ΦΑΓΗΤΟ

Τι να κάνεις τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Είναι γνωστή η μανία μας να αγοράζουμε κρέατα και πουλερικά σε μεγαλύτερη ποσότητα από όση αντέχουμε να καταναλώσουμε. Χαμένη να πάει τόση γαλοπούλα;

Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι φυσικά μία. Να την φας. Πίεσα πάρα πολύ τον εαυτό μου να μην γράψω “και να’ ναι κρύα”. Αλήθεια. Καθότι ως γνωστόν η γαλοπούλα που περισσεύει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τρώγεται συνήθως κρύα από τους άνδρες που στοιβάζουν πόδια, στήθια και φτερούγες στο ψυγείο για τις μέρες που ακολουθούν.

Hater – παρένθεση. Εσύ που θα βιαστείς να σχολιάσεις “δεν τρώμε γαλοπούλα, τρώμε αρνί”, μία φορά το χρόνο αποφασίζουν μανάδες, γιαγιάδες και θείες να φτιάξουν γαλοπούλα, μην μας το χαλάς. Αρνί τρώμε παντού και πάντα.

Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να φυλάξεις λίγη γαλοπούλα στο ψυγείο σου από το τραπέζι των Χριστουγέννων.

  • Ναι, εντάξει, δεν θα ξαναφάς ποτέ στη ζωή σου μετά από τέτοιο τσιμπούσι αλλά και πάλι να που πεινάς.
  • Ποιος μαγειρεύει τώρα 26 του μηνός, πλάκα κάνετε;
  • Τα μαγαζιά από όπου παραγγέλνεις είναι πιθανότατα κλειστά.
  • Δεν λέμε όχι σε leftovers
  • Με την γαλοπούλα θα σου έχουν βάλει σίγουρα στο τάπερ και άλλα από το τραπέζι

Αλλά ο κυριότερος λόγος είναι ένας αγαπητοί.

Μπορείς να φτιάξεις μερικά πολύ ωραία πράγματα με την γαλοπούλα που περίσσεψε…

Το μίνι σουφλεδάκι

 

  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 500 ml διπλή κρέμα γάλακτος
  • 90 γρ τυρί τριμμένο
  • 2 φέτες ψωμί
  • 250-300 γρ από την ψητή γαλοπούλα
  • 4 φέτες bacon
  • Λίγη πάπρικα

Προετοιμασία

Λιώνεις το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία σε ένα μικρό σκεύος, προσθέτεις το αλεύρι και χτυπάς να αναμειχθούν μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνεις σιγά σιγά την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Με το που πάρει μία βράση βγάζεις από τη φωτιά. Ρίχνεις το τριμμένο τυρί και ανακατεύεις. Παίρνεις δύο γυάλινα ή πύλινα μικρά σκεύη, βάζεις από μία φέτα ψωμιού στο καθένα και μοιράζεις τη γαλοπούλα στα δύο σκεύη πάνω από το ψωμί. Ρίχνεις την σως του τυριού και στα δύο σκεύη, τοποθετείς από δύο φέτες bacon πάνω από το κάθε σκεύος και βάζεις στον φούρνο για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Γαρνίρεις αν θες με λίγο μαϊντανό και την πάπρικα. Τέλειο.

 

Κρεμώδης σούπα με καλαμπόκι

 

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 120 γρ τυρί Philadelphia
  • 250 γρ από την ψητή γαλοπούλα
  • 500 ml ζωμό κότας
  • 1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
  • 180 ml γάλα
  • Λίγο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία

Σωτάρεις το κρεμμύδι και την μισή πιπεριά με το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτεις το Philadelphia και χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνεις μέσα τη γαλοπούλα, το καλαμπόκι, τον ζωμό και το γάλα. Μαγειρεύεις για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας καλά. Σερβίρεις σε μπωλ με την υπόλοιπη κόκκινη πιπεριά και πιπέρι.

 

Σάντουιτς με τα υπολείμματα

 

  • 100 γρ από την ψητή γαλοπούλα
  • Μισό κρεμμύδι
  • Κάποιο κίτρινο τυρί που να λιώνει
  • Λίγη cranberry sauce

Προετοιμασία

Όχι ότι χρειάζεσαι και ιδιαίτερες οδηγίες για να φτιάξεις ένα σάντουιτς αλλά θα πούμε λίγα λογάκια για την ανάγκη να δοκιμάσεις έστω μια φορά σε αυτή τη ζωή λίγη cranberry sauce μαζί με τη γαλοπούλα σου. Το κρεμμύδι το βάζουμε για να δώσει έναν πιο έντονο χαρακτήρα στο σάντουιτς. Το τυρί γιατί δεν νοείται σάντουιτς χωρίς τυρί και θα τρυπώνει ωραία στα κενά που θα αφήνει η άτακτα τοποθετημένη γαλοπούλα.

 

Μια χορταστική ομελέτα

 

  • 8 αυγά
  • Αλατοπίπερο
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη καυτερή πιπεριά
  • 300 γρ από την ψητή γαλοπούλα
  • Μαϊντανό

Προετοιμασία

Εύκολα πράγματα και εδώ. Σωτάρεις πρώτα το κρεμμύδι με την πιπεριά πριν ρίξεις και την γαλοπούλα στο τηγάνι. Όταν τα κρεμμύδια και οι πιπεριές έχουν αναμειχθεί καλά με τη γαλοπούλα ρίχνεις τα αυγά που έχεις χτυπήσει καλά σε ένα μπωλ. Καλύπτεις το τηγάνι, χαμηλώνεις αρκετά την φωτιά και αφήνεις την ομελέτα να ψηθεί για 8 με 10 λεπτά. Ελέγχεις αν έχει γίνει, γαρνίρεις με μαϊντανό και σερβίρεις.

 

Η πίτσα που τα ‘χει όλα

 

  • Τυρί τριμμένο που λιώνει
  • 300 γρ από την ψητή γαλοπούλα
  • 5-6 κουταλιές γέμιση
  • Λίγη cranberry sauce

Προετοιμασία

Έτοιμο ζυμάρι, σιγά μην κάθεσαι χρονιάρες μέρες να φτιάχνεις και ζυμάρι. Στη θέση της σάλτσας ντομάτας μπαίνει λίγη cranberry, τα υλικά σου είναι η ψιλοκομμένη γαλοπούλα και η γέμιση και τρίβεις από πάνω όσο τυρί θες πριν βαλεις την πίτσα σου για 20 περίπου λεπτά στον φούρνο.