Τι είναι το παστινάκι που λατρεύουν να μαγειρεύουν στο MasterChef
Το ριάλιτι μαγειρικής έφερε στην επιφάνεια ένα παραγκωνισμένο ζαρζαβατικό.
- 29 ΦΕΒ 2020
Αχ, παστινάκι. To MasterChef μας έχει μάθει πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Τον αφρό, τη σφαιροποίηση, την πικλοποίηση, το κουλί, το ντάσι, τη μους που δεν είναι από σοκολάτα, την αποδόμηση που δεν είναι από τον Ντεριντά. Ένα ακόμα πράγμα που μας έμαθε είναι και το παστινάκι ή παστινάκη, το λεγόμενο parsnip στα Αγγλικά, ένα μέχρι πρόσφατα παραγκωνισμένο λαχανικό.
Το παστινάκι μοιάζει με καρότο και στην όψη και στη γεύση. Είναι όμως λευκό και λίγο πιο γλυκό, ενώ θα σου αφήσει μία κρεμώδη επίγευση σαν ξηρού καρπού. Πρόκειται επίσης, για ένα ζαρζαβατικό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να το καταναλώσεις, μοιάζει με τον τρόπο κατανάλωσης του καρότου· σε σούπα, τσιπς, πουρέ, βραστό, στο φούρνο και ενίοτε ωμό. Μπορείς ακόμα να αντικαταστήσεις τη βρώση πατάτας με τη βρώση παστινάκης, για πιο υγιεινό. Για τους μερακλήδες, το παστινάκι μπορεί να γίνει και κρασί που έχει μια παρόμοια γεύση, με το κρασί της Μαδέρας. Το μόνο που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις από το λαχανικό είναι τα φύλλα του, γιατί όπως και του καρότου μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις και τέλος πάντων δεν είναι και νόστιμα.
Κάθε χρόνο στο MasterChef, το συμπαθές λαχανικό έχει τα 15 λεπτά δημοσιότητάς του. Φέτος το παστινάκι έκανε την εμφάνισή του στη δοκιμασία αποχώρησης, σε μορφή σούπας και σε συνταγή της Κωνσταντίνας Διβόλη.
Για την ιστορία, στη δοκιμασία διαγωνίζονταν η Μάγδα, η Μαριάννα και η Μαρία και αποχώρησε η Μάγδα. Μέσα σ’όλα μάθαμε και την πληροφορία ότι το παστινάκι κάνει ώρα για να βράσει.
Το 2018 στο MasterChef 2, το παστινάκι είχε εμφανιστεί σε μορφή τσιπς σε Masterclass του Λεωνίδα Κουτσόπουλου. Στο MasterChef 3 το 2019, έκανε την εμφάνισή σε μορφή πουρέ, πάλι σε δοκιμασία αποχώρησης. Η συνταγή ήταν του σεφ Χάρη Αντωνόπουλου.
Κάτι μας λέει ότι χάρη στο MasterChef το παστινάκι θα εμφανίζεται όλο και περισσότερο στους καταλόγους των εστιατορίων, ενώ θα κατακτήσει πολύ σύντομα και τα ελληνικά νοικοκυριά.