Το φτηνότερο βραβευμένο με Michelin πιάτο κοστίζει λιγότερο από τον καφέ σου
Καμιά φορά o οδηγός Michelin ξεφεύγει από τα εστιατόρια που αφορούν τις βαριές τσέπες.
- 15 ΔΕΚ 2019
Δεν είναι κιόλας ότι πάντα ξέραμε για τα αστέρια Michelin oύτε ότι ήταν ακριβώς μέσα στην κουλτούρα μας. Η είσαγωγή του fine-dining ήρθε oύτως ή άλλως στην Ελλάδα αρκετά αργότερα και συνδέθηκε για τα ακόμα πιο μαζικά κοινά με τα πετυχημένα show μαγειρικής που πλημμύρισαν την ελληνική τηλεόραση κατά τα τα τελευταία χρόνια.
Tα αστέρια Michelin είναι ένα σύστημα αξιολόγησης παγκόσμια αναγνωρισμένο, προκειμένου να βαθμολογηθούν τα εστιατόρια του πλανήτη. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, που μετράει πολλές δεκαετίες από το 1926, όταν και ξεκίνησε, το ένα αστέρι μιλάει για ένα ‘πολύ καλό εστιατόριο’, τα δύο αστέρια για ‘εξαιρετική μαγειρική που αξίζει οπωσδήποτε μια παράκαμψη’ και η ανώτατη τιμή με τα 3 αστέρια είναι ‘μια εκπληκτική μαγειρική που αξίζει να κάνεις ολόκληρο ταξίδι για να τη δοκιμάσεις’.
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι αυτά τα εστιατόρια με αστέρι Michelin είναι συνήθως από εκείνα για τα οποία ξέρουμε ότι πρέπει να δώσουμε πολλά λεφτά προκειμένου να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Yπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Και η αλήθεια είναι ότι μπορείς να βρεις στον κόσμο μερικά πιάτα βραβευμένα με Michelin και για τα οποία θα ξόδευες λιγότερα από το βρόμικο που τρως Σάββατο ξημέρωμα.
Έτσι, τον Ιούλιο του 2016 βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin το Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice Noodle και ένα πιάτο του με κοτόπουλο, ρύζι, noodles και σάλτσα σόγιας, έμπνευση του σεφ Chan Hon Meng, πιάτο που θα βρεις στη Σιγκαπούρη και ένα πιάτο που κόστιζε με τις τότε αναλογίες μόλις 3 δολάρια, δηλαδή λίγο περισσότερο από 2,5 ευρώ. Και δεν είναι βέβαια το μόνο.
Η ιστορία του εστιατορίου ξεκινάει, όταν ο γεννημένος από αγρότες Chan Hon Meng αναγκαζόταν να μαγειρεύει για τους γονείς του που δούλευαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η διαδικασία του γέννησε σιγά-σιγά ένα πάθος για την κουζίνα, ώστε το 2009 να ανοίξει ένα δικό του εστιατόριο. Πάντα σκοπός του ήταν να φτιάχνει νόστιμα και φτηνά φαγητά.
Η βράβευσή με αστέρια Michelin προφανώς και ήταν κάτι που δεν θα περίμενε ποτέ ο chef o oποίος ταυτόχρονα γινόταν και ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το πιο φτηνό βραβευμένο με Michelin πιάτο. Η βράβευση συνεχίστηκε και για τα δύο επόμενα χρόνια.
Το βραβευμένο πιάτο είναι μια συνταγή που έμαθε ο σεφ πριν από 35 χρόνια. Το κοτόπουλο μαρινάρεται με σάλτσα σόγιςα, ψήνεται, κόβεται σε κομμάτια, ενώ το ρύζι βράζει μαζί με το λίπος του κοτόπουλου. Όπως λέει και ο Michael Ellis, διευθυντής των Michelin Guides, “πρόκειται για κάτι που μοιάζει πολύ απλό αλλά στον κόσμο των Michelin, η ικανότητα να φτιάχνεις σπουδαία πιάτα από πολύ απλά προϊόντα είναι ένας πραγματικός τρόπος να κάνεις τέχνη”.
Αν λοιπόν ποτέ ο δρόμος σάς φέρει στη Σιγκαπούρη, ο σεφ Chan Hon Meng θα σας περιμένει με ανοιχτές τις αγκάλες, έτοιμος να σας προσφέρει ένα πιάτο Michelin που θα κοστίσει λιγότερο και από το καφέ που παραγγείλατε χθες το απόγευμα. Αν μη τι άλλο, αυτό είνα ένα καλό deal.
(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Ross D. Franklin)