Το brunch της Πρωτοχρονιάς (και κάθε χαλαρού Σ/Κ)
Δεν είναι πρωινό. Δεν είναι καν μεσημεριανό. Είναι κάτι πολύ παραπάνω και από τα δύο.
- 29 ΔΕΚ 2012
Ο ορισμός του “brunch” το θέλει όχι μόνο να προέρχεται από τις λέξεις breakfast και lunch αλλά και να αντικαθιστά αυτά τα δύο γεύματα της ημέρας, συνδυάζοντάς τα σε ένα. Για εκείνες τις ημέρες που θα ξυπνήσεις αργά και θες κάτι ανάμεσα σε ένα πλήρες πρωινό και ένα πλούσιο μεσημεριανό. Μόνο που είμαστε στην Ελλάδα. Και το να ξυπνάμε αργά είναι κάτι πολύ πιο σύνηθες απ’ όσο νομίζουν.
Και μετά βεβαιότητος δεν θα αντικαταστήσουμε το μεσημεριανό. Θα το φάμε και αυτό χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Απλά θα το φάμε λίγο αργότερα. Οπότε το brunch στην χώρα μας παίρνει μία άλλη μορφή. Το brunch είναι το πρωινό που θα ήθελες να έχεις αλλά βαριόσουν μία ζωή να φτιάξεις.
Να πούμε κατ’ αρχάς ότι το brunch είναι ένα γεύμα χωρίς όρια και περιορισμούς. Μπορεί να έχει κάποια κλασικά πιάτα και κατηγορίας πιάτων που προσφέρονται αλλά δεν υπακούει σε κανόνες. Οπότε μπορείς να βαφτίσεις brunch κάθε πρωινό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Αν όμως καλέσεις τους φίλους σου ή την κοπέλα σου για brunch, φρόντισε το τραπέζι σου να είναι λίγο πιο γεμάτο από το να έχει ένα πιάτο με αυγά.
Το ONEMAN σου δίνει μερικές προτάσεις για το brunch της Πρωτοχρονιάς αλλά και κάθε ημέρα αυτού του χρόνου που έχεις την δυνατότητα να χαλαρώσεις και να απολάυσεις ένα τέτοιο τραπέζι. Και δεν θα ξεφύγουμε πολύ στις προτάσεις, όπως θα κάναμε ενδεχομένως λόγω Πρωτοχρονιάς σε κάποια άλλη χώρα. Κι αυτό γιατί το brunch δεν είναι συνηφασμένο με την κουλτούρα του Έλληνα. Οπότε ας κάνουμε πρώτα τα απλά και βλέπουμε αργότερα για τα πιο σύνθετα.
Κρουασάν και τα βασικά του τραπεζιού
Μαζί με τα ποικίλα ψωμιά που θα θέλεις να έχεις στο τραπέζι σου, τα κρουασάν θα αποτελέσουν βασικό συστατικό ενός brunch. Κρουασάν βουτύρου κυρίως για να συνδυάζονται με μαρμελάδες, μέλι, ακόμα περισσότερο βούτυρο. Προφανώς και θα θέλεις να έχεις και μερικά κρουασάν σοκολάτας μαζί. Το αν θα επιχειρήσεις να κάνεις και κάποια πιο σύνθετη δημιουργία φούρνου με τα κρουασάν είναι δικό σου θέμα. Από εκεί και πέρα από το τραπέζι δεν πρέπει να λείπουν όλα τα στοιχεία ενός πλήρους πρωινού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι καφέδες, το τσάι και οι χυμοί αν και θα δώσουμε μετά προτάσεις για ειδικά ποτά για το brunch.
Eggs Benedict
Είναι το κυρίως πιάτο σε ένα οποιοδήποτε brunch. Οι περισσότεροι μάλιστα βαριούνται να κάνουν αυγά ποσέ και να φτιάξουν σως οπότε απλά σερβίρουν αυγά με μπέικον. Εσύ όμως που έχεις όρεξη, μέρες που είναι, θα τα φτιάξεις όπως πρέπει.
8 φέτες bacon
8 ψωμάκια / αγγλικά muffin
2 κουταλάκια λευκό ξύδι
8 αυγά
Σως Hollandaise (οδηγίες παρακάτω)
Τσιγαρίζεις το bacon και το αφήνεις σε χαρτί κουζίνας μέχρι να φτιάξεις τα αυγά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα ρίχνεις αρκετό νερό ώστε να κολυμπάνε τα αυγά και το ζεσταίνεις σε σημείο βρασμού. Όσο ζεσταίνεται το νερό, του προσθέτεις το ξύδι. Τα αυγά πρέπει να τα ρίξεις πολύ σιγά και προσεκτικά για να μην απλωθούν στο νερό. Τα σπας ένα – ένα σε μία κούπα και τα ρίχνεις μαλακά στο νερό. Όταν προσθέσεις όλα τα αυγά χαμηλώνεις τη φωτιά. Τα αυγά δεν θέλουν πάνω από 4 λεπτά να γίνουν. Τα αφαιρείς ένα – ένα με μία τρυπητή κουτάλα, αφήνοντας το νερό να φύγει από πάνω από το αυγό. Τοποθετείς τα αγγλικά muffin ή το ψωμί της επιλογής σου στο πιάτο, απλώνεις το bacon από πάνω, τοποθετείς ένα αυγό σε κάθε ψωμάκι, αλατοπιπερώνεις και γαρνίρεις με λίγη από την σως.
