Τα καλύτερα signature cocktails των αθηναϊκών μπαρ
Από το Athenaeum Martini του Noel, μέχρι το Painkiller του Tiki Bar.
- 28 ΙΑΝ 2020
Αγαπημένα μπαρ στην Αθήνα, δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πολλά και αγαπημένα ποτά επίσης.
Υπάρχουν ωστόσο κάποια ποτά και κοκτέιλ που, καλώς ή κακώς, τα έχουμε συνδέσει με συγκεκριμένα μαγαζιά. Είτε γιατί αποτελούν signature κοκτέιλ τους, είτε γιατί, απλά, εκεί θα τα πιούμε στην αρτιότερη μορφή τους.
Εμείς μιλήσαμε με bartenders, ψάξαμε τον κατάλογο 15 αγαπημένων μαγαζιών της πόλης και σου παρουσιάζουμε τα πιο περήφανα τέκνα τους. Αν δεν τα έχεις απολαύσει ήδη, μπορείς εύκολα να τα βάλεις στο πρόγραμμά σου και να τα δοκιμάσεις ένα προς ένα.
Το ‘Suffering Bastard’ του A For Athens
Το A for Athens είναι το μαγαζί που προσφέρει εκπληκτικά cocktails με πιάτο την Aκρόπολη. O Θοδωρής Πύριλλος, ένας φιλόσοφος του bartending, μας ταξιδεύει μέσα από κάθε συνταγή του. Έτσι και η ‘Οδύσσεια’ ( ο κατάλογος του A for Athens εδώ και δύο χρόνια), η οποία αποτελείται από ποτά που συνδυάζουν το DNA των classics και τις συνήθειες των καταναλωτών του σήμερα, για τα οποία χρησιμοποιούμε μεταξύ άλλων και ελληνικά υλικά και spirits.
Όλα τα ποτά συνδέονται με ιστορίες από τους σταθμούς του ταξιδιού προς την Ιθάκη. Iστορίες συνυφασμένες με την αρχαία ελληνική φιλοξενία που μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες όταν η περίσταση το επιτρέπει. Από τα πιο δημοφιλή είναι το Suffering Bastard. Πατάει στο ομώνυμο κλασικό του Joe Scialom και φωτογραφίζει τον Οδυσσέα που ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται βάσει ετυμολογίας του ονόματός του. Αν αναλογιστούμε το ταξίδι της ζωής, με αυτό ταυτίζεται ο καθένας από εμάς. Το Suffering Bastard διαθέτει Tanqueray Ten, Bulleit Bourbon, homemade ginger syrup με pear brandy, lime και top up με ανθρακούχο νερό Perrier lemon.
Το ‘Les fleud du mal’ του Baba Au Rum
Το Baba Au Rum είναι ένα από τα πρώτα bar στην Αθήνα που μας έμαθαν τι σημαίνει κοκτέιλ. Aπό τον Μάρτιο του 2009 που άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας, το Baba (όπως το λέμε όταν κανονίζουμε να πάμε) είναι το bar που μας έμαθε να πίνουμε προσεγγίζοντας το ρούμι και το cocktail με καινοτόμο τρόπο. Πάντα πρωτοπόρο, μας προσέφερε και μας προσφέρει cocktails που μας πάνε σε άλλες πολιτείες. Εμείς, με την βοήθεια του Θάνου Προυναρούς, διαλέξαμε το Les fleur du mal.
Άλλωστε, αν ο μοντερνιστής ποιητής Charles Baudelaire ήταν θαμώνας του Baba Au Rum, αυτό το ποτό με βοτανικά αποστάγματα, καλοκαίρι, μια ιδέα μάνγκο, χυμό λεμονιού και σέλερι, συμπληρωμένο με τόνικ, θα ήταν σίγουρα το αγαπημένο του. Και αυτό αποτελεί ένα μόνο μικρό δείγμα του γιατί τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στην λίστα 50 World’s Best Bars.
