Το κόλπο που θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων
Μια απλή τεχνική για να ξέρεις πάντα τι έχεις στην κουζίνα σου.
- 16 ΙΟΥΝ 2021
Υπάρχουν πολλοί καλοί τρόποι για να διατηρήσεις τα μυρωδικά σου, όπως να τα χωρίσεις σε ματσάκια και να τα φυλάξεις σε νωπό χαρτί κουζίνας. Ή να φτιάξεις ένα dressing που θα τα συμπεριλάβει όλα. Το πιο σημαντικό όμως είναι να θυμάσαι ότι υπάρχουν στην κουζίνα σου. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να καταγράφεις τα τρόφιμα σε έναν λευκό πίνακα που θα τοποθετήσεις στην πόρτα του ψυγείου σου.
Καθημερινά επιτελείται στην κουζίνα μας μία σημαντική σπατάλη τροφίμων. Φαγητά και τρόφιμα πετιούνται στον κάδο σκουπιδιών, επιβαρύνοντας τόσο τον πλανήτη όσο και τη συνείδησή μας. Πολλές φορές αυτό συμβαίνει επειδή ξεχνάμε τι έχουμε στο ψυγείο μας, με αποτέλεσμα είτε να μην αξιοποιούμε κατάλληλα τις πρώτες ύλες είτε τα τρόφιμα να χαλάνε, ξεχασμένα. Συχνά μάλιστα, τυχαίνει να προμηθευόμαστε τα ίδια υλικά επειδή απλώς δε θυμόμαστε ότι τα έχουμε ήδη. Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που σχεδιάζουν τα γεύματα μιας ολόκληρης εβδομάδας, αρκεί ένας λευκός πίνακας στο ψυγείο σου (και μαρκαδόροι) για να καταγράφεις τα τρόφιμα που έχεις. Σε βάθος χρόνου, θα γίνει ο καλύτερος σύμμαχος για να καταπολεμήσεις το food waste στην κουζίνα σου.
Πώς λειτουργεί: Κατά την επιστροφή σου από το μανάβικο, γράψε σε μία γωνιά τα τρόφιμα που έχεις προμηθευτεί. Προσπάθησε να τα καταγράψεις βάσει προτεραιότητας στην κατανάλωση: Τα πιο ευαίσθητα όπως μυρωδικά ή ντομάτες μπαίνουν στην κορυφή, ώστε να βρίσκονται ακριβώς στο οπτικό σου πεδίο, ενώ τα πιο ανθεκτικά, όπως οι πατάτες, πηγαίνουν στο κάτω μέρος. Μπορείς μάλιστα να χρησιμοποιείς αστερίσκους ή θαυμαστικά όταν έχεις μεγάλη ποσότητα από κάποια.
Μόλις χαρτογραφήσεις κάθε πιθανό συστατικό, μπορείς να φτιάξεις ένα χαλαρό πλάνο για τα γεύματα της εβδομάδας. Σε τελική ανάλυση, η καλύτερη άμυνα είναι μια καλή επίθεση. Ξεκινώ με οποιεσδήποτε συνταγές που είχα στο μυαλό μου όταν πήγα στο κατάστημα, στη συνέχεια καταιγισμός ιδεών για να αξιοποιήσω στο έπακρο όλα όσα απομένουν. Αν έχω μια αφθονία τρυφερών χόρτων που είναι εδώ για μια καλή στιγμή, όχι πολύ καιρό (κοιτάζω εσένα, βασιλικό και μαρούλι Little Gem), τα γράφω κυριολεκτικά σε όσα περισσότερα γεύματα μπορώ. Αυτή η τεχνική είναι ιδανική για φρούτα και λαχανικά, αλλά μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για leftovers ή φαγητά που έχεις στην κατάψυξη. Στη συνέχεια αρχίζει το μαγείρεμα. Καθώς το περιεχόμενο του ψυγείου σου εξαντλείται σιγά – σιγά, αρχίζεις και σβήνεις υλικά από τη λίστα σου.
Θα μπορούσες να παρακάμψεις όλη την παραπάνω διαδικασία και να ανοίξεις απλώς το ψυγείο να δεις τι μένει; Αν εμπιστεύεσαι τόσο πολύ τη μνήμη σου, ναι. Στην πραγματικότητα όμως, ο πίνακας θα σου λύσει τα χέρια και μακροπρόθεσμα θα κάνει καλό τόσο στο μηνιαίο budget σου όσο και στις καταναλωτικές σου συνήθειες.