Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
ΠΟΛΗ

Τι καινούργιο τρώμε στην Αθήνα

Το φαγητό της Αργυρώς Κουτσού στην «Τζουτζούκα», μία καντίνα στο κέντρο της Αθήνας κι ένα μαγαζί αφιερωμένο στα cookies είναι μερικές από τις νόστιμες αφίξεις στην πόλη.
Η ενασχόληση με ένα και μόνο είδος φαγητού ή γλυκού αποτελεί μία από τις τάσεις που βλέπουμε εδώ και χρόνια στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Άνθρωποι που αγαπούν να κάνουν μόνο ένα πράγμα, το εξελίσσουν και το τελειοποιούν, κερδίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό τους.

Για αρκετό καιρό, η Αμάντα Λυμπέρη έψηνε cookies στον φούρνο του σπιτιού της, τροφοδοτώντας φίλους και γνωστούς. Ο Δημήτρης Πλουμιστός μοιράζεται μαζί της την ίδια χαρά για ένα φρεσκοψημένο μπισκότο που έχει φτιαχτεί με καλά υλικά και έτσι οι δυο τους αποφάσισαν να στήσουν ένα μαγαζί αφιερωμένο στα cookies. Το The Cookie Spot, που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στους Αμπελόκηπους, συνδυάζει παρασκευαστήριο και κατάστημα, με τα cookies να πηγαίνουν κυριολεκτικά από την παραγωγή στην κατανάλωση. Πέρα από τις κλασικές επιλογές με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο, στο μενού βρίσκεις και πιο φρουτένιες εκδοχές, όπως με φράουλα, μήλο και blueberry – λεμόνι, ενώ μπορείς να παραγγείλεις (bake to order) και Skillet Cookie για 2 ή 3 άτομα (συνδύασε το με χειροποίητο παγωτό για το απόλυτο combo). (Λεωφόρος Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6983637)


Skillet Cookie ή αλλιώς μπισκότο σε ταψάκι για δύο.

Skillet Cookie ή αλλιώς μπισκότο σε ταψάκι για δύο.

 

Φεστιβάλ, ξενύχτια, μουσικές στον δρόμο, εκδρομές. Τα στερηθήκαμε για τα καλά, μαζί με πολλά ακόμη, και η Γαλιάντρα αναμένεται να μας θυμίσει πώς είναι το καλό φαγητό του δρόμου, μετά από ένα μεγάλο ξενύχτι ή τις ατελείωτες ώρες στην παραλία. Η Γωγώ Δελογιάννη είχε την ιδέα για μία καντίνα και όταν την πρότεινε στη Νέλλη Μποφίλιου (από τον Μπλε Παπαγάλο) και τον Μιχάλη Δημάκο, ήταν σαν να διάβασε τη σκέψη τους, αφού κάποια στιγμή είχε περάσει και από το δικό τους μυαλό.


Γωγώ Δελογιάννη, Νέλλη Μποφίλιου και Μιχάλης Δημάκος στη Γαλιάντρα.

Γωγώ Δελογιάννη, Νέλλη Μποφίλιου και Μιχάλης Δημάκος στη Γαλιάντρα.

Ο Μιχάλης βάφτισε την καντίνα Γαλιάντρα, από το ομώνυμο πτηνό, (για να συνεχιστεί το γούρι μετά τον Μπλε Παπαγάλο, όπως λέει η Γωγώ) και το μαγαζί άνοιξε τις πόρτες του στις 14 Μαΐου. «Το μενού θα έχει πάντα δύο τρία πράγματα (πάντα κεφτεδάκια) και έχουμε στο πλάνο και κάποιες θεματικές βραδιές και συνεργασίες με συναδέλφους, γιατί μέσα σε αυτή τη συνθήκη, μας έλειψε να μαζευόμαστε γύρω από το φαγητό αλλά και οι συνέργειες με αυτούς που εκτιμάμε και θαυμάζουμε» καταλήγει η Γωγώ. (Γιατράκου 4, Πλατεία Αυδή)


Ένα από τα υπέροχα νέα πιάτα που θα βρεις στην Τζουτζούκα

Οι νέες αφίξεις στην πόλη υπόσχονται να δημιουργήσουν και καινούργιες αγαπημένες πιάτσες στην πόλη. Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης έδωσε νέα πνοή σε έναν από τους πιο όμορφους κήπους στον Κεραμεικό (και την Αθήνα γενικότερα) και τώρα ο Αντώνης Λιώλης στήνει τη «Τζουτζούκα» του σε μία sui generis γειτονιά στο Ρουφ. Στην κουζίνα βρίσκεται η Αργυρώ Κουτσού, μια μαγείρισσα με γαστρονομική παιδεία και συνταγές που βασίζονται τόσο στο θυμικό όσο και την πρώτη ύλη. Αρνίσιος πατσάς γιαχνί με τσορίθο, συκωτάκια πουλιών με πλούσια σάλτσα, προβατίνα «σάρτσα» με ζακυνθινό λαδοτύρι, κερκυραϊκό μπιάνκο με ντόπιο φρέσκο μπακαλιάρο, παραδοσιακές χυλοπίτες Αράχωβας με κοκκινιστά κεφτεδάκια και Rezzianna Tossizza 36μηνης ωρίμανσης είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά στον κατάλογο, που χαρακτηρίζεται από πληθωρικότητα και έντονες γεύσεις. (Μεγάλου Βασιλείου 32, Ρουφ, Τηλ. 21 1715 6730)

Exit mobile version