Το burger χοιρινού με καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα είναι ο ‘βασιλιάς’ των μπέργκερ
Τέλος το burger με μπιφτέκι. Αυτή η συνταγή θα αναθεωρήσει όσα πίστευες μέχρι σήμερα.
- 20 ΑΥΓ 2019
Κάποια πράγματα μένουν ίδια όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κάποιες συνήθειες, κάποιοι φίλοι και το burger. Για τους περισσότερους από εμάς ο τρόπος που τρώμε το burger μας δεν αλλάζει. Διότι δεν μιλάμε απλά για ένα φαγητό, μιλάμε για επιστήμη. Μια επιστήμη που (θεωρείς ότι) είναι εξαιρετικά δύσκολο να την μάθεις, όμως αυτό εδώ το κείμενο ήρθε να σε κάνει να αναθεωρήσεις όσα πίστευες μέχρι σήμερα.
Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε δύο μύθους.
Κατάρριψη μύθου #1:
Το καλύτερο burger ΔΕΝ είναι μόνο αυτό με το μπιφτέκι
Ναι, για πολλούς το καλύτερο burger, ο “βασιλιάς” των burger είναι αυτό που περιλαμβάνει ένα ζουμερό μπιφτέκι. Σε καμία περίπτωση δεν θα πούμε ότι ένα τέτοιο burger δεν είναι νόστιμο, όμως υπάρχει μια εναλλακτική, ένα μπέργκερ που βάζει κάτω όλα τα burger του κόσμου. Αν δε, το συνοδεύσεις και μία ΑΛΦΑ Weiss, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι.
Κατάρριψη μύθου #2:
Μπορείς να φτιάξεις ένα τέλειο burger και στο σπίτι
Ποιος είπε ότι το καλό το μπέργκερ φτιάχνεται από σεφ; Μέγα λάθος. Μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ, στο σπίτι σου, χωρίς καν να ιδρώσεις. Εύκολα και γρήγορα και με εγγυημένη επιτυχία.
Ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης θα σου δείξει τον τρόπο.
Burger με αργοψημένο χοιρινό, καραμελωμένα κρεμμύδια με πετιμέζι, γραβιέρα & ρόκα
Μερίδες: 6
Υλικά
Για το σερβίρισμα:
- 6 ψωμάκια για burger
- Μαγιονέζα
- Γραβιέρα
- Άγρια ρόκα
Για το αργοψημένο χοιρινό:
- 1 χοιρινή πανσέτα – 1,5 κιλό
- 1κ.σ. πελτέ
- ½ κ.σ. πάπρικα καπνιστή
- 1κ.σ. ρίγανη ξερή
- Αλάτι- πιπέρι
- Καραμελωμένα κρεμμύδια
- 250-300 γρ λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 100γρ πετιμέζι
- 20γρ καστανή ζάχαρη
- 1κ.γ. αλάτι
- Ηλιέλαιο για το σοτάρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπόλ τοποθετούμε όλα τα υλικά για το χοιρινό και ανακατεύουμε, προσθέτουμε στη συνέχεια τη χοιρινή κοιλιά και απλώνουμε παντού καλά τη μαρινάδα.
Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 10 ώρες ή καλύτερα ένα ολόκληρο βράδυ. Ψήνουμε τη πανσέτα για 2 ώρες στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 2-3κ.σ. ηλιέλαιο να ζεσταθεί, στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια και το αλάτι και σωτάρουμε μέχρι να “μαραθούν”. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη & το πετιμέζι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 10′ μέχρι να καραμελώσουν.
Στο κάθε ψωμάκι απλώνουμε μαγιονέζα, λεπτοκομμένες φέτες χοιρινού, καραμελωμένα κρεμμύδια, τριμμένη γραβιέρα & άγρια ρόκα.
Μόλις έφτιαξες το τέλειο burger. Πιάσε μια παγωμένη ΑΛΦΑ Weiss και στην υγειά σου!