Karsten Moran for The Washington Post via Getty Images/Ideal Image
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι σημαίνει να δουλεύεις στην εστίαση στη Νέα Υόρκη

Μιλήσαμε με έναν Έλληνα κάτοικο της Νέας Υόρκης για τις συνθήκες εργασίας και τις αντιξοότητες του κλάδου.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου, η μεταναστευτική πολιτική του Donald Trump έχει προκαλέσει σύγχυση και φόβο. Η βιομηχανία των εστιατορίων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πλάτες εργαζομένων με παράτυπο καθεστώς, οι οποίοι ζουν τους τελευταίους μήνες μία κατάσταση τρόμου.

Υπάρχουν σχεδόν 700.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 από το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης – και αυτή δεν υπολογίζει τους πάνω από 200.000 μετανάστες που έχουν έρθει στην πόλη από τότε μέχρι σήμερα.

Εδώ και έναν χρόνο, ο Μιλτιάδης Μ. ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη στον κλάδο της εστίασης, έχοντας ήδη μία εμπειρία χρόνων στην Ελλάδα. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την εστίαση σε ηλικία 15 ετών, στη Μονεμβασιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε και παρέμεινε στον κλάδο και για όσο διάστημα ήταν φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά. Έχει εργαστεί επίσης ως Μηχανικός Παραγωγής στην οινοποιητική Τσιμπίδη.

Έχοντας εμπειρία πια τόσο ως εργαζόμενος αλλά και ως πελάτης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, του ζητήσαμε να μας μεταφέρει τις συνθήκες που επικρατούν στη Νέα Υόρκη. Οι διαφορές, όπως μας είπε, είναι τεράστιες στην αμερικανική πόλη.


«Ξεκινώντας από τον “Γολγοθά” της πρόσληψης, οπού σχεδόν κανείς δεν θα σε πάρει αν δεν έχεις εμπειρία από Αμερική και σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένα από Νέα Υόρκη. Παράλληλα με τις διαδικτυακές αγγελίες, συνήθως τα μαγαζιά διοργανώνουν ένα open call όπου κάνουν μαζικές συνεντεύξεις σε διάστημα μερικών ωρών. Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος ενώ οι συνθήκες στα εστιατόρια είναι πολύ πιεστικές, κυρίως για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πελάτες».

«Αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων στην εστίαση της Αμερικής έχουν ή είχαν στο παρελθόν ψεύτικο Social Security Number. Χωρίς SSN δεν μπορούν να ενταχθούν στο payroll της εταιρίας που δουλεύουν.

Νέα Υόρκη εστίαση iStock

Μέσω αυτού καταβάλλονται αυτόματα στο κράτος οι φόροι και οι κρατήσεις, ενώ ο εργαζόμενος δεν λαμβάνει καμία παροχή από αυτό. Είναι μια κατάσταση που έχει βολέψει όλες τις μεριές, ειδικά το κράτος το οποίο εξασφαλίζει εργατικά χέρια που έχει ανάγκη χωρίς φυσικά να ανταποδίδει τους φόρους σε αυτούς τους εργαζόμενους», εξηγεί και προσθέτει:

«Συνήθως χρησιμοποιούνται κάποια SSN πεθαμένων, και κάποια από αυτά ενδεχομένως να αφορούν τα στοιχεία που διερεύνησε η νέα κυβέρνηση Trump, καταλήγοντας ότι φαίνονται εκατομμύρια πολίτες σε ηλικία 100+ χρονών. Παρόλο που υπάρχει μεγάλος φόβος για κάθε μετανάστη, δεν θεωρώ πιθανό να εκδιωχθούν άμεσα μετανάστες χωρίς ποινικό μητρώο, που δουλεύουν στην εστίαση έστω και παράτυπα», καταλήγει.

Οι εργασιακές συνθήκες επηρεάζονται, όπως τονίζει από την εμπειρία του, από το πόστο, την τοποθεσία και τον εργοδότη σε συνδυασμό με το κύρος του χώρου εργασίας. Για παράδειγμα, το πόστο του σερβιτόρου καταπονεί εκ των πραγμάτων σχεδόν όλο το σώμα, ενώ η στάσιμη ορθοστασία πίσω από ένα μπαρ για πολλές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη μέση, αλλά και στην κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.


Επιβεβαιώνει με τη σειρά του ότι οι τοποθεσίες με υπερ-τουρισμό είναι πραγματικά μια πρόκληση, ειδικότερα για αυτούς που δουλεύουν σε πολυσύχναστα νησιά, ενώ συγκατοικούν σε μη άρτιες δομές. Θεωρεί ωστόσο ότι τα πιο μικρά μέρη, που διατηρούν καλά επίπεδα τουρισμού, αποτελούν πιο βιώσιμη λύση.

Πέρα από το πόστο και την τοποθεσία, η καλή συμφωνία και σχέση με έναν εργοδότη «μπορεί να διευκολύνει ή να επιβαρύνει πολύ σημαντικά τη συνθήκη εργασίας». «Υπάρχουν εργοδότες και υφιστάμενοι οι οποίοι εμφανίζουν κόμπλεξ στη συνεργασία, αλλά και αυτοί που θα τους νιώσεις οικογένεια και θα σου φερθούν με πολλή αξιοπρέπεια».

Όπως και να έχει, το συμπέρασμα είναι πως πρόκειται για έναν κλάδο ο οποίος συνήθως πληρώνει καλά, ενώ παραμένει διαθέσιμος είτε για όσους ψάχνουν μια προσωρινή έσχατη λύση βιοπορισμού, ή για αυτούς που θέλουν να κάνουν καριέρα και πολλές φορές καταλήγουν να γίνουν και οι ίδιοι επιχειρηματίες.