Το ‘Jimmie Dale’ του The Bank Job
To Bank Job μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το μαγαζί που έμαθε το κέντρο να διασκεδάζει. Ανοιχτό μόνο το απόγευμα, έχει προσφέρει άπειρες αξέχαστες νύχτες και έχει δώσει άλλη πνοή τα τελευταία χρόνια στην Κολοκοτρώνη. Ο λόγος δεν είναι μόνο ο κόσμος, η μουσική και τα events του, αλλά πάνω από όλα τα καλά και ποιοτικά του ποτά. Ο Θάνος Τσεκούρας που βρίσκεται πίσω από την μπάρα, μας πρότεινε από τον καινούργιο κατάλογο το Jimmie Dale. Περιέχει Highland park 12yo, vinsanto, γλυκό κόκκινο vermouth, κεράσι αμαρενα, sour cherry, πικρή σοκολάτα και Worcester sauce και, εκτός από μοναδικό χρώμα, έχει και μοναδική γεύση.
Το ‘Fermented Americano’ του The Clumsies
Τα λόγια για το Clumsies είναι περιττά. Όταν άνοιξε πριν από μερικά χρόνια, πολλοί λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γινόταν τόσο γρήγορα ένα από τα κορυφαία bars στο κόσμο. Ένα bar διάσημο σε κάθε άκρη του κόσμου που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά μέσα στην δεκάδα των 50 World’s Best Bars. Κάθε κατάλογός του και μια πρόκληση για τους πολυμήχανους Βασίλη Κυρίτση και Νίκο Μπάκουλη. Από τον τελευταίο, ο Βασίλης μας πρότεινε το Fermented Americano. Berries Wine, Concentrated Martini Bitter, Natural Carbonation. Το ανθρακικό του παίζει μοναδικά παιχνίδια μέσα στο ποτήρι και σε κάνει να κλείνεις τα μάτια από ευχαρίστηση σε κάθε του γουλιά. Το The Clumsies προσφέρει κορυφαία ποτά σε έναν υπέροχο χώρο με εκπληκτικό vibe κάθε στιγμή της ημέρας.
Η ‘Paloma’ του Barro Negro
Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στη bar σκηνή της πόλης και από τις πιο ενδιαφέρουσες. Όσες φορές και αν έχω πάει, πέρα από τα cocktail του καταλόγου, δεν έχω πιεί τίποτα άλλο εκτός της Traditional Paloma. Άλλωστε, το Barro Negro είναι το πρώτο Paloma Embassy by THREE CENTS και ο Στέλιος Παπαδόπουλος μου έφτιαξε μια άπειρα δροσιστική Paloma με Traditional Silver, Fresh Lime Juice και Top Up 3cents Pink Grapefruit Soda. To motto του Barro Negro είναι #RethinkMexico και μας καλεί να ξανασκεφτούμε το Mexico και να ζήσουμε μία νέα εμπειρία σε αυτή τη μικρή μοντέρνα μεξικάνικη απόδραση στο κέντρο της Αθήνας.
Το ‘One Night in Mexico’ του Hide & Seek
Τo Hide & Seek δεν κρύβεται. Από το όνομά του μπορείς να καταλάβεις ότι πρόκειται για έναν φανταστικό, κρυφό κήπο. Κι όμως, αυτός ο κήπος βρίσκεται στον πιο κεντρικό δρόμο της Αθήνας, πάνω στην Κηφισίας. Το Hide & Seek όμως, εκτός από μια καταπληκτική αυλή και πεντανόστιμη κουζίνα, έχει και μοναδικά ποτά. O Λυκούργος Χριστοθανόπουλος μας πρότεινε να πιούμε το One Night In Mexico, με Don Julio Reposado, Piniapple, Yuzu, Cardamom, Spicy Liqueur και Florita Piment Bouk.
