Το δεύτερο ‘κύμα’ του World Class Bartender of the Year 2015 έφτασε στην ‘ακτή’
- 8 ΜΑΡ 2015
World Class is back. Την Τετάρτη 04.03 το μεσημέρι, το Φουάρ restaurant & bar στο κέντρο της πόλης γέμισε bartender έτοιμους να ριχτούν στη μάχη για την ανάδειξη του Έλληνα World Class Bartender, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα τέλη Αυγούστου στη Νότιο Αφρική και τον παγκόσμιο τελικό του World Class.
Ήταν η πρώτη μάχη της σεζόν; Φυσικά και όχι. Όπως ενδεχομένως θα θυμάσαι από προηγούμενο κείμενο, στο πρώτο κύμα που έλαβε χώρα πριν περίπου δύο μήνες, αναδείχτηκαν οι πρώτοι 6 φιναλίστ του ελληνικού τελικού. Τώρα, στο δεύτερο κύμα, περιμένουμε να αναδειχθούν εκείνοι που θα συμπληρώσουν τη δωδεκάδα που θα διαγωνιστεί τον Ιούνιο στον ελληνικό τελικό.
Το δεύτερο αυτό όμως κύμα, κρύβει μια ιδιαιτερότητα, κάτι που προσωπικά τουλάχιστον με κάνει να θέλω να μπω ακόμα περισσότερο στο παιχνίδι. Κάτι που επιτρέπει στο μυαλό όχι μόνο των bartender αλλά και του καθενός από εμάς να ταξιδεύει και να χτίζει γεύσεις, εικόνες και cocktail στο μυαλό του. Βλέπεις, η θεματική αυτής της δεύτερης ενότητας λέγεται “Cocktails and the written word” και οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επιλέξουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μέσα από μία σειρά λογοτεχνικών συγγραμμάτων. Δύσκολο για τους bartender, απολαυστικό για εκείνους που κάθονται αναπαυτικά στην καρέκλα τους και περιμένουν να δουν τα τις λέξεις να μεταμορφώνονται σε ιδέες στο μυαλό των δημιουργών.
Αυτή ακριβώς είναι και η ουσία του World Class. Αυτό το παιχνίδι στο μυαλό, αυτή η πρόκληση που μπαίνει σε εκείνους που θέλουν να φτάσουν στον τελικό… δεν είναι απλά ένα τεστ! Όπως έχω ξαναπεί, το World Class δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός, είναι μια πλατφόρμα στην οποία οι bartender γίνονται ολοένα και καλύτεροι, βάζοντας οι ίδιοι τον εαυτό τους στη διαδικασία να διαβάσουν, να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να πειραματιστούν και να αγγίξουν τα προσωπικά τους όρια στον τομέα της δημιουργίας. Το ίδιο ακριβώς θα κάνουν και τώρα.
Στη δεύτερη αυτή θεματική, την τιμητική τους έχουν τα “λευκά” spirits. Με τους διαγωνιζόμενους να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο τζιν Tanqueray No. Ten ®, την τεκίλα Don Julio Blanco ® και τις βότκες Ketel One ® και Cîroc ®.
Η παρουσίαση, όπως είπα και στην αρχή, είχε και μερικούς καλεσμένους. Ο Τεό Σπυρόπουλος, περυσινός έλληνας World Class Bartender, μίλησε τελευταίος και παρουσίασε τη δική του εκδοχή ενός Dark & Stormy με βάση την Ketel One ®.
Θα μου επιτρέψει όμως ο Τεό να επικεντρωθώ στους άλλους δύο καλεσμένους, δύο ανθρώπους απόλυτα ταυτισμένους με το concept της ενότητας. Ο ένας είναι ο Tristan Stephenson, ένας από τους διασημότερους spirit writers της εποχής μας και συνιδρυτής της Fluid Movement, μιας εταιρείας συμβούλων για τον κλάδο των cocktail η οποία πρωτοπορεί στο μοριακό mixology. Ο άλλος είναι ο δικός μας, αγαπημένος και ιδιαίτερα χαρισματικός συγγραφέας, Αύγουστος Κορτώ.
