Τι γιορτάζουν οι Αμερικάνοι την ημέρα των Ευχαριστιών (και μία συνταγή για να μπεις στο πνεύμα)
Ποια η σημασία του Thanksgiving και μία συνταγή με mashed potatoes για να συνοδεύεις τη γαλοπούλα σε περίπτωση που θέλεις να ακολουθήσεις το έθιμο.
- 25 ΝΟΕ 2021
Αν μας έρχεται κάτι στο μυαλό ακούγοντας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, αυτό είναι η διάσημη σκηνή από τα Φιλαράκια, με τη Monica να έχει το κεφάλι της μέσα σε μια άψητη γαλοπούλα. Στα 10 χρόνια των Friends, είδαμε αρκετές φορές την παρέα να γιορτάζει το Thanksgiving Day, με αποτέλεσμα να μάθουμε τις προτιμήσεις του καθενός στα γιορτινά φαγητά και να πάρουμε μια καλή γεύση για το τι περιλαμβάνει τελικά ένα τραπέζι την Ημέρα των Ευχαριστιών. Σίγουρα όχι το Triffle της Rachel.
Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η εν λόγω ημέρα βασίζεται σε μια γιορτή συγκομιδής του 1621 που μοιράστηκαν οι Άγγλοι άποικοι (προσκυνητές) του Πλίμουθ και η φυλή Wampanoag. Ήταν ο τρόπος και των δύο διαφορετικών πολιτισμών να απονείμουν τις ευχαριστίες τους προς τον Δημιουργό.
Οι αμερικανικές γιορτές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θρύλους και συμβολισμούς, και το παραδοσιακό φαγητό της Ημέρας των Ευχαριστιών περιλαμβάνει συνήθως γαλοπούλα, γέμιση, πατάτες, κράνμπερι και κολοκυθόπιτα. Η γιορτή είναι μια αφορμή για οικογενειακές συγκεντρώσεις, καθώς συμβολίζει την ιερότητα του σπιτιού και της οικογένειας.
Η γαλοπούλα του Thanksgiving Day
Οι ιστορικοί δεν πιστεύουν ότι στο τραπέζι της «Πρώτης Ημέρας των Ευχαριστιών» το 1621 καταναλώθηκε γαλοπούλα, αλλά ότι αυτό περιλάμβανε κρέας ελαφιού, χήνες και πάπια. Η ιστορικός του Smithsonian, Ashley Rose Young, αναφέρει στο CNBC ότι η ιδέα της γαλοπούλας ήταν ένας ισχυρός μύθος που προωθήθηκε από τη λογοτεχνία.
Η Sara Hale χρησιμοποίησε τη συγγραφική πειθώ της για να υποστηρίξει τη δημιουργία της Ημέρας των Ευχαριστιών ως εθνική γιορτή. Μέχρι το 1863, τα αιτήματά της για αναγνώριση αγνοήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους πολιτικούς. Το 1863, ο Πρόεδρος Abraham Lincoln κήρυξε αργία την Ημέρα των Ευχαριστιών και λέγεται ότι η επιστολή της συγγραφέως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή.
«Πιθανότατα η Hale να σκέφτηκε ότι οι προσκυνητές και η φυλή Wampanoag θα κατανάλωναν γαλοπούλα, αν και τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι ιστορικά ακριβές. Το όραμά της, όμως, ήταν ισχυρό και διαδόθηκε σε ανθρώπους που ζούσαν εκτός της Νέας Αγγλίας και σε άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών» εξηγεί η Young.
Η απάντηση στο γιατί οι Αμερικανοί τρώνε γαλοπούλα, μεταξύ άλλων δημοφιλών φαγητό όπως κολοκύθα και κράνμπερι, τη συγκεκριμένη ημέρα και γιορτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετανάστευση από τη Νέα Αγγλία, σύμφωνα με την ιστορικό.
«Η γαλοπούλα έγινε το εθνικό πιάτο του Thanksgiving στο πέρασμα των χρόνων, μέσα από τις ζυμώσεις των φαγητών και των συνταγών που κατανάλωναν οι κάτοικοι της Νέας Αγγλίας κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών φεστιβάλ συγκομιδής, καθώς διέσχιζαν τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η συνταγή για Mashed Potatoes
Το τέλειο συνοδευτικό για τη γαλοπούλα είναι ένα πιάτο mashed potatoes με βελούδινη υφή και λαχταριστή μυρωδιά.
Τι θα χρειαστείς
- Πατάτες
- Σκόρδο ψημένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
- Toppings (σχοινόπρασο, φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και λίγο βούτυρο)
Διαδικασία
Αρχικά, ψήνεις το σκόρδο στους 170 βαθμούς Κελσίου μέχρι οι σκελίδες να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα. Μπορείς να κάνεις την προετοιμασία νωρίτερα, αφού τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, το ψητό σκόρδο διατηρείται για τρεις ημέρες στο ψυγείο.
Στη συνέχεια, ξεφλουδίζεις τις πατάτες. Τις τοποθετείς σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τις καλύπτεις με κρύο νερό. Βράζεις τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι στην κατσαρόλα. Πριν τις στραγγίσεις, κρατάς 1 φλιτζάνι από το αμυλούχο νερό μαγειρέματος.
Πολτοποιείς τις πατάτες, φροντίζοντας να μην αφήσεις κομματάκια. Τέλος, προσθέτεις όλα τα υλικά. Ρίχνεις τις σκελίδες, τις λιώνεις καλά και συνεχίζεις με το ελαιόλαδο, το νερό που έχεις κρατήσει (η ποσότητα είναι ανάλογη με το πώς θέλεις την υφή), αλάτι και πιπέρι.
Ολοκληρώνεις με το βούτυρο και πασπαλίζεις με σχοινόπρασο και δεντρολίβανο.