Τα καλύτερα street food απ’ όλο τον πλανήτη
- 20 ΙΑΝ 2023
To κοτόπουλο (ή πάπια) στον ατμό με ρύζι στη Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη φημίζεται για τα “hawker centres”, τις αγορές που θυμίζουν τα δικά μας Meat Market, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει – δωρεάν- δεκάδες γεύσεις από σεφ και μάγειρες που έχουν στήσει εκεί τους street food πάγκους τους και στη συνέχεια να παραγγείλει το αγαπημένο του πιάτο.
Το χαβανέζικο κοτόπουλο με ρύζι (κοτόπουλο ψητό ή στον ατμό με λευκό ρύζι και σως τσίλι) είναι από τα πιο δημοφιλή street πιάτα, αλλά και τα Hokkien mee (noodles με ψητές γαρίδες που σερβίρονται με χοιρινό, καλαμάρι και κέικ ψαριού) και τα καλαμάκια Satay (ψητό κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι με σάλτσα φυστικιού).
To ceviche στο Περού
Στο Περού υπάρχει ένα πιάτο που «παντρεύει» street food καντίνες και gourmet εστιατόριο, είναι η λέξη-πειρασμός στην οποία ορκίζονται οι Περουβιανοί μύστες της γεύσης, το ceviche. Πρόκειται για κομμάτια ωμού ψαριού μαγειρεμένα σε χυμό λεμονιού, τα οποία γαρνίρονται συνήθως με picarones (ντόνατς γλυκοπατάτας και κολοκύθας) και mazamora morada, μια γλυκιά λιχουδιά που φτιάχνεται με ροζ καλαμπόκι.
Το merguez στη Γαλλία
Σε κάθε γωνιά της Γαλλίας μπορείς να βρεις έναν φούρνο που να φτιάχνει ολόφρεσκα και μυρωδάτα pain au chocolat (κρουασάν με σοκολάτα) και σάντουιτς jambon – beurre (ζαμπόν – βούτυρο σε φρέσκια μπαγκέτα). Αν όμως ψάξεις λίγο παραπάνω, θα ανακαλύψεις μια εκδοχή του γαλλικού σάντουιτς με μαροκινό λουκάνικο, το γνωστό και ως merguez. Σε μια χώρα που ο μινιμαλισμός είναι σήμα κατατεθέν στο φαγητό, το merguez κάνει αμέσως τη διαφορά. Σερβίρεται με καραμελωμένα κρεμμύδια ή πατάτες τηγανητές.
Οι πατάτες με μαγιονέζα στην Ολλανδία (και το Βέλγιο)
Αγαπάμε το Άμστερνταμ και τα υπέροχα χωριά που βρίσκονται κοντά του, σαν το Φόλενταμ και το Ένταμ, όχι μόνο γιατί μοιάζουν να έχουν βγει από σκηνικό ταινίας αλλά και γιατί η street κουζίνα είναι μέρος της ζωής τους, είναι πεντακάθαρη και πάρα πολύ νόστιμη. Καταρχάς, μπορείς να δοκιμάσεις παστές ρέγγες σε κεσεδάκι ή mix θαλασσινών (συνήθως καλαμαράκια και χταπόδια) από τους καντινιέρηδες και τους πωλητές που βρίσκονται στην ψαραγορά.
Επίσης, σε κάθε γωνιά αυτής της πόλης θα βρεις μερακλήδες Ολλανδούς να τηγανίζουν πατάτες και να στις σερβίρουν καυτές, με χοντρό αλάτι και μπόλικη μαγιονέζα, μέσα σε ένα τεράστιο χωνάκι. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχουν και τα stroopwafels (σάντουιτς βάφλας με καραμέλα), αλλά και τα kroketten (κροκέτες κρέατος ή ψαριού γαρνιρισμένες με μουστάρδα).
Το trapizzino στην Ιταλία
Κανονικά, θα έπρεπε να γραφτεί ένα ξεχωριστό κείμενο για το ιταλικό street food και για τις διαφορετικές γεύσεις που θα συναντήσεις σε Βορρά και Νότο, στη Φλωρεντία σε σύγκριση με τη Ρώμη, στο Μιλάνο σε σχέση με τη Νάπολη. Το Trapizzino υπάρχει σε κάθε γωνιά της Ρώμης, δεν είναι τόσο «επικίνδυνη» επιλογή όσο πχ, το lambredotto (σάντουιτς με στομάχι αγελάδας μαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας) και αποτελείται από φουρνισμένη ζύμη πίτσας που γεμίζει από αμέτρητες επιλογές σε σάλτσες, τυριά, κρεατικά και όχι μόνο, σαν μικρά, ανοικτά, καμπυλωτά και ζουμερά calzone.
