ΓΕΥΣΗ

Το Maiòlica στη Σίφνο έχει όσα θέλεις στις καλοκαιρινές διακοπές σου

Στην παραλία του Πλατύ Γιαλού, ένα εστιατόριο με laid-back διάθεση ενώνει διαφορετικές κουλτούρες, πολιτισμούς και γεύσεις.

Μέσα σε δυόμισι ώρες μπορείς να βρεθείς καθημερινά με ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά στη Σίφνο, το κυκλαδίτικο νησί με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τη γραφική αρχιτεκτονική, τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, τη μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική, την ενδιαφέρουσα τοπική γαστρονομία και φυσικά τη διασκέδαση μέχρι το πρωί.

Χώρα του νησιού είναι η Απολλωνία με τα υπέροχα σπίτια και τα ασβεστωμένα σοκάκια, ενώ το εμβληματικό Κάστρο είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα. Τα Εξάμπελα είναι τόπος γέννησης των Αριστομένη Προβελλέγιου και Νικόλαου Τσελεμεντέ, το Βαθύ έχει παράδοση στην αγγειοπλαστική, ο Φάρος μοιάζει με καρτ ποστάλ βγαλμένη από τα 80s, το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής στέκει αγέρωχο πάνω σε μια βραχώδη νησίδα αποκομμένη από τη στεριά, ο Πλατύς Γιαλός συγκεντρώνει τα πιο πολυσύχναστα μαγαζιά με θέα θάλασσα και η Χερρόνησος παραμένει ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, σε έναν απάνεμο κόλπο.

Όλα τα παραπάνω – και πολλά ακόμα – συνθέτουν τη Σίφνο, ένα νησί αρχοντικό με μία υπέροχη αύρα και ηρεμία, που το ερωτεύεσαι από την πρώτη στιγμή.

maiolica σίφνος

«Είναι αυτή η ελευθερία που χαρακτηρίζει ακόμα το νησί αυτό που με κάνει να το αγαπώ», λέει ο Μιλανέζος επιχειρηματίας Andrea Miano, που μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Σίφνου. Οι γονείς του, Filippo και Loretta, βρέθηκαν στο κυκλαδίτικο νησί το 1985 και τρία χρόνια αργότερα άνοιξαν το ιταλικό εστιατόριο Mamma Mia στον Πλατύ Γιαλό. Το 1996 μεγάλωσαν την επιχείρησή τους με ένα δεύτερο εστιατόριο στην Απολλωνία.

Μεγαλωμένος μέσα στην εστίαση και με την αγάπη για το καλό φαγητό να είναι σφηνωμένη στο DNA του, ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό του επαγγελματικό δρόμο. Έκανε την αρχή με το Palmira, το beach bar που άνοιξε με τον φίλο του Βασίλη Βλαχογεωργάκη, στην πολυσύχναστη πια παραλία που είχαν στήσει πριν από δεκαετίες οι γονείς του το εστιατόριό τους.

maiolica

Το 2016, ο Andrea Miano αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα βήμα στον Πλατύ Γιαλό με το Maiòlica, ένα εστιατόριο με laid-back διάθεση που ενώνει διαφορετικές κουλτούρες και γεύσεις, όπως και τα φημισμένα κεραμικά (maiolica) που έχουν τις ρίζες τους στις Αραβικές χώρες αλλά έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Θα δείτε μάλιστα τα πανέμορφα αυτά πλακάκια να στολίζουν τους τοίχους και τα τραπέζια του εστιατορίου.

Ο χώρος εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον και σε προδιαθέτει να περπατήσεις ξυπόλητος από την αμμουδερή παραλία μετά τη βουτιά για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί και να συνεχίσεις με γεύσεις μεσογειακές που κρύβουν ανατολίτικες ρίζες. Ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή έδωσε στον επιχειρηματία την έμπνευση για το καινούργιο εστιατόριό του, που είναι και το αποτέλεσμα της εξερεύνησης της ποικιλομορφίας και του πλούτου του μεσογειακού terroir.

Προσπαθεί να προμηθεύεται όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα από το νησί, κυρίως λαχανικά. Με το ξακουστό σιφνέικο ρεβίθι ετοιμάζεται το χούμους ενώ ντόπια είναι και η καπνιστή μελιτζάνα με μαϊντανό, ταχίνι, ρόδι και ντοματάκι κονφί. Και τα δύο πιάτα είναι ιδιαίτερα αγαπητά και αποτελούν δύο από τις πολλές vegetarian επιλογές που βρίσκει κανείς. Ξεχωρίζει επίσης το σιγομαγειρεμένο χταπόδι και το kibbeh που εδώ παρουσιάζεται με μοσχαρίσιο ταρτάρ και μπαχαρικά.

Δεν λείπει ωστόσο η αναφορά στην οικογενειακή ιταλική κληρονομιά, με την pasta να έχει τη θέση της στον κατάλογο. Φαντάσου χειροποίητα σπαγγέτι με ελαιόλαδο, σκόρδο, λεμόνι και αυγοτάραχο – ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό πιάτο σε ένα τραπέζι με συντροφιά το ηλιοβασίλεμα.

Το Maiòlica συμπυκνώνει όλα όσα αναζητάμε στις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις: όμορφη ατμόσφαιρα, καλό φαγητό και χαλαρή διάθεση. Μια εμπειρία που τιμά τη των μικρών παραγωγών, τη γη και τη φιλοξενία.