Το πρώτο cocktail μετά την καραντίνα: έξι δημοσιογράφοι του Oneman απαντούν
- 26 ΜΑΙ 2020
Ένα από τα πράγματα που μας έλειψε λίγο περισσότερο (εκτός φυσικά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα) κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν μια έξοδος σε ένα αγαπημένο bar. Προσπαθήσαμε να ‘μεταμορφωθούμε’ σε bartenders, όμως όσο καλά κι αν το καταφέραμε, τίποτα δεν συγκρίνεται από την αίσθηση του να απολαμβάνεις ένα αγαπημένο cocktail σε κάποιο όμορφο bar της πόλης, φτιαγμένο από επαγγελματίες. Και σε αυτό το σημείο είναι που θέτουμε το εξής ερώτημα: ποιο είναι το πρώτο cocktail που θα πιεις;
Έξι δημοσιογράφοι του Oneman.gr κλήθηκαν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα. Και ιδού τι είπαν.
Μια Don Julio Reposado Paloma στο Τheory Bar για τον Χρήστο Χατζηιωάννου
Στη μεγάλη σχολή των σπιτικών bartenders έχω το θάρρος και τη μετριοφροσύνη να πω ότι αρίστευσα σε όλη την περίοδο της καραντίνας. Και μιας και αλλάξαμε σχεδόν τρεις εποχές μέχρι να βγούμε από τα σπίτι μας, θυμάμαι να έχω σαν βάση το αγαπημένο μου ρούμι Zacapa Solera 23 και τον πρώτο καιρό να και να δημιουργώ Rum Old Fashioned σε αυτά τα όμορφα βράδια στο σπίτι και όσο μπαίναμε στην άνοιξη και ανέβαινε η θερμοκρασία, να δοκιμάζω να φτιάξω διάφορα Tiki cocktails με συνταγές που έβρισκα online. Έχουμε φτάσει όμως στο καλοκαίρι και ανυπομονώ όπως και τόσος άλλος κόσμος να δω τα bar να ανοίγουν και το ποτό που θα φτάσει μπροστά μου να είναι φτιαγμένο από κάποιον μετρ του είδους. Γι’ αυτό η πρώτη βόλτα θα είναι στο bar που έχει αναδείξει τόσους και τόσους World Class bartenders. Το Theory Bar για εμένα και πολλούς άλλους λάτρεις της κουλτούρας του cocktail, είναι προορισμός. Γι’ αυτό και η πρώτη βόλτα θα είναι εκεί. Για μία καλοκαιρινή, δροσερή Paloma από τα χέρια του World Class φιναλίστ Ανδρέα Δημητρόπουλου, φτιαγμένη ιδανικά με την λατρεμένη Don Julio Reposado. Με το αλάτι στο rim του ποτηριού να θυμίζει θάλασσα και την απόλυτα καλοκαιρινή γεύση του ροζ grapefruit να δένει ιδανικά στην πιπεράτη και τόσο μα τόσο smooth γεύση της Don Julio Reposado. Θα ανταμώσουμε στα bar. Με ασφάλεια και μέτρα προφύλαξης. Αλλά θα ανταμώσουμε.
Ένα Ketel One Vodka Moscow Mule στο Drunk Sinatra για τη Ναστάζια Καπέλλα
Κάθε χρόνο σχεδόν κολλάω με ένα ποτό, το οποίο παραγγέλνω πάντα όπου και αν βρίσκομαι. Μικρότερη έπινα τζιν τόνικ, μετά ουίσκι σκέτο, πέρυσι και πρόπερσι είχα κολλήσει με το Negroni και φέτος ήταν ξεκάθαρα η χρονιά του Moscow Mule. Ένα cocktail που ξεκίνησα να πίνω τον χειμώνα, αν και είναι ιδανικό για άνοιξη. Μόνο που δεν πρόλαβα να το χαρώ, λόγω του κορονοϊού. Δοκίμασα να το φτιάξω σπίτι και η συνταγή είναι φαινομενικά απλή. Χρειάζεσαι την αγαπημένη σου βότκα, βλέπε Ketel One, σιρόπη ζάχαρης, ginger beer και λάιμ. Ό,τι όμως και να κάνεις σπίτι σου δεν συγκρίνεται με τον τρόπο που το κάνουν στα καλά μπαρ, όπως στο διαχρονικό Drunk Sinatra. Το άλλο που δεν συγκρίνεται είναι το να πίνεις το cocktail σου, στο σαλόνι ή στο μπαλκόνι του σπιτιού σου με το να το απολαμβάνεις όντας στον υπέροχο πεζόδρομο της Θησέως με γύρω σου κι άλλους λάτρεις του καλού ποτού – κρατώντας και την απαραίτητη για την υγεία μας απόσταση.
