Το κοκκινιστό μοσχάρι με τηγανητές πατάτες είναι το απόλυτο φαγητό της γιαγιάς
- 31 ΙΑΝ 2022
Όλοι έχουμε αναμνήσεις από το φαγητό της γιαγιάς και σίγουρα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αγαπημένο μας. Έτσι και η Στέλλα Σπανού, συγγραφέας και μαγείρισσα κρατάει με αγάπη τη συνταγή για το κοκκινιστό μοσχάρι που έφτιαχνε η συνονόματη γιαγιά της.
Η ιστορία που συντροφεύει αυτό το φαγητό είναι ότι η γιαγιά Στέλλα εργαζόταν ως μαγείρισσα σε ένα εβραϊκό σπίτι της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ’30 και το κοκκινιστό μοσχαράκι ήταν σίγουρα η σπεσιαλιτέ της.
Κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες τηγανητές
Υλικά για 6 άτομα
- 1 κιλό κρέας μοσχάρι χωρίς κόκκαλο
- 8 πατάτες
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 4 ώριμες ντομάτες
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- 5-6 σπυριά μαύρο πιπέρι
- 4 ποτήρια νερό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 σπυριά γαρίφαλο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια και το ξεπλένουμε με κρύο νερό .
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, αφαιρούμε από τις ντομάτες τη φλούδα και τις ψιλοκόβουμε και αυτές.
- Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις κρατάμε σε νερό.
- Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το κρέας μαζί με το νερό, αρχίζουμε να το βράζουμε και αφαιρούμε τους αφρούς. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα μπαχαρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σε μισή ώρα προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1,1/2 ώρα.
- Στραγγίζουμε από τα νερά τις πατάτες, τις σκουπίζουμε με μια πετσέτα και τις τηγανίζουμε. Τις προσθέτουμε σιγά – σιγά μέσα στο κρέας, πασπαλίζουμε με αλάτι , προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε για πέντε λεπτά ακόμη στη φωτιά για να ρουφήξουν οι πατάτες από το ζουμί.
Το βιβλίο της Στέλλας Σπανού Θρακιώτικη Κουζίνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.