Το καφενείον του Ρίζου σε πάει ένα νόστιμο ταξίδι στον χρόνο
- 7 ΣΕΠ 2022
Όλα αυτά στην οδό Ακάμαντος του Θησείου. Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όπου τα πάντα ανάμεσα στους δύο πολέμους ήταν ευμετάβλητα, ο Γιώργος Ρίζος ανοίγει ένα καφενείο. Τούτο το καφενείο με θέα την Ακρόπολη, ήταν ο πρώτος καφενές της περιοχής μάζευε για περισσότερες από επτά δεκαετίας τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Αθήνας. Οι μεγάλες τζαμαρίες, η θέα του, η δροσιά που δημιουργείται λόγω της θέσης του αλλά πάνω από όλα η ατμόσφαιρά του το έκαναν ένα από τα ιστορικότερα καφενεία της πόλης το οποίο, όπως και τα υπόλοιπα ιστορικά καφενεία, έκλεισε τις πόρτες του.
Σχεδόν έναν αιώνα μετά ο χώρος βρέθηκε στα χέρια ενός ανθρώπου που έχει γράψει την δική του πορεία στην εστίαση και ένα παιχνίδια της μοίρας ήταν αρκετό για να οδηγήσει στην αναβίωση του ιστορικού αστικού καφενέ.Μία σύμπτωση που σε κάνει να γελάς και για την οποία πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη οι νεότεροι αφού μας ταξιδεύει στον χρόνο και στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.
Ο Μιχάλης Ρίζος, συνιδιοκτήτης του αγαπημένου Black Duck της πλατείας Κλαυθμώνος, μη γνωρίζοντας την ιστορία του ακινήτου θέλησε να το εκμεταλλευτεί και μετά από έναν μεγάλο γραφειοκρατικό αγώνα πέρασε στα χέρια του. Τότε είναι που έμαθε από τους κατοίκους της περιοχής ότι εκεί στεγαζόταν το ιστορικό καφενείο του Ρίζου, και συνειδητοποίησε ότι είχε βρει όνομα αλλά και ύφος για το νέο του μαγαζί. Μερικές φορές δεν χρειάζεται να πας κόντρα στη μοίρα και στην τύχη.
Το σημερινό «Καφενείον του Ρίζου», λοιπόν, είναι ένα αστικό καφενείο που ήρθε για να φέρει στο Θησείο την αύρα του παρελθόντος. Από τη διακόσμηση στο εσωτερικό που έχει απαράμιλλη αισθητική με τα τραπέζια που έχουν μαρμάρινη επιφάνεια, τις καρέκλες που θυμίζουν παλιές καρέκλες καφενείου αλλά είναι υπεράνετες, τις ζωγραφιές στους τοίχους και άλλες πόσες μικρές λεπτομέρειες που βοηθούν στο ταξίδι στον χρόνο. Φυσικά πάνω από όλα η ταμπέλα που γράφει Το καφενείον του Ρίζου και συνδέει άμεσα το παρελθόν με το παρόν.
Ανοιχτό από το πρωί, σερβίρει καφέ Moreno από τη Νάπολη, ενώ διαθέτει πληθώρα επιλογών σε τσάι, αλλά και απολαυστικό πρωινό με ελληνικά χαρακτηριστικά. Το μενού της κουζίνας το έχει επιμεληθεί ο σεφ Σπύρος Ζάννος και αποτελείται από πιάτα που έχουν ελληνικό χαρακτήρα όπως ο γαύρος μαρινάτος, το καπνιστό σκουμπρί, η σφακιανή πίτα,το κριθαρώτο με γαρίδες αλλά και κρεατικά που ξεχωρίζουν τα μπιφτεκάκια προβατίνας με μαγιονέζα από μαύρο σκόρδο.
Όλα τους καλοφτιαγμένα, πεντανόστιμα και ευπαρουσίαστα, ιδανικά για να συνοδεύεις το ποτό σου.
Και μιας και αναφερθήκαμε στο ποτό, στο Καφενείον του Ρίζου δεν βρίσκεις μόνο τσίπουρο και ούζο, αλλά βρίσκεις και μια μεγάλη ποικιλία σε μπύρες κρασιά αλλά και spirits. Ειδικά στα κρασιά μπορείς να βρεις 3-4 ετικέτες σε κάθε κατηγορία από εξαιρετικούς ελληνικούς αμπελώνες ενώ στα spirits θα βρεις ότι ποθείς από whiskey, gin, rum, vodka.
Αν επιθυμείς κάποιο cocktail τότε στο Καφενείον του Ρίζου θα βρεις και από αυτό, αφού διαθέτει 3 επιλογές πέρα από τα κλασικά, οι οποίες έχουν τον δικό τους ελληνικό χαρακτήρα.
Όλα αυτά μπορείς να τα απολαύσεις είτε μέσα στον μέσα χώρο του είτε στην υπέροχη πλατεία της Ζακλίν Ντε Ρομιγί την οποία ο Μιχάλης αναμόρφωσε ολοκληρωτικά. Εκεί με θέα την Ακρόπολη, με αύρα από το Θησείο και ατμόσφαιρα νοσταλγική μπορείς να ζήσεις τα καλύτερα δειλινά της ζωής σου. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του Καφενείου, να μας ταξιδέψει σε εποχές που όλα ήταν λίγο πιο ρομαντικά, λίγο πιο όμορφα και λίγο πιο νόστιμα. Και το καταφέρνει με έναν μαγικό και νοσταλγικό τρόπο.
ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΤΟΥ ΡΙΖΟΥ
- Ακάμαντος 2, Θησείο
- 210 3457825