Ένα Tanqueray No. TΕΝ Negroni στο Recipe για τον Γιάννη Μπαϊρακτάρη
Ήταν δύσκολοι οι τελευταίοι δύο μήνες. Για έναν άνθρωπο που τα after work drinks είναι για μεσοβδόμαδα catch up με φίλους (βλέπε εμένα), δεν το λες και εύκολη υπόθεση να μένεις μακριά από τα αγαπημένα σου bar για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Η καραντίνα μας έκλεισε μέσα, η υγεία φυσικά μπήκε πάνω απ’ όλα, όμως πλέον ήρθε η ώρα να χαρούμε όσο γίνεται ξανά την αγαπημένη μας συνήθεια. Αν μου έχει λείψει κάτι πάρα πολύ είναι ένα καλοφτιαγμένο κλασικό Negroni μετά το γραφείο. Και τι είναι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο cocktail να ξεχωρίζει; Μα φυσικά το τζιν Tanqueray No. TΕΝ, το οποίο το απογειώνει. Με το άνοιγμα των bar θέλω οπωσδήποτε να ανηφορίσω προς τα Βόρεια Προάστια και πιο συγκεκριμένα στο λατρεμένο Recipe στην Κηφισιά. Αν κάθε μαγαζί φημίζεται για ένα συγκεκριμένο cocktail, τότε το Recipe αποτελεί την ιδανική επιλογή για το τέλειο Negroni. Το Tanqueray No. TΕΝ, αναμειγνύεται με Italian bitter και γλυκό κόκκινο βερμούτ Belsazar, με τη γεύση τους να φέρνουν στο μυαλό σου απευθείας εικόνες και αρώματα από ταξίδια, καλοκαίρι και ξέγνοιαστες στιγμές. Λίγη υπομονή και όλα θα επιστρέψουν στην σταδιακά στην κανονικότητά τους. Και τα ραντεβού για δροσερά cocktail μετά τη δουλειά στα αγαπημένα μας bar θα μπουν ξανά στη ζωή μας.
Ένα Old Fashioned με ρούμι Zacapa Solera 23 στο Mosaiko για τον Δημήτρη Κουπριτζιώτη
Τις πρώτες μέρες της καραντίνας μου έλειπαν πολλά. Είναι βλέπεις στην φύση του ανθρώπου να απεχθάνεται τις απότομες αλλαγές. Όμως στην φύση του είναι ανθρώπου είναι και να προσαρμόζεται, και για να είμαι ειλικρινής αυτές τις εβδομάδες τις ευχαριστήθηκα όσο πέρναγε ο καιρός. Αυτό όμως που με τίποτα δεν μπόρεσα να συνηθίσω ήταν το κλείσιμο των bar. Όσα -κλασικά- cocktail και αν έφτιαξα στο σπίτι είναι διαφορετικό να το απολαμβάνεις σε μια μπάρα. Είναι διαφορετικό να πίνεις ένα Old Fashioned με Zacapa Solera 23 rum. Είναι διαφορετικό να φοράς τα άνετα ρούχα σου και να πηγαίνεις στο Mosaiko στην Γλυφάδα για να το πιείς. Βλέπεις εκεί στα νότια, ο αέρας μυρίζει θάλασσα, ο αέρας έχει από μόνος του κάτι το διαφορετικό. Όπως ακριβώς αυτό το twist του Old Fashioned το οποίο αναδεικνύει κάθε πτυχή, κάθε γεύση και άρωμα του Zacapa. Σε κάθε του γουλιά καταλαβαίνεις ότι αυτό το ρούμι είναι ξεχωριστό από τα άλλα. Και αυτή την στιγμή της επιστροφής στα bar, που είναι τόσο ξεχωριστή για όλους, εγώ θέλω να απολαύσω ένα Old Fashioned με Zacapa Solera 23 rum στο πεζοδρόμιο έξω από το Mosaiko υπό τους ήχους του Lou Reed.
