Τα Sandos βρίσκονται στην Αθήνα και δηλώνουμε πανέτοιμοι
Tο pop-up project από την ομάδα του Poké Hawaiian Sushi βάζει τη δική του πινελιά στα ιαπωνικά σάντουιτς.
- 30 ΜΑΡ 2021
Στην Αμερική, την τελευταία τριετία τα Katsu Sandos είναι παντού. Στην Αθήνα, το ιαπωνικό και τόσο Instagram friendly σάντουιτς, βρήκε το σπίτι του σε ένα pop-up project στην οδό Πετράκη. Τι ακριβώς είναι όμως το Katsu Sando; Το “Katsu” αποτελεί μία συντομογραφία για το “katsuretsu”, το “cutlet” (κοτολέτα) στα ιαπωνικά, και το “sando” είναι το nickname για τη λέξη «σάντουιτς». Ουσιαστικά, είναι η απάντηση της Ιαπωνίας στο bologna sandwich.
Η κουζίνα της Δύσης ασκεί μία παράξενη γοητεία στους Ιάπωνες και υπάρχει μάλιστα μία λέξη που το περιγράφει: “yoshoku” – είναι μία υποενότητα της ιαπωνικής κουζίνας που κλείνει μέσα της όλες τις δυτικές γαστρονομικές επιρροές. Πίσω στο Katsu Sando, ο μύθος (δηλαδή το διαδίκτυο) υποστηρίζει ότι το σάντουιτς εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα εστιατόριο που ονομάζεται Rengatei στο Τόκιο το 1899 ως ένας φόρος τιμής στο σνίτσελ. Προφανώς, άρεσε τόσο πολύ στους ανθρώπους εκεί, επέζησε για πολλά χρόνια και έτσι έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ.
Στην Αθήνα τώρα, το αγαπημένο ασιατικό street food (που στην Ιαπωνία το αγοράζει κανείς από τα kombini, τα αντίστοιχα μίνι μάρκετ) κάνει την εμφάνισή του ως pop-up project από την ομάδα του Poké Hawaiian Sushi. O σεφ Γιάννης Κανδυλίδης (Poké), σε συνεργασία με τον σεφ Δημήτρη Κανταράκη (Στ’ Άστρα), φίλοι από την κουζίνα του Βαρούλκου, βάζουν τη δική τους πινελιά στα ιαπωνικά σάντουιντς. Η ιδέα για το Sando ξεκίνησε από τον πειραματισμό του Γιάννη με το shokupan ή japanese milk bread, ένα ψωμί που φτιάχνεται με μία πολύ διαφορετική τεχνική, το tangzhong. Το αποτέλεσμα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε brioche και τσουρέκι, λιγότερο γλυκό και περισσότερο αφράτο, δίνοντας έτσι στα sando τον ξεχωριστό τους χαρακτήρα. Η πανδημία στάθηκε η αφορμή για να στηθεί ένα delivery-only project, το οποίο αγκαλιάστηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Τι να δοκιμάσεις
Ο πιο γνωστός συνδυασμός γεύσεων είναι το Katsu Sando, που περιέχει παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα, ψιλοκομμένο λάχανο και tonkatsu sauce, δηλαδή μια ιαπωνική μπάρμπεκιου σος. Το βρίσκεις στο μενού του Sando, μαζί με το επίσης κλασικό Chicken Katsu Sando αλλά και πιο πειραγμένες επιλογές, όπως το Cheeseburger Sando, το Pork Tsukune and Kimchi Sando και το Fish Sando με μπακαλιάρο tempura και χειροποίητη tartar sauce με βραστό αυγό, κάπαρη και λεμόνι τουρσί (δικό μου αγαπημένο). Η ομάδα του Sando ετοιμάζει όλα τα υλικά από το μηδέν, από την ιαπωνικού στυλ μαγιονέζα τύπου kewpie και τη δική τους tonkatsu chutney (ένα twist στην ιαπωνική tonkatsu sauce) μέχρι το χοιρινό tsukune (ιαπωνικό κεμπάμπ), και το κορεάτικο kimchi (καυτερό fermented ξινολάχανο).
Ο Γιάννης αγαπάει τις ζυμώσεις τόσο για το umami της υπόθεσης, όσο για το γεγονός ότι συμβάλλουν στο minimum waste και δίνουν άλλη διάσταση σε συστατικά που ήδη γνωρίζουμε. Από το μενού δε λείπει και vegetarian επιλογή με το Miso Eggplant Sando, με μελιτζάνα μαριναρισμένη σε miso και μαγιονέζα με μανιτάρια shiitake, αλλά και γλυκά sando όπως το Strawberry and Kiwi Sando με φράουλες, ακτινίδιο και μια ελαφριά κρέμα mascarpone.
Τις συνταγές ολοκληρώνει η αισθητική του γραφίστα Μενέλαου Κουρούδη από το k2design που δημιούργησε μια σειρά από ήρωες, πρωταγωνιστές στο saga του Sando.