© Linda Xu / Unsplash
ΚΑΦΕΣ

4 κρύοι καφέδες για να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα

Υπάρχει ζωή και πέρα από τον φρέντο.
Ένας παγωμένος καφές μπορεί να κάνει θαύματα όταν η ζέστη χτυπάει κόκκινο. Θα σου δώσει αυτό το έξτρα boost που χρειάζεσαι και παράλληλα θα σε δροσίσει. Τι θα έλεγες όμως αν έπαιρνε και τη θέση ενός ποτού;

Φτιάχνοντας ένα βασικό cold brew, μπορείς να δοκιμάσεις συνταγές και συνδυασμούς για κρύους καφέδες που δεν έχεις φανταστεί, όπως το Japanese Coffee Cola. Αν πάλι αγαπάς τις πιο έντονες γεύσεις, η κρύα εκδοχή του Irish Coffee θα σε αποζημιώσει, ενώ ένας Japanese Iced Coffee είναι ιδανική επιλογή όταν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου.

Έαν πάλι είσαι υπέρμαχος των κλασικών φρέντο εσπρέσο και καπουτσίνο, να θυμάσαι ότι η σωστή εκχύλιση του καφέ και η θερμοκρασία παίζουν ρόλο σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, ενώ για έναν καλοφτιαγμένο φραπέ απόφυγε να χρησιμοποιήσεις πλαστικό shaker για το χτύπημα.

Ας δούμε όμως εκείνους τους κρύους καφέδες που δε βρίσκονται τόσο συχνά στο ποτήρι σου.

Cold Brew Fizz

Cold brew και ανθρακούχο νερό είναι τα μοναδικά συστατικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις αυτό το δροσιστικό ποτό. Σε ένα ποτήρι με πάγο, ρίχνεις τον κρύο καφέ και στη συνέχεια το νερό με το ανθρακικό.

Βασική προϋπόθεση για τέλειο αποτέλεσμα, η ποιότητα του καφέ και ένα φίνο ανθρακούχο νερό χωρίς πρόσθετα αρωματικά και γεύση.

Japanese iced coffee

Το cold brew αποτελεί σίγουρα μία από τις τάσεις της εποχής αλλά αν το έχεις βαρεθεί, μπορείς να δοκιμάσεις το Japanese iced coffee. Γίνεται γρήγορα και εύκολα αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περιχύσεις τα παγάκια με ζεστό καφέ. Στη συνέχεια, μπορείς να δώσεις επιπλέον γεύση στον καφέ σου, προσθέτοντας μία φέτα γκρέιπφρουτ.

Iced Irish Coffee

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να γεμίσεις με πάγο ένα cocktail shaker και στη συνέχεια να προσθέσεις 120 ml. δυνατό καφέ παγωμένο, 1 κ.σ. σιρόπι ζάχαρης, 40 ml. ουίσκι και 30 γρ. κρέμα γάλακτος, και να ανακινήσεις δυνατά για περίπου 30 δευτερόλεπτα (ή μέχρι να νιώσεις το shaker παγωμένο στο χέρι σου). Σουρώνεις σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο και αν θέλεις προσθέτεις σαντιγί από πάνω.

Japanese coffee cola

Αυτή η συνταγή βασίζεται σε ένα αγαπημένο ποτό της Ιαπωνίας, το Espresso Coke. Εκεί, ο συνδυασμός καφέ και cola είναι υπαρκτός – βρίσκεις κανονική γεύση Coca-Cola καφέ. Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό, μπορείς να ακολουθήσεις τη συνταγή των Andrew Chau and Bin Chen από το The Boba Book.

Υλικά
200 γρ. παγάκια
1/4 φλιτζάνι κρύο καφέ
1 φλιτζάνι Cola
1/2 φλιτζάνι Βουτυρόκρεμα

Για τη βουτυρόκρεμα
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά αλατισμένο βούτυρο
2 κουταλιές ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα

Εκτέλεση
Γεμίζεις ένα ποτήρι με πάγο και προσθέτεις το cold brew. Ρίχνεις αργά την cola. Προσθέτεις τη βουτυρόκρεμα. Ανακατεύεις πριν πιείς.

Για τη βουτυρόκρεμα: Κοσκινίζεις τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και χτυπάς σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα. Παράλληλα, λιώνεις το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων (όχι περισσότερο από 20 ή 30 δευτερόλεπτα). Μόλις λιώσει, το ανακατεύεις καλά με το συμπυκνωμένο γάλα. Συνεχίζεις να χτυπάς την κρέμα μέχρι να πήξει. Προσθέτεις αργά το μείγμα του συμπυκνωμένου γάλακτος και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να θυμίζει σαντιγί.

Μπορείς να φυλάξεις τον καφέ στο ψυγείο, κλεισμένο αεροστεγώς, για 7 ημέρες.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις και άλλους κρύους καφέδες εκτός από φραπέ και φρέντο;

Exit mobile version