Ο Tristan Stephenson ανέλαβε να εξηγήσει τη θεματική “Cocktails and the written word”. Μίλησε για τα «μεγαλειώδη» βιβλία που έχουν γραφτεί για τα spirits, κάποια από τα οποία είχαμε την τύχη να έχουμε και live στο event. Ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο τα ερεθίσματα από ένα ανάγνωσμα μπορούν να μετατραπούν σε μία πολύ ωραία δημιουργία. Ο ίδιος ανέλυσε πώς οι Σωκρατικοί διάλογοι τον οδήγησαν να φτιάξει εκεί μπροστά μας το “Xanthippe”, ένα cocktail με το όνομα της γυναίκας του Σωκράτη και συστατικά τα Tanqueray No. Ten ®, μέλι, λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, αυγό και σόδα.
Νωρίτερα το ίδιο πρωί είχα την ευκαιρία να περάσω ένα μισάωρο με τον Tristan και να πούμε πολλά και ενδιαφέροντα τα οποία θα διαβάσεις στην συνέντευξή του την ερχόμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων όμως, μου είπε και για τα δικά του βιβλία: “Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ από όλα πλέον είναι να γράφω βιβλία. Σε συνδέει με τους ανθρώπους με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να έρθεις πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνους. Γράφω το τέταρτο βιβλίο μου αυτή τη στιγμή και απ’ ότι φαίνεται θα είναι γύρω στα δέκα αυτά που θα γράψω! Θέλω να αφήσω πίσω μου σα κληρονομιά μια εγκυκλοπαίδεια για το bar”.
Για το Xanthippe, μου έλεγε ότι οι Σωκρατικοί διάλογοι ήταν κάτι που τον ενέπνευσε πολύ. “Κάποια από τα πράγματα που βρήκα στα κείμενα που διάβασα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να έχουν γραφτεί και για το bartending. Σίγουρα δεν μιλούσε για τα ποτά αλλά η ισορροπία, η αρμονία, η χρυσή τομή είναι στοιχεία που είναι σαν να τα έγραψε και για εμάς”.
Ο Αύγουστος Κορτώ από την άλλη, δεν έφτιαξε κάποιο cocktail. Μας ταξίδεψε όμως με ένα κείμενό του για την έννοια της δημιουργίας και την σύνδεση που μπορεί να έχει η διαδικασία παρασκευής ενός cocktail με τη συγγραφή ενός βιβλίου. Μιλώντας για ένα cocktail που δοκίμασε πριν λίγα χρόνια, είπε ότι “ήταν σαν να άνοιγα την πρώτη σελίδα ενός βιβλίου”. Αλλά ο Αύγουστος μίλησε και για την ίδια την σημασία των cocktail στη λογοτεχνία. “Στα cocktail χρωστάμε μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τι θα ήταν ο Baudelaire χωρίς το Apsendi του ή ο Hemingway χωρίς τα μοχίτο του”.
Θα μείνω όμως σε μία συγκεκριμένη φράση του. “Η φαντασία δεν θέλει χαλινάρι”. Πράγματι, η φαντασία δεν θέλει φυλακές και χαλινάρια και οι bartender αυτού του κόσμου το γνωρίζουν πολύ καλά. Κάποιοι βέβαια, όπως έχουμε δει, το παρακάνουν. Οπότε θα έλεγα ότι ένας συνδυασμός όσων είπε ο Κορτώ περί φαντασίας και όσα ανέδειξε ο Tristan περί ισορροπίας και αρμονίας, αποτελούν έναν υπέροχο οδηγό δημιουργίας για όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη θεματική ενότητα.
Το Oneman, μέσα από τη στήλη “World Class” που δημιουργήσαμε, θα ακολουθήσει τους Έλληνες bartender σε αυτή τη δεύτερη φάση δημιουργίας, αλλά και μέχρι τον ελληνικό και τον παγκόσμιο τελικό. Την εξέλιξη μπορείς να την παρακολουθείς και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece.
Stay tuned…