Τα πιο διάσημα σάντουιτς του κόσμου
- 2 ΔΕΚ 2020
Και ως γνωστόν στην Ελλάδα έχουμε το δικό μας, τίμιο και αυθεντικό σάντουιτς που κάνει περήφανους τους Βόρειους. Ναι, για το τυλιχτό σουβλάκι μιλάμε, το οποίο στο πάνω μισό της χώρας αποκαλείται σάντουιτς. Βέβαια, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν υπάρχει και το ‘μπουρί’, που αν δεν το έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα, πραγματικά δεν ξέρεις τι χάνεις.
Στο θέμα μας, όμως. Ωραίο το σάντουιτς που έχουμε εδώ, αλλά ξέρεις τα πιο διάσημα του κόσμου; Αυτά που τρώνε από την Αμερική μέχρι το Βιετνάμ και ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους; Πάμε να τα δούμε.
Arepa, Βενεζουέλα
Είναι ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της Βενεζουέλας και ίσως το εθνικό τους πιάτο. Τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα το λατρεύουν. Φτιάχνεται με ψωμί καλαμποκιού, το οποίο ψήνεται ή τηγανίζεται και μέσα το γεμίζουν με σχεδόν τα πάντα, από κρέας, αυγό και τυρί, μέχρι ό,τι τραβάει η όρεξή σου.
Bánh Mì, Βιετνάμ
Το Bánh mì είναι ένα κάπως περίεργο σάντουιτς που απολαμβάνουν οι τουρίστες που επισκέπτονται το Βιετνάμ, μια χώρα με εξαιρετική κουζίνα. Το μείγμα του γαλλικού αποικιακού παρελθόντος, αλλά και των παραδόσεων χιλίων ετών φαίνονται σε αυτή τη συνταγή, η οποία περιλαμβάνει ένα ψωμί τύπου μπαγκέτα γεμιστό με λαχανικά τουρσί και χοιρινό.
Squid sandwich, Ισπανία
Γι’ αυτή τη συνταγή υπάρχει μεγάλη διαμάχη στην Ισπανία, μιας και τόσο στη Μαδρίτη, όσο και σε πολλές άλλες πόλεις, ισχυρίζονται ότι είναι δική τους. Η ιστορία αυτού του σάντουιτς με καλαμάρι δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά σχετίζεται με τις περιόδους αποχής από το κρέας κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Μια τέλεια και οικονομική επιλογή για βόλτες κοντά στη θάλασσα με τη συνοδεία παγωμένης μπύρας.
Philly cheesesteak, ΗΠΑ
Το σάντουιτς-σημαία της Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι κλασσικό στην όψη, αλλά φανταστικό στη γεύση. Έχει λωρίδες κρέατος, μπόλικο τυρί, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι και καυτερή σάλτσα. Ξεκίνησε να πωλείται τη δεκαετία του 1930 και αγαπήθηκε αστραπιαία.
Chip butty, Ηνωμένο Βασίλειο
Δύο φέτες ψωμί με βούτυρο αγκαλιάζουν σφιχτά μια καλή μερίδα τηγανητές πατάτες, ενώ μέσα υπάρχει και μπόλικη ποσότητα κέτσαπ ή μαγιονέζας. Ή κι από τα δύο για τους μερακλήδες. Μια βόμβα με υδατάνθρακες, στην οποία δύσκολα μπορείς να αντισταθείς.
Choripán, Αργεντινή
Ουσιαστικά η λέξη προέρχεται από το chorizo, το γνωστό ισπανικό λουκάνικο και το pan που είναι το ψωμί. Το συγκεκριμένο δημιούργημα πουλήθηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή, αλλά το αγαπούν εξίσου και στη Χιλή. Το λουκάνικο μπαίνει μέσα σε ψωμάκι τύπου μπαγκέτα και λούζεται με σως chimichurri.
Croque madame, Γαλλία
Πλέον δεν τρώγεται μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλο τον κόσμο, μιας και θεωρείται ως το must σάντουιτς του αγαπημένου μας brunch. Το κλασσικό τοστ με το ζαμπόν και το τυρί τηγανίζεται, τυλίγεται με μπεσαμέλ και έχει κι ένα τηγανητό αυγό από πάνω του για έξτρα γεύση. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα γαλλικό καφέ στις αρχές του 20ου αιώνα κι έκτοτε απογειώθηκε.
Cuban, Κούβα
Προφανώς και το cuban σάντουιτς θα είχε καταγωγή από την Κούβα. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από μετανάστες της Καραϊβικής που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα απλό και οικονομικό γεύμα. Σε δικό τους ψωμί (τύπου μπαγκέτα), το οποίο το ψήνουν για λίγο, προσθέτουν ζαμπόν, τυρί, μουστάρδα και πίκλες.
Francesinha, Πορτογαλία
Κατά πάσα πιθανότητα το πιο χορταστικό σάντουιτς της λίστας. Ένα φεστιβάλ θερμίδων, το οποίο παραβλέπεις και πέφτεις με τα μούτρα πάνω του. Έχει καταγωγή από το Πόρτο και είναι γεμιστό με μοσχαρίσιο κρέας, λουκάνικο, χοιρινό, ντομάτα, λιωμένο τυρί και σάλτσα μπύρας. Σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές και είναι ό,τι πρέπει για καλοφαγάδες. Αντέχεις;