Τα bocadillos στην Ισπανία (και στη Λατινική Αμερική)
Μπουκιές σαν κομμάτια γευστικής ψυχεδέλειας, αυτά είναι τα bocadillos. Με ψωμάκι που φουρνίζεται σε ισπανικούς φούρνους και σάλτσα ντομάτας, μουστάρδα, μαγιονέζα, pesto, tabasco μαζί με jamon iberico, μοτσαρέλα και ό,τι άλλο τυρί και αλλαντικό ισπανικό και μη, μπορείς να φανταστείς, τα bocadillos μόνο κατά συνθήκη μπορούν να περιγραφούν ως σάντουιτς, καθώς το ψωμί είναι μόνο ο καμβάς και τα υλικά είναι σαν χρώματα.
Τα bratwurst στη Γερμανία
Το 2003, τα παραδοσιακά λουκάνικα της Νυρεμβέργης απέκτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), δείχνοντας σε όλη τη γερμανική επικράτεια και σε όλη την Ευρώπη, πως το σωστό, το πρόστυχο γερμανικό street food ξεκίνησε εκεί. Τα bratwurst παρασκευάζονται από χοιρινό, αμελέτητα προβάτου και γαρνίρονται με πικάντικα καρυκεύματα. Κάθε stand καντίνας με λουκάνικο Νυρεμβέργης κάνει συνήθως χρυσές δουλειές, ενώ το Drei im Weggla (τρία λουκάνικα σε ψωμάκι) είναι μια πραγματική διατροφική διαστροφή.
Το pastel frito στη Βραζιλία (και στα νησιά της Καραϊβικής)
Η Βραζιλία συναγωνίζεται την Ολλανδία σε λατρεία για το φαγητό του δρόμου. Στο Mercado Municipal de São Paulo, στη δημοτική αγορά που υμνεί τις παραδοσιακές γεύσεις της Λατινικής Αμερικής, μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει coxinhas (μπάλες βουτύρου γεμισμένες με υλικά, όπως κοτόπουλο) και φυσικά τα θρυλικά pastels, που θυμίζουν τα ιταλικά calzone και στη γέμιση τους παρελαύνουν κρεατικά, τυριά, γαρίδες ή ακόμα και μαρμελάδα guava, μπανάνα και σοκολάτα.
Το Okonomiyaki στην Ιαπωνία
Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Οζάκα, όταν με το καλό φτάσεις, μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τη Shinsaibashi-suji, μια κεντρική οδό που είναι γεμάτη από technicolor ρετρό-φουτουριστικές εικόνες από ιαπωνικά κουτούκια και καντίνες που σερβίρουν τα πιο παράξενα φαγητά που (δε) έχεις φανταστεί.
Φυσικά, υπάρχουν και εστιατόρια με αυτόματους πωλητές (κάτι πραγματικά φουτουριστικό, όταν μιλάμε για την ιαπωνική νυχτερινή ζωή) στα οποία μπορείς να δοκιμάσεις το περίφημο okonomiyaki, ένα είδος γλυκού pancake με αυγά, αλεύρι και λάχανο, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από κοιλιά χοιρινού ή για τους χορτοφάγους, από λαχανικά, μανιτάρια και όχι μόνο. Αξίζει να τονίσουμε πως okonomiyaki σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «αυτό που σας αρέσει».
Το bún bò hu στο Βιετνάμ
Πρόκειται για τη λατρεμένη από όλους τους Βιετναμέζους και όχι μόνο, σούπα με μοσχάρι. Μεγάλος της αντίπαλος στους δρόμους και στα εστιατόρια του Βιετνάμ, η bánh canh cua (σούπα με καβούρι) και το bánh mi, ένα είδος ασιατικού σάντουιτς με μπαγκέτα και φρέσκα κρεατικά και λαχανικά, το οποίο πωλείται σε κάθε δρόμο και λατρεύεται όπως το δικό μας σουβλάκι.