Το κοντοσούβλι στις καλύτερες συνταγές με χοιρινό στον κόσμο
- 28 ΜΑΙ 2024
Η δημοτικότητα του ελληνικού φαγητού συναγωνίζεται αυτής των νησιών, καθώς είναι σύνηθες πια δημοφιλή πιάτα της εγχώριας κουζίνας να χρίζουν μεγάλης αγάπης στα διεθνή μίντια. Το γκρικ σουβλάκι είναι τόσο διάσημο όσο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη και η Πλάκα πάει χέρι χέρι με τον μουζάκα. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι για μία ακόμα φορά ελληνικά πιάτα βρέθηκαν στα καλύτερα του Taste Atlas. Ξέρετε τι λένε όμως, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.
Μετά το φρέντο εσπρέσο, το αρνί και τα τρίγωνα Πανοράματος, σειρά έχουν τα πιάτα με χοιρινό. Το γαστρονομικό περιοδικό δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες συνταγές στον κόσμο και εκεί βρέθηκαν το κοντοσούβλι, η γουρουνοπούλα και το απάκι. Το κοντοσούβλι ήταν με διαφορά ο νικητής ανάμεσα στα τρία, καθώς βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα και συγκεκριμένα στην 8η θέση.
Στο site, περιγράφεται ως ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα σε ένα μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται σε σούβλα και μαγειρεύονται αργά στη σχάρα, όπως ο γύρος ή το σουβλάκι. «Η μαρινάδα συχνά περιέχει συστατικά όπως σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και κόκκινο κρασί. Αφού μαριναριστεί, το κρέας τοποθετείται σε μια μεγάλη σούβλα και ψήνεται σε ανοιχτή φλόγα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πλούσια και γευστική εξωτερική κρούστα με ζουμερό, τρυφερό εσωτερικό.
Πρώτο στη λίστα είναι η Lechona, ένα παραδοσιακό πιάτο της Κολομβίας. Πρόκειται για ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο γεμιστό με ρύζι, μπιζέλια και μπαχαρικά που ψήνεται για περίπου δέκα έως δώδεκα ώρες. Ακολουθεί το Pernil, ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του Πουέρτο Ρίκο, μια ζουμερή ψητή χοιρινή ωμοπλάτη που παραδοσιακά καρυκεύεται σε adobo mojado (πάπρικα, αλάτι, ξύδι, σκόρδο και ρίγανη) και στις επόμενες θέσεις βρίσκονται τα μεξικάνικα Gringas, Tacos al pastor, Cochinita pibil και Chilorio.
Όχι πολύ πιο κάτω από το κοντοσούβλι, στην 11η θέση είναι η γουρνοπούλα που μας στέλνει κατευθείαν στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Σε μία λίστα με 50 πιάτα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν και στην 32η θέση το απάκι δεν τα πήγε άσχημα.
Η τρίτη και τελευταία ελληνική συνταγή της λίστας είναι η κρητική λιχουδιά που συνήθως παρασκευάζεται με παστό χοιρινό φιλέτο, το οποίο καπνίζεται με συνδυασμό ξύλου και διαφόρων βοτάνων, όπως ρίγανη, μαντζουράνα, θυμάρι ή φασκόμηλο. «Πιστεύεται ότι αυτός ο τρόπος παρασκευής προέρχεται από τους βυζαντινούς χρόνους, όταν οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν το κρέας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν και συνήθως απολαμβάνεται ως πιάτο μεζέ όταν κόβεται σε λεπτές λωρίδες, το απάκι ενσωματώνεται εύκολα σε ομελέτες ή σαλάτες, ενώ μπορεί επίσης να μαγειρευτεί γρήγορα και να συνδυαστεί με ζυμαρικά ή ρύζι» σημειώνει το Taste Atlas.