Τι τρώει ο υπόλοιπος πλανήτης για πρωινό
- 13 ΑΠΡ 2024
Θα έχεις ακούσει την παλιά παροιμία – το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το τι τρως όμως για πρωινό είναι πολύ διαφορετικό ανάλογα με το πού ζεις. Κάθε λαός έχει μια μοναδική άποψη για το πρώτο γεύμα της ημέρας και ορισμένα από αυτά τα πιάτα μπορεί να σε εκπλήξουν. Αλλά είτε σου αρέσουν τα αυγά ομελέτα ή τηγανητά, είτε προτιμάς τον καφέ σου σκέτο ή με γάλα, υπάρχει ένα πρωινό μενού που ταιριάζει στους γευστικούς σου κάλυκες. Πάρε ένα πιάτο και ανακάλυψε τα δημοφιλή πρωινά από δέκα χώρες σε όλο τον κόσμο.
Μαρόκο
Baghrir, γνωστή και ως «τηγανίτα ή κρέπα των χιλίων οπών»
Στο Μαρόκο, το πρωινό δεν ολοκληρώνεται χωρίς κάποιο είδος τηγανίτας στο τραπέζι, ειδικά το baghrir – που φτιάχνεται από σιμιγδάλι και μαγιά. Γνωστή και ως «τηγανίτα ή κρέπα των χιλίων οπών», φημίζεται για τους μικροσκοπικούς κρατήρες που εμφανίζονται στην επιφάνειά της μόλις το μείγμα χυθεί στο τηγάνι. Αυτές οι τρύπες σχηματίζονται λόγω της ενεργής μαγιάς στο κουρκούτι, και αν δεν εμφανιστούν, σημαίνει ότι είναι πολύ παχύρρευστο.
Ένα σωστά μαγειρεμένο baghrir είναι σπογγώδες και τρυφερό και σερβίρεται με μέλι, βούτυρο και μαρμελάδα. Παρόμοια με τους ανθρώπους στη Δύση, πολλοί Μαροκινοί τρώνε πρωινό νωρίς, αν και το φαγητό δεν καταναλώνεται πριν από την πρωινή προσευχή.
Ινδία
το congee ή conjee θεωρείται το απόλυτο comfort food στην Κίνα
Τα πιάτα πρωινού μπορεί να διαφέρουν στις περιοχές Ινδίας, αλλά το roti (επίσης γνωστό ως chapati) αποτελεί βασικό συστατικό σε όλη τη χώρα. Το πλατύ ψωμί από αλεύρι σίτου τυλίγεται στο σπίτι, πιέζεται σε κυκλικό σχήμα, τηγανίζεται σε βούτυρο γκι και σερβίρεται με ντιπ και τσάτνεϊ.
Άλλα πιάτα που συνήθως υπάρχουν στο τραπέζι του πρωινού είναι τα dosas (κρέπες από φακές και ρύζι), τα idlis (τηγανίτες από ζύμη ρυζιού στον ατμό) και οι πατάτες με μπαχαρικά. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι στην Ινδία συνηθίζουν να σηκώνονται νωρίς για τη δουλειά τους, το πρωινό σερβίρεται συνήθως μεταξύ των πρώτων ωρών 7 π.μ. και 8 π.μ.
Κίνα
Όπως η «δική» μας κοτόσουπα, έτσι και το congee ή conjee θεωρείται το απόλυτο comfort food στην Κίνα και πρόκειται για έναν αλμυρό χυλό ρυζιού που καταναλώνεται τακτικά για πρωινό. Συνδυασμένο με νερό και αρωματικά όπως κρεμμυδάκια και ρίζα λωτού, το ρύζι βράζεται μέχρι να αποκτήσει μια υφή που μοιάζει με πουτίγκα και στη συνέχεια συνοδεύεται με χοιρινό, θαλασσινά ή youtiao (τηγανητή ζύμη).
Δεδομένου ότι είναι εύκολο στην παρασκευή του και απίστευτα χορταστικό, είναι επίσης ένας τέλειος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στην Κίνα απολαμβάνουν ένα ζεστό μπολ congee ήδη από τις 6 το πρωί, πριν ξεκινήσει η εργάσιμη ημέρα.
Αίγυπτος
Για το πρωινό τους γεύμα, οι Αιγύπτιοι καταναλώνουν τακτικά ful medames, ή απλά fūl, ένα πλούσιο αρωματικό μείγμα από φάβα και μπαχαρικά. Για την παρασκευή του, η αποξηραμένη φάβα μουλιάζεται όλη τη νύχτα και στη συνέχεια μαγειρεύεται για αρκετές ώρες με διάφορα αρωματικά, όπως σκόρδο, κρεμμύδια, μαϊντανό, χυμό λεμονιού και πιπεριές τσίλι, ενώ λίγο πριν το τέλος, προστίθεται λίγο κύμινο και ελαιόλαδο. Το Fūl σερβίρεται συνήθως με πίτα, αυγά και τυρί και απολαμβάνεται όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά ιδιαίτερα το πρωί πριν από το σχολείο ή τη δουλειά.
Περού
Arepas με τυρί
Στο Περού, το αίμα των ζώων αποτελεί κοινό συστατικό του πρωινού, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι κάνει καλό στην υγεία, προστατεύοντας από την αναιμία. Μια δημοφιλής επιλογή είναι ένα σάντουιτς που ονομάζεται pan con chicharrón, με λουκάνικο (blood sausage), τηγανητή γλυκοπατάτα και salsa criolla (ένα μείγμα από ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λεμόνι και κόλιανδρο), ανάμεσα σε δύο φρέσκα ψωμάκια.
