Τι είναι το σουρίμι και γιατί συναντάμε συχνά την απομίμηση του καβουριού
Το σουρίμι αποτελεί το βασικό συστατικό του προϊόντος αλλά τα επιπλέον συστατικά είναι πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεσαι.
- 30 ΙΑΝ 2025
Πιθανότατα να έχεις ακούσει τη λαϊκή ρήση «τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του», το οποίο λέγεται όταν κάτι δεν επαρκεί. Στην περίπτωση του κάβουρα τώρα, αν έχεις βρεθεί μπροστά σε μία πιατέλα με καρκινοειδή μαλακόστρακα, θα γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι περισσότερο είναι το παίδεμα από την ποσότητα που θα φας. Δεν παύει ωστόσο να είναι ένας νόστιμος μεζές.
Δεδομένου λοιπόν της μικρής ποσότητας σε ψαχνό είναι απίθανο να περιέχουν πραγματικό καβούρι όλα εκείνα τα πιάτα που συναντάμε σε ταβέρνες και σουσάδικα – βλέπε καβουροσαλάτες, καβουροκεφτέδες και California sushi rolls. Στις πιο συχνές περιπτώσεις φτιάχνονται με απομίμηση καβουριού – σουρίμι. Πρόκειται για σάρκα ψαριού πολτοποιημένη που αναμιγνύεται με άλλα συστατικά πριν κοπεί στο χαρακτηριστικό της σχήμα.
Είναι μια προσιτή εναλλακτική λύση σε σχέση με το πραγματικό καβούρι, αλλά είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένο προϊόν και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Παρόλο που η απομίμηση καβουριού παρασκευάζεται από θαλασσινά, γενικά δεν περιέχει καβούρι, εκτός από μια μικρή ποσότητα εκχυλίσματος καβουριού που προστίθεται μερικές φορές για το άρωμα.
Ο μπακαλιάρος pollock, ο οποίος έχει ήπιο χρώμα και οσμή, χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή σουρίμι. Αυτό το ψάρι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή fish sticks και άλλων παναρισμένων προϊόντων ψαριού.
Παρά τον παρόμοιο αριθμό θερμίδων, η απομίμηση έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλότερη σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά και αρκετές βιταμίνες και μέταλλα από το πραγματικό καβούρι.
Οι συσκευασίες των προϊόντων σουρίμι μπορεί να φέρουν την ένδειξη «απομίμηση καβουριού» ή «ανάμειξη πρωτεΐνης ψαριού με καβούρια», αλλά πρέπει να ακολουθούν τους κυβερνητικούς κανόνες επισήμανσης. Στην Ιαπωνία, τα θαλασσινά με βάση το σουρίμι συχνά ονομάζονται kamaboko.
Η απομίμηση καβουριού φτιάχνεται από πολλά συστατικά
Το κύριο συστατικό στην απομίμηση καβουριού είναι το σουρίμι, το οποίο γενικά περιλαμβάνει το 35%-50% του προϊόντος κατά βάρος.
Τα άλλα κύρια συστατικά (πηγή Healthline) των απομιμήσεων καβουριού είναι:
- Νερό: Το νερό είναι γενικά το δεύτερο σε αφθονία συστατικό και απαιτείται για την επίτευξη της σωστής υφής και τον έλεγχο του κόστους του προϊόντος.
- Άμυλο: Το άμυλο πατάτας, σιταριού, καλαμποκιού ή ταπιόκας χρησιμοποιείται συχνά για να σταθεροποιήσει το σουρίμι και να μπορέσει να καταψυχθεί. Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί υπερβολικό άμυλο για να μειωθεί το κόστος, το προϊόν μπορεί να γίνει κολλώδες και μαλακό.
- Πρωτεΐνη: Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες πρωτεΐνες, όπως η σόγια, οι οποίες βελτιώνουν την υφή, το χρώμα και τη γυαλάδα του τελικού προϊόντος.
- Ζάχαρη και σορβιτόλη: Αυτά βοηθούν το προϊόν να αντέξει στην κατάψυξη και την απόψυξη. Προσφέρουν επίσης λίγη γλυκύτητα.
- Φυτικά έλαια: Μερικές φορές χρησιμοποιούνται ηλιέλαια, σογιέλαια ή άλλα φυτικά έλαια για τη βελτίωση της υφής, του λευκού χρώματος και τη διάρκεια ζωής. Ορισμένες μάρκες μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν ιχθυέλαιο αντί αυτού.
- Αλάτι (χλωριούχο νάτριο): Εκτός από την προσθήκη γεύσης, το αλάτι βοηθά την πάστα ψαριού να σχηματίσει ένα ανθεκτικό πήκτωμα. Το χλωριούχο κάλιο, το οποίο επιτελεί τις ίδιες λειτουργίες, μπορεί να αντικαταστήσει μέρος του αλατιού.
Αφού συνδυαστούν αυτά τα συστατικά με συντηρητικά και άλλα πρόσθετα, το μείγμα καβουριών μαγειρεύεται και πιέζεται στα επιθυμητά σχήματα, σφραγίζεται σε κενό αέρος και παστεριώνεται για να σκοτωθούν τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια.