Τα 9 καλύτερα σαντουιτσάδικα της Αθήνας
- 17 ΟΚΤ 2020
Guarantee
To Guarantee έχει γράψει τη δική του ιστορία τόσα χρόνια. Και όταν λέω τόσα χρόνια, εννοώ από το 1988. Στον ίδιο δρόμο, στο ίδιο σημείο, στέκει αγέρωχο και σε περιμένει να δοκιμάσεις τα καλύτερα σάντουιτς της Αθήνας. Γαλλικά τυριά, προσούτο, περίεργες μουστάρδες που σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε gourmet εστιατόριο. Εγώ έχω λατρεία για τα μπιφτέκια του και σχεδόν πάντα το σάντουίτς μου από το Guarantee είναι με εκείνα μέσα. Φυσικά το συνοδεύω και με έναν φυσικό χυμό που προσφέρει το μαγαζί. Το Guarantee είναι εγγύηση και αν δεν έχεις πάει πρέπει οπωσδήποτε να πας.
Cantiniero
Δεν θα μιλήσω εγώ, θα αφήσω τον συναγωνιστή Γιάννη Μπαϊρακτάρη να μιλήσει για αυτό. Και λέω συναγωνιστή γιατί κάθε σάντουιτς του Cantiniero είναι ένας μικρός αγώνας. «Το Cantiniero άνοιξε πριν από τρεισήμισι περίπου χρόνια και από τότε έχει φανατικό κοινό, που είτε περνάει για ένα σάντουιτς στο χέρι, είτε παραγγέλνει στο σπίτι, μιας και το delivery λειτουργεί μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα.
Εκτός από σάντουιτς στο Cantiniero μπορείς να βρεις λαχταριστά μπέργκερ, χορταστικές σκεπαστές, ποικιλίες για την παρέα και γευστικότατο πίτα club, όλα σε γιγάντιες ποσότητες. Η τελευταία μπουκιά ήταν πολύ δύσκολη, αλλά ΝΑΙ το κατάφερα και άφησα το χαρτάκι στο τραπέζι με ύφος λες και μόλις είχα κατακτήσει το Champions League. Όπως μου είπε ο Ιούλιος, προσγειώνοντάς με στην πραγματικότητα, το έχουν καταφέρει πάρα πολλοί πριν από εμένα, ακόμα και γυναίκες, κυρίως γιατί το ψωμί είναι τέτοιο που δε σε μπουχτίζει και σου αφήνει το περιθώριο να συνεχίσεις. Θα συμφωνήσω μαζί του.» Και εγώ μαζί σου Γιάννη.
Πλατεία ΕΛ. Βενιζέλου 26, Νέα Φιλαδέλφεια και Σωκράτους 2, Χαλάνδρι.
Jackaroo
Το Jackaroo έχει γίνει ξακουστό για τα δύο τεράστιά του σάντουιτς με beef και με κοτόπουλο. Αυτά προσπάθησε και ο σύντροφος Γιάννης αλλά αυτή τη φορά νικήθηκε. Όπως μας λέει ο ίδιος «Πάντως, για όποιον δεν είναι έτοιμος για ένα τόσο μεγάλο challenge, στο Jackaroo υπάρχουν ένα σωρό πιο «νορμάλ» επιλογές σε σάντουιτς και μπέργκερς, ενώ φήμες λένε ότι το χειροποίητο τζατζίκι τους είναι μοναδικό. Το αφήσαμε για την επόμενη φορά. Άλλωστε στο Jackaroo όλοι επιστρέφουν. Όσοι έχουν πάει, το ξέρουν αυτό».
Εγώ θα σου πω ότι λατρεύω το Jackaroo για τα αμερικανικού τύπου σάντουιτς με χειροποίητο ψωμί, όπως το cheesesteak, το Shrimp Po’Boys Shrimp με παναρισμένες γαρίδες και το ακριβό αλλά μοναδικό Lobster Roll με μπουκιές αστακοουράς Κούβας. Όταν τα δοκίμασα για πρώτη φορά, ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά.
Μόντακιου
Τζον Μόντεγκιου, ο τέταρτος κόμης του Σάντουιτς κατά τον 18ο αιώνα, είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που επινόησε και έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο είδος γρήγορου φαγητού. Φήμες λένε ότι ο λόγος που δημιουργήθηκε το σάντουιτς ήταν η βαρεμάρα του και για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιχνίδι. Στο Μόντακιου όμως μιλάμε για την πλήρη αποθέωση του σάντουιτς. Ο μαυροπίνακας αλλάζει συνεχώς με υλικά που δε φαντάζεσαι ότι χωράνε σε ένα σάντουιτς. Εγώ όμως θα σου προτείνω δύο αγαπημένα μου. Το Μόντακιου με σαλάμι finocchiana, τυροσαλάτα, τηγανητό αυγό και ψητά κολοκυθάκια, και το Δράμα με χοιρομέρι Δράμας, τυροσαλάτα χειροποίητη και καραμελωμένα κρεμμύδια. Μέσα στη στοά Κοραή υπάρχει ένας μικρός ναός του σάντουιτς.
Σταδίου 30, Αθήνα.
Just Made 33
Το Just Made 33 το ξέρεις. Έχεις περάσει σίγουρα από μπροστά του, ίσως να έχεις πιεί και καφέ και να έχεις τσιμπήσει κάποια από τις τάρτες του. Όμως αν δεν το ήξερες, ήρθε η ώρα να το μάθεις. Το Just Made 33 εχει τρομερά σάντουιτς. Οι παραλλαγές σε ψωμί αρκετές. Κουλούρι μπαστούνι, focaccia, μπαγκέτα, ciabatta ή κρουασάν. Όλα τους σε συνδυασμούς που θα σου κάνουν να μην μπορείς να διαλέξεις. Αν δουλεύεις κέντρο ξέρεις ότι το Just Made είναι πάντα εκεί για σένα. Αν όχι, τότε την επόμενη φορά που θα κατέβεις δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς.
Big Mouth
Ένα μικρό σαντουιτσάδικο με τεράστιο στόμα. Αυτό και γιατί χρειάζεσαι μεγάλο στόμα για να γευτείς τα υπέροχα σάντουιτς του αλλά και γιατί ακούγεται πολύ στόμα με στόμα για όσους κυκλοφορούν στο κέντρο. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το είχα επισκεφτεί και με είχε εντυπωσιάσει. Από τότε όποτε θέλω κάτι καλό, κάτι λαχταριστό και καλοφτιαγμένο πηγαίνω εκεί στην Πραξιτέλους και κοιτάω γεμάτος διλήμματα στο βλέμμα τον πίνακα. Να πάρω το all time classic BLT του που είναι από τα αρτιότερα που έχω φάει ποτέ, να πάρω το philly steak, το Big Boy ή να παρακαλέσω να μου φτιάξουν το αγαπημένο italiano που έχει βγει από τον κατάλογο. Ό,τι κι αν δοκιμάσεις θα υμνείς τον θεό εκείνο που βρήκε το σάντουιτς για πρώτη φορά. Μην ξεχάσεις να πάρεις και γλυκό σαντουιτσάκι για τον δρόμο.
Amandine’s Bagels
Δεν έχουν αλλαξει πολλά για την Amandine όλα αυτά τα χρόνια. Φτιάχνει τα καλύτερα bagels της Αθήνας και αυτό δε χωράει αμφισβήτηση. Το 2016 είχα γράψει «Αν κάτσεις στο μοναδικό stand που διαθέτει το μαγαζί θα καταλάβεις ότι πρόκειται για μια βέρα γαλλική γωνιά. Έτσι την έχει κάνει η Amandine με το μπρίο της και το χαμόγελό της. Περνάει κόσμος, χαιρετάει, κάνει αστεία. Υπάρχει μια διάθεση διαφορετική από αυτή που έχεις συνηθίσει σε τέτοια μαγαζιά. Λες αυτό να φταίει και τα bagel της είναι τόσο νόστιμα;» Τα bagel της Amandine συνεχίζουν να είναι απίστευτα νόστιμα και αν θέλεις ένα σάντουιτς που σου μιλάει γαλλικά τότε πρέπει να οδεύσεις προς την οδό Νίκης.
Talking Breads
Εμπνευσμένο από τους Talking Heads, αυτό το μαγαζί στα Εξάρχεια προσφέρει τα πιο ροκ σάντουιτς της πόλης. Τα πάντα φτιάχνονται εδώ μέσα. Από τα υπέροχα ψωμιά του μέχρι τις σάλτσες και τα μαριναρισμενα κρέατά του. Μιας και μιλάμε για σάντουιτς εδώ και όχι τα υπόλοιπα καλούδια του θα σου προτείνω τα αγαπημένα μου. Το Satay με χοιρινό κρέας σούβλας, λάχανο, καρότο, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο και σως satay, το Τika με κοτόπουλο σούβλας, χαλούμι, τηγανητό κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριά και mild spicy σως ντομάτα και το Oldschool με αρνί σούβλας, πίκλες, μαρούλι, καραμελωμένο κρεμμύδι & σως μουστάρδα – μέλι. Όλα τους σε χειροποίητο ψωμάκι βουτύρου που είναι απλά απίστευτο και όσο ροκ φαντάζεσαι.
Brio
Το όνομά του τα λέει όλα από μόνο του. Μιλάμε για το μαγαζί αποθέωση στο ψωμί brioche. Και ξέρεις σε τι μορφή είναι τέλειο το brioche ε; Σε σάντουιτς, με πάνφρεσκα υλικά μέσα του και μοναδικούς συνδυασμούς. Το μπριός σερβίρεται σε πολλές μορφές αλλά αυτές που εμάς μας ενδιαφέρουν τώρα είναι αυτή του burger το οποίο είναι ασύλληπτο (τα έχω πει ότι στο burger το ψωμί είναι η μισή αρχοντιά), το «μεσογειακό» με προσούτο, πιπεριές Φλωρίνης, μους τυριού και πέστο ή π.χ το Oslo με φιλέτο καπνιστού σολομού, αγγούρι και τυρί κρέμα. Όταν έχεις τέτοιο ψωμί, τα υπόλοιπα είναι απλά για να έχεις ένα εκπληκτικό σάντουιτς.