Το comfort food μπορεί να είναι φανταστικό και θρεπτικό
Λίγα λόγια για το πώς το βραδινό comfort food με το κορίτσι σου μπορεί με μικρά μυστικά να γεμίζει νοστιμιά και θρεπτικά στοιχεία.
- 4 ΔΕΚ 2024
Μια ακόμα πολυάσχολη ημέρα έφτασε στο τέλος της. Φτάνει η στιγμή που σκέφτομαι από το πρωί: εγώ και το κορίτσι μου, στον καναπέ να μιλάμε για ό,τι μπορεί να φανταστείς. Και κάπου εκεί θα μου ζητήσει να της φτιάξω κάτι νόστιμο, κάτι που θα ζεστάνει την ψυχή, εκτός από τον ουρανίσκο μας.
Και η εύκολη λύση είναι πάντα εκεί και σου κουνάει τα χέρια να τη διαλέξεις. Να παραγγείλουμε από έξω, να βάλουμε κάτι κατεψυγμένο στο air fryer, να φτιάξουμε ένα σάντουιτς με ό,τι βρούμε στο ψυγείο. Αποδεκτά; Απόλυτα. Για οποιαδήποτε οικογένεια που κάνει τον ζογκλέρ για να τα προλάβει όλα και θέλει να περνά χρόνο μαζί.
Ο ένας δρόμος λοιπόν είναι ο εύκολος, ο γρήγορος. Ο άλλος είναι να βρεις πράγματι χρόνο για να προσφέρεις στον εαυτό σου και τη φαμίλια σου σπιτικό φαγητό. Και αυτός ο δρόμος, ακόμα κι αν μοιάζει δύσκολος, πραγματικά είναι πολύ πιο βατός και ενδιαφέρον από παλαιότερα. Αρκεί να βάλεις στην καθημερινότητά σου εκείνα τα προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να γλιτώνεις χρόνο και να κερδίζεις ουσία.
Comfort food για μας σημαίνει μακαρόνια με κιμά.Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν, και μπαίνω με βήμα ταχύ στην κουζίνα να ετοιμάσω κάτι νόστιμο και για τους δυο μας. Πώς όμως θα κάνω το γεύμα μας πιο θρεπτικό; Με ένα μικρό twist, που αγαπώ να κάνω γενικά, όταν μαγειρεύω. Στη θέση του μοσχαρίσιου κιμά, θα βάλω κιμά σόγιας.
Τα προϊόντα Fytro τα έμαθα μέσα από το πλιγούρι, το οποίο μου άρεσε φοβερά σε σαλάτες ή μικρά μπολάκια γεύσης. Θυμάμαι να ετοιμάζω ολόκληρη τη συσκευασία και να φτιάχνω απίθανους συνδυασμούς μέσα στην εβδομάδα. Με σολομό ή τόνο σε σαλάτες, με leftover από κιμά ή κοτόπουλο για ένα γρήγορο γεύμα, με λαχανικά φρεσκοκομμένα για ένα γρήγορο lunch break.
Και γρήγορα άρχισα να δοκιμάζω κι άλλα προϊόντα Fytro. Την Kαστανή Zάχαρη στον καφέ, τα γλυκά και τα κέικ. Τις Kαλαμπογκοφρέτες για να μου κόψουν την πείνα στο γραφείο. Τις Nιφάδες και το Πίτυρο Βρώμης με τα οποία φτιάχνω τα δικά μου overnight oats.
Αλλά εκεί που έκανα μεγάλη κωλοτούμπα γιατί παλαιότερα το σνόμπαρα με ευκολία, ήταν η Σόγια Κιμάς Fytro. 100% φυτικό προϊόν, πλούσιο σε πρωτεΐνη και τόσο μα τόσο εύκολο να συνοδεύσει συνταγές στις οποίες χρησιμοποιούσα παραδοσιακά ζωική πρωτεΐνη.
Πριν βάλεις τις φωνές περί veganισμού, αρχικά να σου πω το εξής. Ο καθένας τρώει αυτό που του αρέσει. Και όχι, δεν έχω απαρνηθεί το μοσχάρι, το χοιρινό, το κοτόπουλο. Αλλά μέσα σε μία εβδομάδα μαγειρικών γεμάτη ζωική πρωτεΐνη, προτιμώ όταν έχω τον χρόνο να μαγειρέψω να βρω μία εναλλακτική που είναι και νόστιμη και θρεπτική.
Στην ερώτηση πόσο νόστιμος μπορείς να είναι ένας κιμάς από σόγια, η απάντηση είναι πολύ! Κι αυτό γιατί αυτή την τόσο παραδοσιακή συνταγή, εσύ την κάνεις νόστιμη. Με την κανέλα, το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, τη γεμάτη γεύση από την ντομάτα, την πιπεράδα του σκόρδου και φυσικά το σώμα και την ουσία που δίνει η Σόγια Κιμάς Fytro στο πιάτο.
Η συνταγή είναι όπως την ξέρεις. Με μόνη διαφορά ότι βράζεις και σουρώνεις τη Σόγια Κιμάς Fytro πριν τη βάλεις να σοταριστεί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σου προτείνω να προσθέσεις παραπάνω μυρωδικά και μπαχαρικά, από αυτά που θα έβαζες στον ζωικό κιμά, για να γίνει πιο γευστικό το πιάτο σου.
Τι κερδίζεις; Έχεις με τεράστια ευκολία στο ντουλάπι σου (και όχι στο ψυγείο) ένα προϊόν που δε δρα σαν υποκατάστατο αλλά σαν εργαλείο για να μαγειρέψεις νόστιμα πιάτα σε εσένα και σε αυτούς που αγαπάς. Αρκεί να βάλεις τη δική σου φαντασία να δουλέψει και να ξεφύγεις από τα μαγειρικά ταμπού που δεν σε αφήνουν να τα δοκιμάσεις.
Ζούσα πολλά χρόνια κλεισμένος μέσα στα μαγειρικά ταμπού του παρελθόντος. Και τα τελευταία χρόνια έχω δει μονοπάτια που δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο γευστικά. Με vegan παρασκευές, με φυτικά έλαια, με προϊόντα που κουβαλούν την ταμπέλα του healthy όπως η κινόα και τώρα και με τη Σόγια Κιμάς Fytro.
Το μόνο που θέλει είναι όρεξη να μαγειρεύεις. Α ναι και χρόνο για να μαγειρεύεις. Αλλά η αλήθεια είναι ότι χρόνο βρίσκουμε πάντα για εκείνους που αγαπάμε.