Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως ζάχαρη
Λέγεται No Sugar Challenge και διαρκεί 30 ημέρες, αλλά είναι αρκετό για να αποδείξει πόσο εθισμένοι είμαστε στη ζάχαρη. Ακολουθεί το απαραίτητο know-how για να βγεις κερδισμένος.
- 4 ΝΟΕ 2022
Πόση ζάχαρη κρύβεται στα φαγητά και τα ροφήματα που καταναλώνεις καθημερινά; Σύμφωνα με τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ποσοστό που συνίσταται για να μη ζημιώνεται ο οργανισμός κυμαίνεται μεταξύ 5-10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά τα δεδομένα από την έρευνα του Pew Research Center δείχνουν ότι κατά μέσο όρο καταναλώνουμε περίπου 35 γραμμάρια ανά ημέρα (5-6 κουταλάκια του γλυκού) – το τριπλάσιο δηλαδή από την ποσότητα που συνίσταται.
Πού οφείλεται αυτή η δραματική απόκλιση; «Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για τη ζάχαρη που καταναλώνει επειδή δεν κρατάει πρόγραμμα από τις ποσότητες της επεξεργασμένης τροφής και των συντηρητικών που καταναλώνει», είχε εξηγήσει στο Indian Express ο Shivani Baijal, επικεφαλής της διατροφολογίας στο νοσοκομειακό όμιλο Cloudnine στην πόλη Γκουργκάον.
Σε αντίθεση με τα φυσικά σάκχαρα, τα πρόσθετα σάκχαρα επιβαρύνουν συσσωρευτικά τον οργανισμό, καθότι κρύβονται σε κάθε γεύμα μας – από το fast food μέχρι τα δημητριακά ή το γιαούρτι.
Γι’ αυτό, μια τακτική αποτοξίνωσης κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια: αποχή από τη ζάχαρη για 30 μέρες, η αλλιώς 30-Day No Sugar Challenge.
Πώς θα κάνεις το challenge με τη ζάχαρη
Με ένα γρήγορο search, θα βρεις ότι το challenge της ζάχαρης είναι από τα πλέον δημοφιλή και υπάρχουν δεκάδες τρόποι να το εφαρμόσεις, αρκεί να κρατάς κατά νου τον βασικό στόχο: να κόψεις την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων για ένα μήνα. Η γενική οδηγία είναι να προσανατολίσεις τη διατροφή σου στα φυσικά σάκχαρα, κρατώντας τεταμένες κεραίες για τρόφιμα που είναι «υπεράνω υποψίας» αλλά περιέχουν ζάχαρη. Ειδικότερα, κράτα κατά νου τα εξής:
- Η σήμανση «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα» σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει περισσότερα από 0,5 γρ. σακχάρων / 100 γρ., όχι ότι είναι μηδενική η ζάχαρη. Μηδενική είναι μόνο αν η σήμανση αναφέρει «Χωρίς πρόσθετα σάκχαρα ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης».
- Προϊόντα που λογίζονται υγιεινά αλλά περιέχουν ζάχαρη: συσκευασμένος χυμός φρούτων, αθλητικά ποτά, δημητριακά και γκρανόλα, φρούτα σε κονσέρβα, μπάρες πρωτεΐνης.
- Στροφή στο σπιτικό: Ο αποδοτικότερος τρόπος να έχεις τον πλήρη έλεγχο είναι να παρασκευάζεις εσύ ό,τι καταναλώνεις, δίνοντας έμφαση στις πηγές φυσικών σακχάρων ώστε να καλύψεις το κενό – στα φρούτα και στα λαχανικά.
Τι αλλαγές θα δεις στο σώμα σου
Εξίσου πολλά είναι και τα ημερολόγια με το challenge της ζάχαρης από άτομα που το ακολούθησαν, καταγράφοντας τις αλλαγές στο σώμα τους και την ψυχολογία τους. Ακολουθούν τα σημεία που απαντώνται περισσότερο:
Το πρώτο σοκ
Δεν είναι τυχαίο που παραλληλίζουν τη ζάχαρη με τα ναρκωτικά: είναι εξίσου εθιστική. Γι’ αυτό και αν επιλέξεις τεχνική cut-off, είναι βέβαιο ότι θα νιώσεις περισσότερα νεύρα και περισσότερη όρεξη για γλυκό. Υπομονή.
Διατήρηση σωματικού βάρους
Το κόψιμο της ζάχαρης για 30 μέρες (και μόνο) δεν αρκεί για να χάσεις βάρος – πρέπει να συνδυαστεί με μοιρασμένα και λιγότερα γεύματα, εάν είναι αυτός ο στόχος. Αλλά, όπως παραδέχονται όσοι δοκίμασαν το challenge της ζάχαρης, το σώμα διατηρείται στα ίδια κιλά και, το σημαντικότερο, λειτουργεί σε πιο αποδοτικούς και σωστούς ρυθμούς.
Σταθερή ενέργεια
Ανάμεσα στα βασικότερα οφέλη από την αποτοξίνωση είναι ότι σταματούν οι υπογλυκαιμίες: το σώμα δεν έχει ανάγκη από μια δόση ζάχαρης για να νιώσει την τόνωση. Αυτό σημαίνει ότι διατηρείς σε σταθερά επίπεδα την ενέργειά σου, νιώθοντας καλύτερα στο τέλος της ημέρας.
Το παράξενο αίσθημα της επιστροφής
Αφότου συνηθίσει το σώμα στον νέο διατροφικό κύκλο, η ζάχαρη ξενίζει: πολλά άτομα αναφέρουν ότι όταν υπέκυψαν σε ένα γλυκό, τους φάνηκε ιδιαίτερα «λιγωτικό», οπότε μείωσαν οικειοθελώς την ποσότητα που σκέφτονταν να φάνε στο μισό, ενώ τις παλιές εποχές το γλυκό αυτό δεν τους αρκούσε.