Το ‘Five n’ Mellow’ του Mockingbird’s
Ένα τόσο δα μικρό bar, με τόσο μεγάλη δυναμική και τόσο ευδιάθετη αύρα. Έτσι θα χαρακτήριζα το Mockingbird’s και τα κοκτέιλ του. Ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης μού σέρβιρε το Fine n’ mellow με Old Tom Gin, Apricot Brandy, Aperol, Citrus powder, Pineapple cream, Lime juice και Peppermint syrup και ήταν πραγματικά τέλειο. Όπως άλλωστε και κάθε στιγμή στη μικρή, αλλά γεμάτη ενέργεια μπάρα του.
Το ‘Tsoureki Negroni’ του Odori Vermuteria Di Atene
Αν ένα μαγαζί έμαθε την Αθήνα να πίνει aperitivo και να τρώει αυθεντική ιταλική πίτσα αυτό, είναι το Odori. O τελευταίος του κατάλογος μάς μετέφερε σε άκρως ιταλικό σκηνικό, με πηγαία και αυθεντικά ελληνικές γεύσεις. Αυτό που μου σέρβιρε ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος – και ένα από τα αγαπημένα μου – είναι το Tsoureki Negroni. Ένα blend gin, Odori house vermouth, bitter blend και tsoureki tincture (μαστίχα μαχλέπι βανίλια). Το κοκτέιλ είναι εμπνευσμένο από τα προϊόντα και χαρακτηριστικές γεύσεις της χώρας μας και το τσουρέκι είναι σίγουρα μια από αυτές. Το εντυπωσιακό είναι ότι στο τέλος αρωματίζεται με σπρέι με άρωμα τσουρέκι.
To ‘Athenaeum Martini’ του Noel
Το Noel είναι το μαγαζί που ήρθε στην Αθήνα για να γιορτάζει η πόλη τα Χριστούγεννα όλο τον χρόνο. Εκτός όμως από το δικό του vibe, έχει και πολύ γευστικά και ενδιαφέροντα cocktails. Ο Θοδωρής Καισίδης μας πρότεινε να πιούμε το Athenaeum Martini με Vodka, hazelnut liqueur, coffee, και geranium. Είναι στην ουσία ένα twist στο espresso martini και το όνομά του προέκυψε απο το Athenaeum club του Λονδίνου. Είναι εμπνευσμένο απο λέσχες του Λονδίνου όπου ξεκίνησε η κουλτούρα του καλού ποτού. Και στο Noel, σίγουρα θα βρεις καλά ποτά.
Το ‘Sazerac’ του Peek A Bloom
Στο Peek A Bloom δεν θα παίξεις κρυφτό. Ίσως δυσκολευτείς να το βρεις αφού βρίσκεται μέσα σε μια στοά της Λέκκα, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν ακολουθήσεις τον κόσμο δεν θα το χάσεις. Ο Νίκος Μοσχονάς έχει παίξει με το αψέντι σε πολλά κοκτέιλ, αλλά αυτό που μας πρότεινε είναι το Sazerac. Calvados, cognac, mezcal, absinthe, agave, banana, pear και sesame.
Το ‘In & Out’ του Spoiled
Το Spoiled είναι ένα cocktail bar που δεν βρίσκεται στο κέντρο, ούτε σε κάποια πολυσύχναστη πιάτσα. Κι όμως έχει καταφέρει να γίνει διάσημο μέσα από το μεράκι του και τη συνεχή του εξέλιξη στα ποτά. O Γιώργος Καβακλής μας πρότεινε ένα κοκτέιλ που ονομάζεται In & Out και είναι από τον κατάλογο του Spoiled με τίτλο ‘This is not a song’. Είναι μία παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ Pisco Sour και τα συστατικά του είναι pisco, lime, πράσινο μήλο, φινόκιο, μέλι ανθέων και ένα άγγιγμα από κύμινο.
