Τηγανητό νερό: Πώς θα φτιάξεις το πιο παράξενο food trend του 2021
Το τηγανητό νερό έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 2016 και τώρα το διαδίκτυο τρελαίνεται ξανά.
- 2 ΑΠΡ 2021
Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει μερικά από τα πιο περίεργα food trends, αλλά έχεις δοκιμάσει τηγανητό νερό; Το Διαδίκτυο έχει γεμίσει με κόσμο που κάνει deep-fried νερό, με αποτέλεσμα αυτή η κάπως περίεργη τάση να γίνεται viral. Δεν περιμέναμε μάλλον τίποτα καλύτερο για το 2021.
Το deep-fried νερό έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο το 2016, όταν ο YouTuber, chef και aficionado του τηγανητού φαγητού, Jonathan Marcus, κάλυψε το νερό με αλεύρι, ψίχουλα panko και αυγά τηγάνισε 12 σφαιρίδια σε φυστικέλαιο για την εκδήλωση The San Francisco Stupid Sh** Nobody Needs And Terrible Ideas Hackathon. Παρόλο που ο James κατάφερε να κάνει deep-fried νερό με την πρώτη απόπειρα προειδοποίησε ότι είναι αρκετά επικίνδυνο να το δοκιμάσεις στο σπίτι, καθώς το νερό και το λάδι δεν αναμιγνύονται μαζί και μια μικρή διαρροή από το υγρό σφαιρίδιο μπορεί να πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις.
Ο James χρησιμοποιεί αλγινικό ασβέστιο – μια χημική ένωση που μοιάζει με ζελατίνη από υδαρές χλωριούχο ασβέστιο και αλγινικό νάτριο, που βοηθά στη μετατροπή του νερού σε βρώσιμη υγρή μεμβράνη, που μαζεύει το νερό και τηγανίζεται. “Τώρα αυτό λειτουργεί απολύτως καλά για εκείνους που δεν θέλουν να προσθέσουν πολλές θερμίδες στη διατροφή τους”, λέει ο James στο βίντεο. Έπειτα φτιάχνει μπάλες νερού, τις καλύπτει με αυγό, ψίχουλα ψωμιού και αλεύρι και τέλος, τις τηγανίζει σε ζεστό λάδι! Το βίντεο που έγινε viral έχει προβληθεί περισσότερες από 9 εκατομμύρια φορές.
Πέντε χρόνια μετά, το YouTube θυμάται το τηγανητό νερό (πανδημία γαρ) και αρχίζει ξανά τις δοκιμές. «Πρώτα απ’ όλα είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μπορείτε να μετατρέψετε το νερό σε ένα βρώσιμο πιάτο και είναι λίγο κωμικό να το τηγανίζετε μετά», δήλωσε ο James Orgill, χημικός μηχανικός και YouTuber στο κανάλι The Action Labs, στο VICE. «Φαίνεται γελοίο να το λέμε, ακόμη και ακατόρθωτο». Το τηγανητό νερό φαίνεται πώς είναι η ιδανική τάση για έναν ολοένα και περισσότερο παράλογο κόσμο στον οποίο μάλλον έχουμε δοκιμάσει τα πάντα.
Ο 18χρονος chef, YouTuber και TikTok creator Eitan Bernath, ο οποίος είναι επίσης ο γαστρονομικός ανταποκριτής στην εκπομπή The Drew Barrymore και ένας από τους μοναδικούς chefs του TikTok που κέρδισε έναν τηλεοπτικό ρόλο, μοιράστηκε την εμπειρία του με τους πάνω από 4 εκατομμύρια οπαδούς του. «Στα περισσότερα βίντεο βλέπουμε να βάζουν αλγινικό νάτριο, αλλά όταν το χρησιμοποίησα σχημάτισε πολύ ευαίσθητες φυσαλίδες που θα έσπαγαν όταν προσπάθησα να τα πανάρω. Έτσι, δοκίμασα άγαρ-άγαρ, το οποίο είναι ένα είδος vegan ζελατίνης που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ασία» σχολίασε. Και μπορεί η προσπάθεια του Bernanth να προκάλεσε τις εντυπώσεις στο κοινό του, αλλά ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν και μία ευκαιρία για μάθηση. «Τόσες πολλές κουζίνες στην Ασία χρησιμοποιούν άγαρ-άγαρ οπότε είναι σαν να μαθαίνεις γι’ αυτό το φαγητό και τον πολιτισμό όταν προσπαθείς να φτιάξεις deep-fried water». Όσο για το τι γεύση έχει τελικά το τηγανητό νερό, ο Bernath το συγκρίνει με αυτή του jellyfish. Asian indeed!