Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε ζυμαρικά
- 8 ΝΟΕ 2021
Το μαγείρεμα των τέλειων ζυμαρικών δεν είναι απλή υπόθεση ακόμα και για τους επαγγελματίες μάγειρες. Υπάρχουν όμως κάποια κοινά λάθη που κάνουμε όλοι στην κουζίνα του σπιτιού μας και μπορεί να ευθύνονται για ένα όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα. Ζυμαρικά που λασπώνουν, που δεν έχουν αλατιστεί σωστά ή δε δένουν με τη σάλτσα.
Ευτυχώς, μπορείς να αποφύγεις όλα τα παραπάνω και σήμερα το βράδυ να φτιάξεις την τέλεια pasta στο σπίτι σου.
Τι να μην κάνεις όταν μαγειρεύεις ζυμαρικά
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και τα λάθη είναι για να διορθώνονται.
Μη βάζεις λιγότερο νερό στην κατσαρόλα ή χρησιμοποιείς μικρό σκεύος
Για πολλούς από εμάς, η κάθε είδους pasta είναι μια εύκολη, γρήγορη συνταγή για ένα βράδυ καθημερινής. Τις περισσότερες φορές όμως δε δίνουμε στη διαδικασία μαγειρέματος τον χρόνο που της αξίζει. Όταν δε χρησιμοποιούμε αρκετό νερό ή μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα για την ποσότητα των ζυμαρικών που φτιάχνουμε, στην πραγματικότητα τους κάνουμε κακό.
Και στις δύο περιπτώσεις, όταν προσθέτεις τα ζυμαρικά, αν δεν υπάρχει αρκετό νερό, αυτά θα χαμηλώσουν πολύ τη θερμοκρασία του νερού, γεγονός που αυξάνει τον χρόνο μαγειρέματος και κάνει τα ζυμαρικά κολλώδη και ιδιαίτερα αμυλώδη. Χρησιμοποίησε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφο μαγείρεμα στα ζυμαρικά.
Μην ξεχνάς να προσθέτεις αλάτι στο νερό
Βάζοντας αλάτι στο νερό, θα κάνει τεράστια διαφορά στο πιάτο σου. Θέλεις να το νερό να είναι αλμυρό για δύο λόγους: Πρώτον, βοηθάει στο να αλατιστούν τα ζυμαρικά και δεύτερον τα αποτρέπει από το να λασπώσουν. Βεβαιώσου ότι προσθέτεις τουλάχιστον μια κουταλιά της σούπας σε μια κατσαρόλα με νερό μόλις αρχίζει να βράζει, είναι το πιο σημαντικό βήμα στο μαγείρεμα των ζυμαρικών.
Μην ξεπλένεις τη βρασμένη pasta
Μόλις μαγειρέψεις τα ζυμαρικά σου τέλεια al dente και τα στραγγίσεις σε ένα σουρωτήρι (θυμήσου να μην πετάξεις το νερό όπου έβρασαν), μην τα ξεπλύνεις κάτω από τη βρύση. Όταν γίνεται αυτό, ξεπλένεις και το υπόλοιπο άμυλο, το οποίο θα σε βοηθήσει με τη σάλτσα σου, και μεγάλο μέρος του αλατιού που απορρόφησαν τα ζυμαρικά από τη διαδικασία μαγειρέματος. Το ξέπλυμα των ζυμαρικών ουσιαστικά τα επαναφέρει στο μηδέν της γευστικής κλίμακας και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε.
Μην πετάς το νερό από τα ζυμαρικά
Πολλοί από εμάς απλά θα στραγγίσουμε τα ζυμαρικά μας σε ένα σουρωτήρι και θα ρίξουμε το νερό στον νεροχύτη της κουζίνας αφού τελειώσουμε το μαγείρεμα. Μην το κάνεις!
Τοποθέτησε το σουρωτήρι πάνω από μια άλλη κατσαρόλα, ώστε να γλιτώσεις το μαγειρικό υγρό. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις απλά μια λαβίδα για να αφαιρέσεις τα ζυμαρικά σου από το νερό. Το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά περιέχει αλάτι και άμυλο, δύο πράγματα που το κάνουν εξαιρετικά χρήσιμο στο φινίρισμα της σάλτσας σου.
Μην ξεχνάς να ολοκληρώσεις το μαγείρεμα των ζυμαρικών στη σάλτσα
Ο λόγος για τον οποίο κάθε συνταγή ζυμαρικών σε καθοδηγεί να μαγειρέψεις τα ζυμαρικά al dente είναι για να ολοκληρώσεις το μαγείρεμά τους στην ίδια τη σάλτσα. Αυτό επιτρέπει στα ζυμαρικά να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας χωρίς να παραβράσουν.
Κάθε σάλτσα ζυμαρικών, από μαρινάρα και πέστο μέχρι καρμπονάρα, έχει σχεδιαστεί για να αναμειγνύεται με τα ίδια τα ζυμαρικά αντί να λειτουργεί απλώς ως επικάλυψη. Ένωσε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και δε θα ξαναγυρίσεις ποτέ ξανά στις παλιές σου συνήθειες.