ΦΑΓΗΤΟ

Το Εργαστήρι διδάσκει πώς φτιάχνεται η πίτσα

Αν ήταν τόσο απλό να φτιάχνεις εξαιρετική πίτσα, θα το έκαναν όλοι. Το ONEMAN βρήκε το μέρος που έχει την συνταγή.

Είναι πολύ δύσκολο θέμα η πίτσα. Μην το γελάς. Κι αυτό γιατί στη χώρα μας κυκλοφορούν τριών ειδών πίτσες. Και αντίστοιχοι λάτρεις του κάθε είδους. Έχουμε τις Αμερικανιές με τα κλασικά υλικά πίτσας, τις αφράτες ζύμες και την massive απήχηση. Έχουμε τις ακριβοθώρητες Ιταλικές πίτσες με λεπτή ζύμη και ολόφρεσκα υλικά της γείτονος. Και έχουμε και τις συνοικιακές πίτσες.

Αυτές που κάποιοι τις λένε κλασικές γιατί προϋπήρχαν των προηγουμένων. Αυτές που πολλοί τις λένε σπιτικές ακριβώς γιατί μοιάζουν τόσο απλές και χειροποίητες που νιώθεις ότι θα τις φτιάξεις και σπίτι σου. Αυτές που πολλοί αποκαλούν αυθεντικές γιατί είναι συνήθως η πρώτη πίτσα που θα αγαπήσει κανείς.

Μια τέτοια “συνοικιακή” πίτσα ανακάλυψα κι εγώ πριν λίγο καιρό. Οι πελάτες της βέβαια την έχουν ανακαλύψει από το 1987 που άνοιξε το Εργαστήρι. Εργαστήρι Πίτσας Αγγελικής Παπαγεωργοπούλου για την ακρίβεια (Ελευθερίου Βενιζέλου 33Α, Ζωγράφος, τηλ: 210-7700269).

 

Δεν σου έχει τύχει να έχεις συνδέσει κάποια στιγμή ένα μέρος ή ένα σπίτι με ένα συγκεκριμένο φαγητό; Το έχω κάνει με τα σουβλάκια του Πανερυθραϊκού, το κάνω και με αυτήν εδώ την πίτσα. Γιατί κάθε φορά που πηγαίνω στο σπίτι του φίλου μου του Κωστή στην οδό Νικοπόλεως στου Ζωγράφου, θεωρώ αυτονόητο ότι θα παραγγείλουμε από εκεί. Γιατί από τότε που δοκίμασα την συγκεκριμένη πίτσα, έχω έναν λόγο παραπάνω να πηγαίνω να βλέπω τον φίλο μου.

Το είδες κλειστό το κουτί, δες το και ανοιχτό.

 

Η παραγγελία ήταν απλή. Μία πίτσα ζαμπόν – τυρί – μπέικον. Απλά πράγματα. Γιατί σε αυτή την πίτσα τα απλά είναι που μετράνε.

50 λέξεις για την ζύμη

Ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό. Με εκείνη την ωραία λιπαρότητα από το λαδάκι που ίσα ίσα σου λερώνει τα δάχτυλα. Για να εξηγούμαστε. Φαγητό που δεν λερώνει δεν είναι καλό. Τραγανή στο κάτω μέρος και τα πλαϊνά της, μαλακή εκεί που δέχεται τα υλικό. Ένα έπος το συγκεκριμένο ζυμάρι.

50 λέξεις για το τυρί

Μεγάλο δίλημμα το τι τυρί θα βάλεις στην πίτσα. Μην είναι πολύ αλμυρό αλλά μην είναι και ξενέρωτο. Εδώ η φάση είναι uber. Ιδανικό σε αλμυρότητα, ιδανικό σε ποσότητα και γευστικά κατάλληλο για να καεί λίγο στην άκρη του ζυμαριού κάνοντας την άκρη της πίτσας εξίσου γευστική με την μέση.

50 λέξεις για την σάλτσα ντομάτας

Μου έκαψε τη γλώσσα στην πρώτη δαγκωνιά. Αλλά αυτά παθαίνεις αν είσαι ανυπόμονος και ορμάς στο φαγητό πριν κρυώσει λίγο. Το θέμα είναι ότι η σάλτσα ντομάτας που χρησιμοποιούν είναι μια κανονικότατη σάλτσα που θα έβαζες ακόμα και στα μακαρόνια σου. Τόσο μυρωδάτη, τόσο γευστική, τόσο κατακόκκινη από την ντομάτα.

50 λέξεις για τα υλικά

Το κρεμμύδι να έχει κοπεί εκείνη την ώρα, η ντομάτα να έχει τεμαχιστεί πριν λίγα λεπτά. Το ζαμπόν, το bacon και τα αλλαντικά να μοιάζουν τόσο ακατέργαστα και απλά. Είναι πολύ σημαντικό σε μια πίτσα να νιώθεις ότι τα υλικά είναι όχι μόνο φρέσκα αλλά και σπιτικά όσο το δυνατόν.

 

Ο κατάλογος έχει πολλά ακόμα να δεις και να μάθεις. Έχω φάει και πεινιρλί εφάμιλο της πίτσας. Έχω φάει και λαχματζούν με τόσο μυρωδάτο κιμά που νόμιζα ότι θα σκάσουν τα ρουθούνια μου. Να σαν αυτό που πήρε ο Κωστής.

 

Και μακαρόνια θα βρεις (δεν έχω δοκιμάσει). Και σαλάτες (δεν τρώω σαλάτες όταν θέλω να φάω όση περισσότερη πίτσα αντέχω). Αλλά η πίτσα είναι το σήμα κατατεθέν.

Και είχε έρθει σε δύσκολη ώρα η πίτσα.

 

Η Μπαρτσελόνα στο 55 ήταν μπροστά 0-1 και έπρεπε η Παρί να το γυρίσει το ματς. Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε και τέλειωσε το παιχνίδι με 11. Η Παρί ξεκίνησε και τελείωσε το παιχνίδι με 11. Η πίτσα ξεκίνησε το παιχνίδι μαζί μου με 8 και τελείωσε με 0.

Δίκαιο

Exit mobile version