Ένα άλλο αγαπημένο είδος πρωινού είναι η sangrecita (καρυκευμένο αίμα κοτόπουλου), στην οποία το αίμα του πουλερικού βράζεται και στη συνέχεια τηγανίζεται με κρεμμύδια και αλάτι. Οι περισσότεροι Περουβιανοί τρώνε πρωινό πριν φύγουν για τη δουλειά ή το σχολείο, μεταξύ των ωρών 7 π.μ. και 9 π.μ.
Βενεζουέλα
Στη Βενεζουέλα, οι arepas καταναλώνονται σε πολλά νοικοκυριά, γύρω στις 10 ή 11 π.μ. Αποτελούνται από ψωμί καλαμποκιού γεμιστό με διάφορα αλμυρά υλικά – τυρί, ψάρι, κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κρέας ή μαύρα φασόλια – και είναι αγαπητές στους περισσότερους Βενεζουελάνους. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο συνηθισμένο σνακ στη Βενεζουέλα, που καταναλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο για το πρωινό.
Και δεδομένου ότι το πρωινό δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο το μεσημεριανό γεύμα, πολλοί Βενεζουελάνοι τρώνε ελαφρά το πρωί προκειμένου να εξοικονομήσουν χώρο για το μεσημεριανό γεύμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της ημέρας. Καθώς το καλαμπόκι είναι καλή πηγή φυτικών ινών και ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Νότια Αμερική, οι arepas είναι επίσης δημοφιλείς στην Κολομβία και τον Ισημερινό.
Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, τα πρωινά φαγητά είναι συνήθως αλμυρά, με πιάτα που συχνά συνδέουμε με το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Τα μαγειρεμένα ψάρια, το ρύζι και τα λαχανικά τουρσί είναι όλα φαγητά που συνήθως βρίσκονται στο τραπέζι του πρωινού, μαζί με τη σούπα miso. Φτιαγμένη από dashi (ιαπωνικός ζωμός), miso (πάστα φασολιών που έχει υποστεί ζύμωση), λαχανικά και tofu, η εν λόγω σούπα είναι ένα απλό πιάτο που μπορεί να μαγειρευτεί γρήγορα.
Η ζεστή σούπα είναι τόσο θρεπτική που συχνά θεωρείται ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι στην Ιαπωνία ξυπνούν νωρίς, η μέση ώρα πρωινού είναι 7:10 π.μ. τις καθημερινές, πριν φύγουν για τη δουλειά ή το σχολείο.
Μογγολία
Στη Μογγολία, η λέξη για το πρωινό μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «πρωινό τσάι», οπότε το τσάι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο τραπέζι του πρωινού. Το Suutei tsai (τσάι με γάλα) είναι το καθιερωμένο πρωινό τσάι, το οποίο παρασκευάζεται καθημερινά στις γιούρτες σε όλη τη χώρα. Το αλμυρό πράσινο τσάι είναι ένας συνδυασμός τσαγιού και δημητριακών, φτιαγμένο με πράσινο τσάι, γάλα και κεχρί. Δεν είναι ασυνήθιστο να προσθέτεις στο τσάι περισσεύματα κρέατος, προκειμένου να μετατρέψεις το απλό πιάτο σε ένα πλούσιο γεύμα με λίγη πρωτεΐνη. Συχνά σερβίρεται με ουρούμ (κρέμα με σβόλους που παρασκευάζεται από γάλα γιακ) και το suutei tsai καταναλώνεται συνήθως νωρίς το πρωί, μεταξύ 7:30 και 8:30 π.μ.
Τζαμάικα
Hagelslag – βουτυρωμένο ψωμί με sprinkles σοκολάτας
Το ackee και το αλμυρό ψάρι δεν είναι μόνο ένα τυπικό πρωινό της Τζαμάικας, αλλά και το εθνικό πιάτο της χώρας. Το ackee είναι ένα αλμυρό φρούτο με παχιά, κόκκινη φλούδα, που μεταφέρθηκε στην Τζαμάικα από τη Δυτική Αφρική τον 18ο αιώνα, ενώ το αλμυρό ψάρι (παστός μπακαλιάρος) ήταν ένα φθηνό τρόφιμο, καθώς το λευκό ψάρι συντηρούνταν σε αλάτι για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.
Παρόλο που αυτά τα συστατικά έχουν διαφορετικό γευστικό προφίλ, συνδυάζονται καλά για να φτιάξουν ένα αλμυρό πιάτο που συναντάται σε όλη την Τζαμάικα. Σερβίρεται συχνά με τηγανητά plantains ή ένα σνακ που φτιάχνεται με τηγανητή ζύμη (johnny cakes) και καταναλώνονται από τις 5 ή 6 το πρωί.
Ολλανδία
Το Hagelslag – βουτυρωμένο ψωμί με sprinkles σοκολάτας – είναι ένα αρκετά δημοφιλές πρωινό για τους Ολλανδούς. Τα sprinkles παρασκευάζονται με πραγματικό κακάο, ενώ άλλες γεύσεις περιλαμβάνουν γλυκόριζα και φρούτα. Αν και αυτό το χαρούμενο πιάτο μπορεί να καταναλωθεί ήδη από τις 6 το πρωί, το hagelslag είναι τόσο διαδεδομένο στις Κάτω Χώρες που θεωρείται επίσης αποδεκτό σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.