ATHENS BEST

Τα ψαγμένα pasta bars που αποθεώνουν τα ζυμαρικά στην Αθήνα

Δεν είναι ιταλικά, είναι street food μαγαζιά που κάνουν τέχνη με τα αγαπημένα μας ζυμαρικά.

Τα ζυμαρικά ή pasta όπως τα λένε οι Ιταλοί έχουν μια μακρά ιστορία στην γαστρονομία. Στην Ελλάδα η ιστορία αυτή πηγαίνει βαθιά στο παρελθόν με διάφορες μορφές και σχήματα. Όμως όταν λέμε ζυμαρικά σε όλους έρχονται δύο πράγματα στο μυαλό. Το πρώτο είναι η μακαρονάδα της μαμάς και δεύτερο είναι οι ιταλικές φινετσάτες μακαρονάδες. Εμείς μαζέψαμε τα μαγαζιά στα οποία προσφέρεται ποιοτική, πεντανόστιμη μακαρονάδα που όταν την τρως κάνεις σλρουπ γεμάτος ευχαρίστηση.

Lagom “The Pasta Place”

Η πιο νέα άφιξη στην κατηγορία των pasta bars, η οποία ήρθε να προσφέρει υπερποιοτικές μακαρονάδες σε προσιτές τιμές και με απόλυτη street food διάθεση. Το Lagom – The Pasta Place είναι το καινούργιο project του Χρήστου Γλωσσίδη από το ‘MasterChef’ και άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες στην Νέα Σμύρνη. Συγκεκριμένα, φιλοδοξεί να γεμίσει την πλατεία με ποιοτικές μακαρονάδες μέσα σε κυπελάκια.

Ναι καλά κατάλαβες, το Lagom δεν σερβίρει σε πιάτα, αλλά σε κυπελάκια, και έχει μια ανοιχτή κουζίνα στην οποία βλέπεις την μακαρονάδα σου να φτιάχνεται on the spot. Αυθεντική καρμπονάρα ή vegan, pasta με ραγού που φέρνει σε μακαρόνια με κιμά, mac & cheese με γαλλικό τυρί ρακλέτ, είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Έχεις 8 προτάσεις σε ζυμαρικά για να διαλέξεις και μετά μπορείς να παίξεις όπως επιθυμείς. Μην ξεχάσεις να συνδυάσεις και ένα από τα cocktail που έχει το Lagom: Negroni, Americano ή Aperol Spritz. Αν η Νέα Σμύρνη σου πέφτει μακριά σύντομα θα ανοίξει και στην γειτονιά του Χρήστου, το Περιστέρι.

25ης Μαρτίου 25, Νέα Σμύρνη.

ALEX the fresh pasta bar

Πριν από αυτό υπήρχαν και άλλα pasta bars, όμως το Alex είναι αυτό που έμαθε αυτή την κατηγορία food bar σε όλους. Σε έναν υπέροχο χώρο, μικρό και γεμάτο με ευχάριστη αύρα στην πλατεία Δεξαμενής, η σεφ Άλεξ Βασιλάτου μας μαθαίνει την μακαρονάδα από το μηδέν. Θα πάθεις πλάκα με την ‘Κερασάκι’ με λιγκουίνι ολικής άλεσης, χρωματιστά ντοματίνια, σκόρδο, ρίγανη δυόσμο και παρμεζάνα, όπου η απλότητα αναδεικνύει την γεύση, όπως και με την τρουφάκι με κοχυλάκια με μανιτάρια και άσπρη σάλτσα μαύρης τρούφας. Και οι επτά επιλογές είναι απίστευτες και ίσως φταίει το μεράκι και η αγάπη που βάζει η Άλεξ σε κάθε μια από αυτές. Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και πήγαινε στο Άλεξ, αν δεν έχεις ήδη πάει, και θα επαναπροσδιορίσεις τι σημαίνει pasta. Μπορείς να τα πάρεις και πακέτο για το σπίτι ή να τα φας στο δρόμο.

Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι.

Mailo’s – The Pasta Project

Τα κουτιά του Mailo είναι μαγικά. Σίγουρα το έχεις δει περνώντας από την Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι, και ξαφνικά καταλαβαίνεις ότι σε έπιασε μια λιγούρα για pasta. Φρέσκια πάστα από ιταλικό βιολογικό αλεύρι, που δεν χρειάζεται πάνω από 2 λεπτά για να βράσει, συνδυασμένο με σάλτσες που δεν ξέρεις ποια να πρωτοδιαλέξεις, μπαίνουν μέσα στο κουτί και τσουπ, έτοιμο το ιταλιάνικο γεύμα σου.