Για την σως Hollandaise: Θα χρειαστείς 4 κρόκκους αυγού, 1 κουταλάκι χυμό λεμόνι, 120 γρ βούτυρο ανάλατο, λίγο πιπέρι καγιέν, λίγο αλάτι. Ξεκινάς λιώνοντας το βούτυρο. Χτυπάς τους κρόκκους των αυγών με σύρμα μαζί με τον χυμό σε ένα μπωλ, μέχρι να πάρει όγκο το μείγμα. Βάζεις το μπωλ πάνω από ένα κατσαρολάκι ου βράζει λίγο νερό, προσέχοντας το νερό να μην ακουμπά το μπωλ σου. Συνεχίζεις να χτυπάς πολύ γρήγορα για να μην επιτρέψεις στα αυγά να μαγειρευτούν. Σιγά – σιγά ρίχνεις το λιωμένο βούτυρο στο μπωλ ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφαιρείς από τη φωτιά και ρίχνεις το αλάτι και το πιπέρι. Κρατάς την σως σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σερβίρεις.
Ένα ποτήρι σαμπάνια
Το σωστό brunch θέλει σαμπάνια. Να τα λέμε αυτά. Όσο παράξενο κι αν σου κάνει το να πιεις σαμπάνια με το που έχεις ξυπνήσει, είναι ένας κατεξοχήν τρόπος για να διαχωρίσεις αυτό το γεύμα από οποιοδήποτε πρωινό. Διάλεξε μία οποιαδήποτε σαμπάνια (παραμονή Πρωτοχρονιάς θα σου προτείνουμε μερικές) και γέμισε τα ποτήρια των καλεσμένων σου. Μην φτιάξεις κάποιο κοκτέιλ σαμπάνιας. Η ποικιλία των τροφών και των γεύσεων στο τραπέζι αρκεί.
Βάλε στο φούρνο ένα casserole
Όταν μιλάγαμε πριν λίγους μήνες για τα πρωινά στον φούρνο, είχαμε γράψει για διάφορα casseroles. Είναι ένα πιάτο που θα γεμίσει το τραπέζι σου και θα χορτάσει τους καλεσμένους σου. Είναι βασικά αυτό που θα θυμίζει μεσημεριανό σε σχέση με τα άλλα πιάτα σου. Αν τα αυγά benedict τα έχεις στο τσεπάκι ίσως θες να κάνεις ένα casserole χωρίς αυγά. Το Sausage and Cheese Casserole είναι μια καλή επιλογή.
Κάποια επιλογή σε muffin
Είτε τα αγοράσεις έτοιμα είτε αποφάσισεις να δοκιμάσεις να φτιάξεις, τα muffins είναι must σε ένα brunch που θες να μοιάζει πλούσιο. Εγώ επέλεξα μία συνταγή για blueberry muffins. Επειδή μπορώ.
180 γρ βούτυρο ανάλατο
300 γρ ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
240 ml sour cream
60 ml γάλα
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια baking powder
Μισό κουταλάκι baking soda
Μισό κουταλάκι αλάτι
500 γρ μύρτιλα χωρίς τα κοτσάνια
Στάσου μύρτιλα. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα ταψάκι για muffins απλώνεις χαρτί ψησίματος σε κάθε θήκη. Στο μπωλ ενός μίξερχτυπάς το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ και αφράτο μείγμα, περίπου 5 λεπτά δηλαδή. Χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτει τα αυγά ένα – ένα, ύστερα την βανίλια, την sour cream και το γάλα. Σε ένα ξεχωριστό μπωλ αναμειγνύεις το αλεύρι, το baking powder, την baking soda και το αλάτι. Με το μίξερ σε χαμηλή πάλι ταχύτητα, προσθέτεις το μείγμα του αλευριού στο άλλο μπωλ και χτυπάς μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτεις τα μύρτιλα με μία σπάτουλα και ανακατεύεις ελαφρά για να απλωθούν στο μείγμα. Με ένα κουτάλι προσθέτεις το μείγμα στις θήκες για τα muffin και ψήνεις για 25 με 30 λεπτά μέχρι τα muffin να πάρουν χρώμα. Μπορείς να τα τσεκάρεις βάζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμα.