To ‘Painkiller’ του Tiki Bar Αthens
Το Tiki Bar Athens, με την αλλαγή ιδιοκτησίας του, περνά δεύτερη νιότη τον τελευταίο χρόνο. Απ’ όταν το ανέλαβαν ο Γιάννης Πετρής και ο Βασίλης Ρούσσος έχει γεμίσει ξανά κόσμο και σούπερ συνταγές. O Βασίλης μάς πρότεινε το Painkiller που έχει λευκό ρούμι από Άγιο Δομίνικο, λευκό ρούμι από Τζαμάικα, οργανική καρύδα, φρέσκο ανανά και χυμό από φρέσκο πορτοκάλι. Όσο tiki πρέπει για ένα bar που έμαθε την tiki κουλτούρα στην Αθήνα.
Η ‘Terroir Paloma’ του Theory Bar And More
Από τα βόρεια, το μαγαζί που ξέρει και επισκέπτεται όλη η Αττική είναι το Theory. Η αυλή του, η αύρα του αλλά και τα κοκτέιλ του, το κάνουν όλα αυτά τα χρόνια να ξεχωρίζει. Ο Νικηφόρος Γεροπάνος μας έφτιαξε την Terroir Paloma, μια παραλλαγή της κλασικής Paloma. Καθώς ο κατάλογος βασίζεται στη θεωρία του χάους και σε μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να καθορίσουν την πορεία των classic κοκτέιλ, στο συγκεκριμένο βλέπουμε μια Paloma χωρίς grapefruit, αλλά με καρότο. Έτσι, η Terroir Paloma έχει Don Julio Blanco, Del Maguey Vida Mezcal και Carrot Soda. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς.
Το ‘Prudence’ του Beauty Killed the Beast
Το Beauty Killed the Beast είναι ένα bar που, όσες φορές και να πας, δεν το βαριέσαι. Είναι ο χώρος, είναι η τοποθεσία, είναι τα ποτά; Δεν ξέρω, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Νίκος Σωτηρόπουλος μου σέρβιρε το Prudence με Broker’s London dry gin, Pineapple and lemongrass cordial, coconut cream, Cucumber & chili syrup και salt, και ήταν τρομερό. Ο κατάλογος ονομάζεται ‘Ευδαιμονία’ και σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι η ύψιστη κατάσταση που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Η ‘Σύνεση’ είναι μια προϋπόθεση για την Ευδαιμονία. Γλυκόξινο και έντονα κρεμώδες, με διακριτική επίγευση από το chili που ισορροπεί με την λιπαρότητα της καρύδας.
Το ‘Gasper’ του Old Dog
Το Old Dog είναι το bar που προσγειώθηκε πριν μερικά χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια για να μάθει όλη την περιοχή να πίνει πεντανόστιμα cocktails. Με τη βοήθεια του Παναγιώτη Καναβέτα, διαλέξαμε από τον κατάλογό του το Gasper. Περιέχει Barsol Pisco, Mezcal και Agave tajin lime. Είτε το πιεις στην μεγάλη του μπάρα, είτε στην μικρή αλλά εξωτική του ταράτσα, με το Gasper θα ευχαριστηθείς ένα υπέροχο cocktail σε ένα υπέροχο bar.
To ‘(Ν)daiquiri’ του Lot 51
To Lot 51 ήρθε πριν από σχεδόν ένα χρόνο για να αναστατώσει την πλατεία Βραζιλίας και γενικότερα όλη την περιοχή. Μάζεψε όλο τον καλό κόσμο και για αυτό δεν φταίει μόνο ο καλός καφές του, αλλά και τα καλά του cocktails. O Δήμος Παπαϊωάννου μας έφτιαξε το (N)daiquiri με Dauphin calvados, strawberry cider, lime και apricot. Είναι ουσιαστικά ένα daiquiri με calvados. Το N στο όνομά του είναι απο την Νορμανδία, από εκεί δηλαδή που κατάγεται το calvados.