Με μια εξίσου φρέσκια σάλτσα που χρειάζεται άλλο τόσο για να ολοκληρωθεί στο πεντάλεπτο το απίθανο γεύμα σου. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις τα Parmesan Chicken με κρέμα παρμεζάνας, κοτόπουλο, μανιτάρια και εστραγκόν και το Philadelphia Chicken με Philadelphia, κοτόπουλο, μπρόκολο και λιαστή ντομάτα. Το δεύτερο θα το ερωτευτείς παράφορα και ας το κοίταξες λίγο στραβά στην αρχή. Αν είσαι ‘Αμερικάνος’ τότε υπάρχει το mac n’ cheese ενώ αν είσαι ‘Ιταλός’ υπάρχει και κλασική καρμπονάρα και beef ragu για εσένα που ζυμαρικά σημαίνουν μακαρόνια με κιμά. Γενικά ότι και να δοκιμάσεις είναι απογείωση.

Πατριάρχου Ιωακείμ 39, Κολωνάκι.

The Pasta Shop

Ίσως το πρώτο pasta shop της πόλης, στο κέντρο της πόλης. Είναι δύο βήματα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης και είναι όσο street πάει. Διαλέγεις ζυμαρικά, διαλέγεις σάλτσα και σε λιγότερο από πέντε λεπτά έχεις τα ζυμαρικά σου έτοιμα και ζεστά. Εδώ κυριαρχούν οι κλασικές συνταγές όμως αυτό που κάνει την διαφορά είναι τα οκτώ είδη ζυμαρικών από τα οποία καλείσαι να διαλέξεις. Ραβιόλια γεμισμένα με σπανάκι, προσούτο ή λιαστές ντομάτες, φρέσκες πέννες ολικής, gluten free επιλογές ζυμαρικών και άλλα πόσα. Από τις σάλτσες εγώ θα σου προτείνω το πέστο του το οποίο δίνει άρωμα σε όλο τον πεζόδρομο. Διάλεξε και κάτσε στα τραπεζάκια έξω και απόλαυσέ το.

Καλαμιώτου 9Α, Μοναστηράκι

Pasta on the go

Όσοι δουλεύουν στο κέντρο το ξέρουν και το αποθεώνουν. Δεν έχει μόνο pasta, αλλά και pizza, calzone, panini. Όμως όπως λέει και το όνομά του έχει ιδιαίτερη αδυναμία στην pasta. Διάλεξε ζυμαρικό, ανάμεσα σε σπαγγέτι, πένες, gnocchi, strozzapreti ή λιγκουίνι και εμπλούτισέ τα με ότι υλικά επιθυμείς. Θα σε βοηθήσουν και τα παιδιά αλλά μπορείς να παίξεις όσο θες εσύ. Είναι φθηνό, γρήγορο και πάρα πολύ νόστιμο. Δεν σου γεμίζει το μάτι απ’ έξω αλλά πρέπει να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις την αξία του.

Θεμιστοκλέους 1, Ομόνοια.

So So So

Μπορεί να μην είναι ζυμαρικά με την ιταλική έννοια του όρου αλλά είναι ζυμαρικά. Συγκεκριμένα το So So So είναι το πρώτο μαγαζί στην πόλη που σερβίρει αυθεντικό ramen. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το So So So είναι αδερφάκι του Koi, και τρεις εκδοχές του γιαπωνέζικου ζωμού που όταν το παραγγείλεις θα σου έρθει σε ένα βαθύ μπολ με noodles. Pork belly και φρέσκο κρεμμύδι η πρώτη, μοσχαρίσιο κιμά, καβουρδισμένο καλαμπόκι και φύλλα nori η δεύτερη και η τρίτη μία χορτοφαγική με μανιτάρι, φύτρες φασολιού και miso. Δεν ξέρω αν έχεις δοκιμάσει, αν σου αρέσει ή όχι, αν σε έχει ψήσει ο Κοντιζάς ή ούτε καν, αυτό που ξέρω είναι ότι το ramen του So So So είναι χορταστικό, νόστιμο και σε ταξιδεύει κατευθείαν Ιαπωνία. Αν με ρωτάς γιατί το έβαλα στην λίστα τότε να σου εξηγήσω ότι είναι street food, με noodles και είναι πεντανόστιμο. Τρία τικ στην σειρά.

Απόλλωνος 1-5 Σύνταγμα.

Και ένα στην συμπρωτεύουσα

Kapamaru

Εκεί στην Πλατεία Ναυαρίνου, θα βρεις αυτό το μαγαζί με το περίεργο όνομα και την ακόμα πιο ιδιαίτερη διακόσμηση. Αν δεν θυμάσαι τον Kapamaru ήταν ένα anime που ήταν τρελαμένος με τα ζυμαρικά. Τώρα εξηγούνται λίγο καλύτερα όλα. Από το όνομα και την διακόσμηση, μέχρι την ενδυμασία και το concept. Μέσα σε τρία λεπτά θα δεις τα ζυμαρικά που έχεις επιλέξει μαζί με την σάλτσα να δένουν μαγικά και μπαίνουν μέσα στο πολύχρωμο κυπελλάκι. Το δύσκολο είναι να διαλέξεις τι θες γιατί η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που ίσως χαθείς. Φοιτητές, περαστικοί, οικογένειες περνούν και παίρνουν pasta, ενώ τα καταβροχθίζουν σαν τον Kapamaru.

Δημητρίου Γούναρη 36, Θεσαλλονίκη.