Το μοναδικό παγωτατζίδικο με αστέρι Michelin βρίσκεται στην Ταϊβάν
- 26 ΝΟΕ 2024
Ένα παγωτό που αξίζει Αστέρι Michelin μπορεί να απολαύσει κανείς στην Ταϊβάν, καθώς το Minimal είναι το πρώτο παγωτατζίδικο στον κόσμο που λαμβάνει αυτή τη σημαντική αναγνώριση.
Εστιάζοντας στον πάγο και το παγωτό, το εστιατόριο τοποθετεί επιδέξια γεύσεις και υφές μέσω εναλλαγών θερμοκρασίας και δημιουργικών συνδυασμών, χρησιμοποιώντας μοναδικά τοπικά συστατικά από την Ταϊβάν. Ο σεφ Arwin Wan, πρώην pastry chef στο βραβευμένο με ένα Αστέρι Michelin εστιατόριο Sur της Taichung, διοχέτευσε το πάθος του για το παγωτό στην ίδρυση του Minimal, που άνοιξε τις πόρτες του το 2021.
«Αυτό το μέρος μας τράβηξε την προσοχή από την ημέρα που άνοιξε. Είχαμε δει κάποιες από τις δημιουργίες του, αλλά λόγω της μοναδικής του ιδέας -κάτι που σπάνια συναντάμε στην Ασία, ή ακόμα και παγκοσμίως- δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πλήρως το μενού του μέχρι που το χρειαστήκαμε μια πολύ ζεστή μέρα», αναφέρουν οι επιθεωρητές στην ιστοσελίδα του Οδηγού Michelin.
«Η τραπεζαρία του δεύτερου ορόφου είναι ζεστή παρά την απλότητά της. Τα ψηλά ταβάνια αποκαλύπτουν τα αυθεντικά κόκκινα κεραμίδια από τούβλα του παλιού σπιτιού και το φως του ήλιου εισχωρεί από το παράθυρο στο τραπέζι όπου καθόμουν. Τα μαχαιροπίρουνα είναι λεπτοδουλεμένα, και ο σχεδιασμός του μενού μεταδίδει την αίσθηση της προσεκτικής επιλογής και της προσοχής στη λεπτομέρεια» γράφουν.
«Μπορούμε πραγματικά να νιώσουμε την προσωπική επαφή της νέας ομάδας πίσω από τα παρασκήνια. Είναι καλοί στο να αφηγούνται ιστορίες και να αποδίδουν όμορφα τη γαστρονομική τους φιλοσοφία μέσω του μενού».
Το Minimal δεν είναι ένα παραδοσιακό παγωτατζίδικο – είναι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς. Το μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει μια σειρά από υφές πάγου, προσφέροντας ενδιαφέρουσες υφές και ντελικάτες γεύσεις.
Η εμμονή του Arvin Wan με τον πάγο ξεκινάει από την παιδική του ηλικία. «Η οικογένειά μου είχε ένα δίπορτο ψυγείο με εγκατεστημένη παγομηχανή. Έτρωγα παγάκια κάθε μέρα», λέει στο CNN.
Γοητευμένος από τη συναρπαστική αίσθηση που άφηνε το παγάκι στη γλώσσα του, την ελαφρά γλυκύτητα του φιλτραρισμένου νερού που αποκαλύπτονταν καθώς έλιωνε, ο νεαρός Wan άρχισε να πειραματίζεται βάζοντας διάφορα τρόφιμα στην κατάψυξη. Χρόνια αργότερα μετέτρεψε το πάθος του σε επάγγελμα.
Στο ισόγειο υπάρχει ένα παγωτατζίδικο που προσφέρει έξι ιδιόμορφες γεύσεις που ανανεώνονται συνεχώς. Κάποιες από τις προτάσεις περιλαμβάνουν το biluochun (ένα είδος πράσινου τσαγιού) με ζαχαροκάλαμο και ένα βότανο που ονομάζεται Angelica morii, καθώς και πευκοβελόνες με έλαιο σπόρων καμέλιας και πράσινα βότανα της Ταϊβάν.
Το εστιατόριο 20 θέσεων στον δεύτερο όροφο σερβίρει ένα μενού επτά πιάτων που παίζει με τα τρόφιμα σε διαφορετικές, κυρίως υπό το μηδέν, θερμοκρασίες. Η δομή του μενού αλλάζει ελάχιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά τα υλικά και τα θέματα αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές. Κάθε πιάτο έχει πάρει το όνομά του από τη θερμοκρασία στην οποία σερβίρεται.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και νομίζουν ότι είναι όλες ίδιες. Ελπίζω να βρω έναν τρόπο να κατανοήσουμε τις διαφορές», εξηγεί ο Wan. Οι επιθεωρητές του Οδηγού Michelin προτείνουν με τη σειρά τους στους αναγνώστες να παραμείνουν ανοιχτόμυαλοι και έτοιμοι για ένα συναρπαστικό ταξίδι παγωτού με ατελείωτες δυνατότητες.