Τα καλύτερα γιορτινά cocktails από όλο τον κόσμο
- 29 ΔΕΚ 2020
Πέρσι τέτοια εποχή, σου γράφαμε για το απόλυτο γιορτινό cocktail που επιβάλλεται να πιεις τις μέρες των Χριστουγέννων, το Eggnog. «Γλυκό, κρεμώδες, με αλκοόλ. Τι άλλο θέλεις για να πειστείς ότι αυτό είναι το cocktail που θα φτιάξεις στο σπιτάκι σου αυτές τις μέρες της χαράς;». Φέτος θα κάνουμε ένα ταξίδι με όχημα τα γιορτινά cocktails από όλο τον κόσμο.
Glögg – Σκανδιναβία
Στο τέλος της χρονιάς, όλες οι χώρες της Σκανδιναβίας βιώνουν θερμοκρασίες που αγγίζουν το μηδέν ή και κάτω από αυτό. Άρα ήταν μια φυσική ανάγκη η δημιουργία ενός ζεστού και γιορτινού cocktail. Και το όνομα του, Glögg, το οποίο το καταναλώνουν συνεχώς οι Σκανδιναβοί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Ας τα πάρουμε από την αρχή, προφέρεται γλουγκ, με βαρύ το ου, και είναι μια παραλλαγή του γερμανικού Glühwein.
Το Glögg έχει μπαχαρικά όπως η κανέλα, το κάρδαμο και το γαρύφαλλο, μαζί με φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι και ζάχαρη. Συχνά έχει και ξηρούς καρπούς, ενώ γενικά από χώρα σε χώρα, από σπίτι σε σπίτι, η συνταγή του διαφέρει. Το αλκοόλ που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι Σκανδιναβοί είναι το aquavit, ενώ μερικές άλλες φορές χρησιμοποιούν vodka ή brandy. Το glögg έχει μακρά ιστορία μιας και ήταν το ποτό των ταχυδρόμων όταν πάνω στα άλογα μοίραζαν τα γράμματα και ήθελαν να ζεσταθούν. Με τα χρόνια έγινε ένα αμιγώς ανδρικό ποτό ενώ τη δεκαετία του 1960 εμφανίστηκε σε πολλά φινλανδικά περιοδικά και από τότε έγινε γιορτινό cocktail.
Coquito – Πουέρτο Ρίκο
Αν σου αρέσει το eggnog και σου αρέσει και η καρύδα τότε θα λατρέψεις το Coquito. Στο San Juan το Coquito είναι ένα από τα πράγματα που σηματοδοτούν την έναρξη των εορτών. Αν δεν πιεις Coquito δεν μπορείς να ζήσεις Navidad. Οι Πορτορικανοί το πίνουν και με πάγο, και σαν σφηνάκι αλλά και σαν συνοδευτικό μπύρας. Τα κύρια συστατικά του είναι το γάλα καρύδας, κρέμα καρύδας, ρούμι, και παστεριωμένο γάλα. Επίσης έχει κανέλα, εκχύλισμα βανίλιας, και μοσχοκάρυδο.
Otoso Sake – Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία όταν αλλάζει ο χρόνος δεν ανοίγουν σαμπάνιες, δεν τσουγκρίζουν ψηλά ποτήρια. Πίνουν ένα cocktail με sake στα ειδικά ποτήρια που είναι σαν σουπιέρες και το μοιράζονται μεταξύ τους ενώ εύχονται για τη νέα χρονιά. Αυτό -το καθαρά ιαπωνικό ποτό των γιορτών- είναι το Otoso. Περιέχει βότανα, μεταξύ των οποίων και η κανέλα, ραβέντι, τζίντζερ και πιπέρι, τα οποία έχουν μείνει μαζί με το sake για πολλές ώρες. Σερβίρεται στα ειδικά ποτήρια που λέγονται Sakazuki. Αυτό το παραδοσιακό ποτό έχει μακρά ιστορία και δεν προσφέρει και εύχεται μόνο υγεία σε όποιον το πίνει αλλά ήταν και το ποτό που πίστευαν ότι διώχνει τα κακά πνεύματα. Το Otoso, μπορεί να ξεκίνησε από την Κίνα αλλά έγινε ιδιαίτερα αγαπητό και συνδέθηκε με την ιαπωνική παράδοση.
Cola de Mono – Χιλή
Τα Χριστούγεννα οι Χιλιανοί έχουν πολλούς τρόπους για να γιορτάσουν. Τρώνε ένα γλυκό κέικ με όνομα pan de pascua και πίνουν ένα ποτήρι Cola de Mono ή Colemono εν συντομία. Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει η ουρά του πιθήκου, ενώ η προέλευσή του είναι άγνωστη. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο και φτιάχνεται με γάλα, μπαχαρικά, καφέ και αλκοόλ. Συνήθως χρησιμοποιούν οι Χιλιανοί aguardiente ή pisco τα οποία είναι τα παραδοσιακά τους ποτά. Όπως σε κάθε παραδοσιακή συνταγή υπάρχουν πολλές παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή.
Sorrel – Καραϊβική
Το Sorrel είναι το ποτό που πίνουν σε σχεδόν όλα τα νησιά της Καραϊβικής κατά τη διάρκεια των γιορτών. Έχει έντονο κόκκινο χρώμα και ιδιαίτερη γεύση. Αυτό οφείλεται σε ένα βότανο το οποίο χρησιμοποιείται για να το φτιάξουν και λέγεται Hibiscus sabdariffa. Επίσης, χρησιμοποιούν μούρα, κανέλα, τζίντζερ και όλα μέσα σε νερό που βράζει δίνουν το άρωμα τους και το χρώμα τους. Στο τέλος προστίθεται το κρασί ή το ρούμι για πιο παραδοσιακές γεύσεις και σερβίρεται είτε ζεστό είτε κρύο. Το ποτό έχει τις ρίζες του πίσω στην περίοδο που έφτασαν οι πρώτοι σκλάβοι στην Καραϊβική, όταν το έπιναν όσοι έφταναν για πρώτη φορά σε αυτά τα μέρη.
Ponche Navideño – Mexico
Στις πόλεις του Μεξικό, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, όλοι κυκλοφορούν με ένα ποτό στο χέρι. Το Ponche Navideño. Η συνταγή του διαφέρει όπως πολλές παραδοσιακές συνταγές αλλά αυτή που έχει επικρατήσει είναι η εξής: Piloncillo, ακατέργαστη ζάχαρη, μαγειρεμένα μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα, χειμερινά φρούτα όπως το tecojotes, μήλα και εσπεριδοειδή. Σαν αλκοολούχα βάση, το Ponche Navideño έχει το παλαιωμένο ρούμι. Κι όμως, δεν έχει τεκίλα. Αυτή πίνεται σκέτη ή σε σφηνάκι.