Ένα Johnnie Walker Gold Label Reserve Highball στο 42 barstronomy για τον Γιάννη Δημητρέλλο
Σε ένα από τα πιο δύσκολα βράδια της καραντίνας, είχα παρακολουθήσει ένα επεισόδιο του ‘Parks and Recreation’, αυτό που η παρέα πάει στο Λονδίνο και η Leslie Knope αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο δώρο στον κολλητό φίλο της, Ron Swanson, που σιχαίνεται ακόμα και την ιδέα του να βρίσκεται μακριά από την Αμερική. Του χαρίζει ένα ταξίδι με τρένο σε ένα αποστακτήριο ουίσκι. Ο Swanson δοκιμάζει ουίσκι, αγναντεύοντας ένα απόκοσμα μαγικό τοπίο, διαβάζει στίχους από ποιήματα, στο τέλος δακρύζει από συγκίνηση και κάπου εδώ να κάνουμε ένα break παιδιά, κάτι μπήκε στο μάτι μου.
Όλα καλά, προχωράμε. Στις δύσκολες και τις πιο ανέμελες μέρες της καραντίνας, αναρωτιόμουν πως θα μπορούσα να απολαμβάνω το αγαπημένο μου ουίσκι, το Johnnie Walker Gold Label Reserve σε πιο καλοκαιρινή και πιο δροσερή εκδοχή, σε κάποιο αθηναϊκό καταφύγιο του καλοκαιριού, εκεί όπου ο χρόνος χρωματίζεται από εκλεκτές παρουσίες, εικόνες ζωηρές που ξέφυγαν από το μοντάζ ενός film noir. Σκεφτόμουν εκείνο το στίχο των Magnetic Fields, “Be true to your bar and don’t let it down’, καθώς μετρούσαν οι μέρες αντίστροφα για την διακριτική μας επιστροφή από την καραντίνα. Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα διαβώ ξανά την πόρτα του Bastronomy 42 στην αρχή της Κολοκοτρώνη, ενός bar με εκλεκτές ποιοτικές επιλογές και θα πιω το αγαπημένο μου cocktail από τα χέρια του Θάνου Καρεκλά. Κάπως έτσι χαμογελάω σκεπτόμενος: «θα περπατήσω μέχρι το κέντρο ακόμα και από την άλλη άκρη της Αθήνας»
Ως προς το ουίσκι, η απάντηση ήταν και θα είναι ες αεί: Johnnie Walker Gold Label Reserve Highball, με άφθονο πάγο στο ποτήρι, με σόδα και φρέσκο τζίντζερ ή sparkling λεμονάδα μαζί με φρέσκο δυόσμο. Οι γεύσεις είναι σαν τα ταξίδια, φέρουν μνήμες που μπορούν να ορίσουν ολόκληρη της ζωή σου.
Μια Don Julio Blanco Margarita στο Juan Rodriguez για την Μαρίνα Στρίγγα
Είμαι από τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν κάτι θετικό ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Οι τελευταίοι δύο (και κάτι) μήνες ήταν πράγματι δύσκολοι, όμως αν θέλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, θα διαπιστώσουμε ότι ακόμα και εν μέσω πανδημίας, υπήρξαν και ορισμένα θετικά. Το lockdown μας έκανε να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερα πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που κάποτε τα θεωρούσαμε δεδομένα. Όπως για παράδειγμα ένα after work drink μετά τη δουλειά σε ένα αγαπημένο bar, ένα ποτό με την παρέα μας. Επειδή το σκηνικό αυτό ήταν και ένα από αυτά που μου έλειψαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επιχείρησα να φτιάξω μόνη μου στο σπίτι την αγαπημένη μου Margarita με Don Julio Blanco tequila. Κι όμως πάντα κάτι έλειπε. Μάλλον, γιατί είχα συνηθίσει να απολαμβάνω το αγαπημένο μου cocktail στο αγαπημένο μου bar. H ‘ολοκλήρωση’ θα έρθει όταν περάσω την πόρτα του Juan Rodriguez στου Ψυρρή και θα απολαύσω μια Margarita με την αγαπημένη μου Don Julio Blanco tequila. Ακόμα κι αν δεν καταφέρεις να πας διακοπές φέτος το καλοκαίρι, στο Juan Rodriguez all day bar θα νιώσεις ότι έχεις ταξιδέψει κάπου εξωτικά. Cheers!
Εμείς δώσαμε απάντηση στο ερώτημα “ποιο θα είναι το πρώτο cocktail που θα απολαύσεις όταν ανοίξουν τα bars”. Σειρά σου. Αν πάλι θες να επιχειρήσεις να φτιάξεις μόνος στο σπίτι ένα από τα παραπάνω αγαπημένα cocktails, μπορείς να βρεις αναλυτικά τις συνταγές εδώ και να γίνεις ένας home made bartender.
Cheers!