istock
CLASSIC COCKTAILS

Το Last Word ταιριάζει τέλεια με την ιστορία της Motown Records

Ένα cocktail που η ιστορία αλλά και η καταγωγή του θυμίζουν έντονα εκείνη της θρυλικής δισκογραφικής.

Στις 12 Ιανουαρίου, η θρυλική δισκογραφική Motown Records είχε επέτειο από εκείνη την ημέρα που ο Berry Gordy πήρε 800 δολάρια δάνειο από την αδερφή του για να ξεκινήσει αυτό που έμελλε να γίνει η επιδραστικότερη δισκογραφική στην αμερικάνικη και όχι μόνο κοινωνία. Όλα ξεκίνησαν από το Ντιτρόιτ, εκεί ακριβώς που δημιουργήθηκε αρκετά χρόνια νωρίτερα και το The Last Word cocktail.

To The Last Word είναι ένα cocktail που περιέχει ίσες ποσότητες από gin, maraschino, Chartreuse και lime. Το χρώμα του θυμίζει εκείνο του αχλαδιού χάρη στο Chartreuse και το lime, ενώ η γεύση του είναι άκρως ξεχωριστή. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή του, εντοπίζεται στο βιβλίο του Ted Saucier με τίτλο Bottoms Up! που κυκλοφόρησε το 1951. Εκεί όμως ο ίδιος αναφέρει δίπλα στη συνταγή του cocktail  πως «Το ποτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Athletic Club του Detroit, πριν από 30 χρόνια, από τον Frank Fogarty, ο οποίος αποκαλούνταν και Dublin Minstrel και ήταν ένας υπέροχος καλλιτέχνης του θεάτρου».

Η ιστορία αυτή δεν θα μπορούσε να διαψευστεί, αφού όντως από το 1920 στα αρχεία του Detroit Athletic Club υπάρχουν αναφορές στο The Last Word. Το Detroit Athletic Club, γνωστό και ως DAC, ιδρύθηκε το 1887 από μία ομάδα νεαρών αθλητών και είχε ως βάση του ένα club που βρίσκονταν στη λεωφόρο Woodward. Το DAC ωστόσο, αναγεννήθηκε το 1913 από μία ομάδα οδηγών αγώνων ταχύτητας και συγκεκριμένα το 1915, βρήκε την έδρα του σε ένα εξαώροφο κτίριο στην Madison Avenue. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκεί είναι που ο Fogarty έφτιαξε για πρώτη φορά το The Last Word.

Η γέννηση της Motown Records

DETROIT, MI - 1975: Exterior of building that housed the record label Motown, address 2648 W. Grand Blvd., Detroit. Motown was also self-titled Hitsville USA. Detroit, Michigan circa 1975. / (Photo by Leni Sinclair/Getty Images)
DETROIT, MI – 1975: Exterior of building that housed the record label Motown, address 2648 W. Grand Blvd., Detroit. Motown was also self-titled Hitsville USA. Detroit, Michigan circa 1975.

40 χρόνια αργότερα, το 1959, στην ίδια πόλη ο Berry Gordy ξεκινάει την Motown Records, με άλλο όνομα. Το πρώτο της όνομα ήταν Tamla Records και πρώτο τραγούδι το Come To Me του Marv Johnson. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους αγοράζει το πρώτο κτίριο της Motown Records στο 2648 West Grand Boulevard στην πόλη του Ντιτρόιτ, που σήμερα αποτελεί μουσείο. Το όνομα άλλαξε στην πορεία προς τιμήν την πόλης αφού το Motown βγαίνει από το motor και το town, μιας και στο Ντιτρόιτ βρίσκονταν οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ.

Όταν ο Berry Gordy ξεκίνησε τη Motown για να βρει ταλέντα, στράφηκε στη δεξαμενή του Ντιτρόιτ. Δεν ήξερε όμως πόσο τεράστιο ρόλο θα έπαιζε στην καταπολέμηση των ρατσιστικών συμπεριφορών εναντίων των μαύρων στις ΗΠΑ. Κατάφερε από soul να γίνει pop και διάσημη σε όλη τη χώρα και όχι μόνο. Η Motown ήταν το πιο επιτυχημένο soul label, ενώ στα 60s, η Motown είχε 79 δίσκους μέσα στο top-10 του Billboard Hot 100. Μετά τα γεγονότα και τις διαμαρτυρίες του 1967 στο Ντιτρόιτ και μετά την οικονομική διαφωνία με τους βασικούς του παραγωγούς, αποφάσισε να μεταφέρει τη δισκογραφική στο Λος Άντζελες.

Το The Last Word έχει κι αυτό τη δική καλλιτεχνική φλέβα. Ο δημιουργός του, Fogarty, ήταν γεννημένος στην Ιρλανδία και έγινε γνωστός σαν σπουδαίος κωμικός στο θέατρο. Έγινε διάσημος για τους μονολόγους του και μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο της New York Morning Telegraph ως ο πιο δημοφιλής καλλιτέχνης του είδους, μόλις το 1912. O Fogarty, συνήθιζε να ανοίγει τις παραστάσεις του με ένα τραγούδι και να αποχαιρετά το κοινό του με μία απαγγελία, κάτι το οποίο μπορεί να συνδέεται και με το ίδιο το όνομα του ποτού.

Η παρακμή και η ανεξίτηλη κληρονομιά

istock

Το The Last Word άρχισε να χάνει την αίγλη του με το πέρασμα των ετών μέχρι που ένας bartender, ο Murray Stenson, από το Σιάτλ, το αναγέννησε και το θύμισε σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι έγινε και με τη Motown, αφού για αρκετά χρόνια είχε περιπέσει σε παρακμή, αλλά πάντα τα διαμάντια των πρώτων ετών τη θυμίζουν και στέκουν ορόσημο για κάθε κοινωνία. Stevie Wonder, Marvin Gaye, Diana Ross, Smokey Robinson, Michael Jackson, Temptations είναι μόνο μερικοί από τους θρύλους που όρισαν την ιστορία της. Μιας δισκογραφικής που με τις φωνές που ανέδειξε, τον ρυθμό που όρισε και τις προσωπικότητες που παρουσίασε, άλλαξε τον ρου μιας ολόκληρης κοινωνίας. Κι ας μην είπε την τελευταία λέξη στα προβλήματα της εποχής.