοδος) γέννησε πολλές επιχειρήσεις. Δεκάδες παραγωγοί άρχισαν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους μόνοι τους, χωρίς την παραδοσιακή διαδρομή για να φτάσουν στα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Κάποιοι παραγωγοί μπόρεσαν να δημιουργήσουν δικά τους site και κάποιοι άλλοι περιορίζονται στην ελληνική αγορά.
Εμείς πριν λίγο καιρό μάθαμε για την Yoleni’s, μία σελίδα στην οποία βρήκαμε και θα βρεις και εσύ πράγματα που δεν ήξερες ότι υπάρχουν, προϊόντα από παραγωγούς που δεν θα βρεις στα super market, προϊόντα που από τη συσκευασία και μόνο αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν ξεπεράσει τις απαρχαιωμένες λογικές και έχουν δώσει στο προϊόν τους την προσοχή, την αγάπη και την σοβαρότητα που του αξίζει.
(Εντάξει, δεν μπορεί να βάλεις και πολύ εύκολα τη λέξη αγάπη δίπλα σε σαλιγκάρια και αγγιναράκια αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω)
Στην παρακάτω λίστα, θα σου δείξω μερικά προϊόντα στα οποία σκάλωσε το μάτι μου τριγυρίζοντας στη σελίδα και οι σιελογόνοι κύρηξαν ανεξαρτησία:
Βασιλομανίταρο αποξηραμένο
Το καλό ριζότο έχει τρία μυστικά. Το βούτυρο, το αλμυρό τυρί και το αποξηραμένο μανιτάρι. Τα porcini τα μάθαμε από τις ιταλικές συνταγές και τα αγοράζουμε κατά κόρον από ιταλικές εταιρείες αγνοώντας ότι έχουμε κι εμείς πολύ καλά porcini στην Ελλάδα.
Συλλέγεται: Στα βουνά της Ηπείρου
Να το φας: Σε ριζότο όπως είπαμε, μαγειρεμένο με τον σωστό τρόπο. Εντάξει αν θες να το φας σε μακαρονάδα, δεν θα σου φέρουμε αντίρρηση.
Σύγκλινο Μονεμβασιάς
Το χοιρινό κρέας το έχουμε αποθεώσει πολλάκις. Και έχουμε γράψει ύμνους και ύμνους για το bacon τη στιγμή που στην Ελλάδα παράγονται τόσα και τόσα παράγωγα του χοιρινού κρέατος. Εδώ μίλησε στην καρδιά μου το σύγκλινο.
Παράγεται: Στη Λακωνία
Να το φας: Σαν μεζέ μαζί με το τσίπουρό σου, ψιλοκομμένο μέσα σε μία ελληνική καρμπονάρα, σαν κραταιό αλλαντικό μέσα σε μία μαντουμαδόρικη ομελέτα.
Τραχανάς με βουβαλίσιο γάλα
Από τα άγια φαγητά που έχουν σώσει στομάχια και έχουν κάνει κάτι βραδιές του Φλεβάρη λίγο πιο υποφερτές. Ο τραχανάς “κουβαλά” την ιδιότητα του ξενέρωτου φαγητού. Για εκείνους που δεν ξέρουν να τρώνε.
Παράγεται: Στα Άνω Πορόια Σερρών
Να το φας: Εκείνο το βράδυ του χειμώνα που θα νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν. Αν ψήσεις και τη μάνα σου να έρθει να σου τον φτιάξει, ακόμα καλύτερα. Μην ξεχάσεις να τρίψεις φέτα μέσα στον τραχανά.
Πέστο μελιτζάνας
Εντάξει, το φάγαμε το πέστο βασιλικού. Τι άλλα παιδιά; Η μελίτζάνα έχει τη μαγική ιδιότητα να τρυπώνει σε φαγητά και να τους δίνει τη γλυκύτητα και τη γεμάτη γεύση της. Σκέψου τι μαγικά θα κάνει ένα πέστο από μελιτζάνα.
Παράγεται: Στη Λάρισα
Να το φας: Είτε σκέτο σερβιρισμένο σαν ορεκτικό σε ωραία παξιμάδια είτε απλά σαν πέστο σε μία ωραία μακαρονάδα είτε ακόμα πιο ιδιαίτερα σερβιρισμένο όπως μας προτείνουν, σε σαλάτα με στριφτάρια, ελιές και φέτα.
Πικάντικο φιλέτο τόνου
Αυτή η υποτιμημένη Σποράδα, η Αλόννησος προσφέρει έναν από τους καλύτερους ψαρομεζέδες. Ποιος είπε ότι ο τόνος πρέπει οπωσδήποτε να είναι βαρετός, σε κονσέρβα και να μπαίνει μόνο σε μια μαρουλοσαλάτα;
Αλιεύεται: Στην Αλόννησο λέμε.
Να το φας: Με φασόλια και κρεμμύδι να έρθεις να γίνεις.
Μελίχλωρο
Αν προσπαθήσουμε να καταμετρήσουμε την ποικιλία των τυριών που παράγονται στην ελληνική ύπαιθρο και στα νησιά μας, νομίζω θα χάσουμε τη μπάλα. Κυρίως γιατί αυτοί που θα διεξάγουν την έρευνα, θα προτιμήσουν να σταθούν σε έναν από τους τόπους παραγωγής και να μην το κουνήσουν ποτέ από εκεί.
Παράγεται: Στη Λήμνο
Να το φας: Αρχικά σαν μεζέ για να αντιληφθείς τη γεύση του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τότε μόνο θα μπορέσεις να το ταιριάξεις στα φαγητά σου, σε τυρόπιτες, σπανακόπιτες και άλλες πίτες.
Καπαρόφυλλα
Μην ξινίζεις το πρόσωπο αμέσως. Βασικά, ξίνισέ το όσο θες. Αυτά τα αριστουργήματα είναι μόνο για εκείνους που ξέρουν να εκτιμούν. Για εκείνους που τους σέρβιραν μια φορά λίγα καπαρόφυλλα σε μια ντοματοσαλάτα και από τότε τα ψάχνουν μανιασμένα. Όχι εγώ, ένας φίλος μου.
Παράγεται: Στην Σαντορίνη
Να το φας: Στις σαλάτες σου κυρίως αν και πολλοί έχουν πειραματιστεί να ρίχνουν λίγα καπαρόφυλλα πάνω από ωραία κομμάτια κρέατος πριν τα σερβίρουν. Ιδανικά σε μια ωραία πατατοσαλάτα.