Τα pancakes δεν χάλασαν ποτέ κανέναν
Έχουμε γράψει ξανά πώς θα φτιάξεις pancakes. Το θέμα είναι να επιλέξεις εκείνα τα pancakes τα οποία θα ταιριάζουν με το υπόλοιπο τραπέζι σου. Σίγουρα τα απλά pancakes με maple syrup είναι μία ασφαλής προσθήκη αλλά από την στιγμή που θα ξέρεις το υπόλοιπο μενού, μπορείς να πράξεις αναλόγως. Από τις συνταγές που έχουμε δώσει, μπορείς να διαλέξεις μία αλμυρή αν έχεις πήξει στα γλυκά. Ή μία γλυκιά με σοκολάτα αν αυτή είναι που λείπει από το τραπέζι σου.
Ένα smoothie από ροδάκινα
Είναι τυπικό στα brunch να ξεφεύγεις λίγο από τους καθιερωμένους χυμούς. Και δεν εννοώ να πάρεις ανάμεικτους χυμούς. Ένα smoothie είναι αρκετά συνηθισμένο και εύκολο να το δημιουργήσεις. Το συγκεκριμένο είναι πάρα πολύ δροσιστικό και γευστικό, αλλά μην το παρακάνεις γιατί είναι αρκετά βαρύ παρέα με όλα τα υπόλοιπα που θα φας.
120 ml άπαχο γάλα
120 γρ γιαούρτι
3 ροδάκινα
1 κουταλιά μέλι
Μισό κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστη κανέλα
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Είναι πάρα πολύ δύσκολο στην προετοιμασία #not. Βάζεις όλα τα υλικά σε ένα blender και χτυπάς μέχρι να έχεις ένα ωραίο μείγμα. Σερβίρεις σε ποτήρι με καλαμάκι γαρνίροντας με ένα κομμάτι ροδάκινο.
Blinis με σολωμό
Μην σε παραξενεύει ο σολωμός σε ένα τέτοιο τραπέζι. Είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό και το οποίο θα εκτιμήσουν οι καλεσμένοι σου. Τα blinis προέρχονται από την Σοβιετική Ένωση και δεν είναι παρά pancakes με μικρή διαφοροποίηση στο σερβίρισμα και την προετοιμασία. Για να μην φτιάχνεις δύο φορές ζυμάρια, ετοίμασε το μείγμα για pancakes, φτιάξε μερικά με μεγαλύτερο πάχος αλλά μικρότερη διάμετρο και σερβίρισέ τα με λίγη sour cream ή cream cheese και καπνιστό σολωμό. Οι Ρώσσοι το σερβίρουν συνήθως με χαβιάρι αλλά ο σολωμός θα ταιριάζει καλύτερα στο brunch σου.
Μοσχαρίσιο steak με αυγά, μπίρα και μελάσα
Το χοντραίνουμε το θέμα αλλά το σηκώνει η ημέρα. Αν θες πραγματικά να καλύψεις και το μεσημεριανό γεύμα στο brunch σου, ίσως να πρέπει να το πας ένα βήμα παραπέρα το θέμα και να έχεις και ένα σοβαρό κρεατικό στο τραπέζι. Με το touch του brunch όμως για να μην ξεφεύγουμε και πολύ από την ιδέα.
2 μοσχαρίσιες μπριζόλες της αρεσκείας σου
4 αυγά
2 κουταλάκια βούτυρο ανάλατο
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
240 ml κέτσαπ
120 ml μελάσα (σιρόπι ζάχαρης)
120 ml μηλίτη
120 ml ξανθιά μπίρα
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλάκια μουστάρδα
2 κουταλάκια χυμό λεμόνι
Λίγη πάπρικα
Ξεκινάς με την σως που θα σου πάρει λίγη ώρα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνεις το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το σκόδρο και το κρεμμύδι και τα σωτάρεις μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά (πέρα από το κρέας και τα αυγά) και τα αφήνεις να φτάσουν σε θερμοκρασία βρασμού. Χαμηλώνεις τη φτιά και αφήνεις την σως να μαγειρευτεί για περίπου μισή ώρα. Όσο γίνεται η σως, αλατοπιπερώνεις τις μπριζόλες και τις ψήνεις (σε grill ιδανικά). Αφήνεις το κρέας όση ώρα επιθυμείς, ανάλογα πώς το θές ψημένο. Τηγανίζεις τα αυγά, κόβεις τις μπριζόλες στα δύο και σερβίρεις το κάθε κομμάτι με ένα αυγό και λίγη σως. Έπος.
Καλή όρεξη…